Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Profi kompakt nebo low-end zrcadlovka?

30.5.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Za zhruba 12 tisíc korun si můžete koupit zrcadlovku nebo profi kompakt. Každé řešení má své výhody, ale i nevýhody. Pojďme spolu zjistit, které z řešení má více výhod. Nabídne zrcadlovka mnohem lepší obraz? Budou kompakty zoufale pomalé?
Nyní se podíváme na podobné výřezy, ale tentokrát z běžné venkovní scény. Nahoře je digitální zrcadlovka Canon EOS 1100D, uprostřed kompakt Canon PowerShot G12 a dole kompakt Olympus XZ-1. Na nižších citlivostech můžeme částečně srovnat i kresbu objektivů.


ISO 100 (JPEG)


Olympus již tradičně trochu více odšumuje, Canony jsou si více podobné. G12 má trochu větší doostřování, naopak zrcadlovka působí méně ostrým dojmem, ale také méně zašuměným (méně se třepí hrany po doostřování).


ISO 100 (konverze z RAWu)


Kompakty mají lehce zašuměnější obraz, nicméně ze všech 3 fotoaparátů dostanete vysoce kvalitní snímky. Vypadá to, že Canon PowerShot G12 má velmi slušný objektiv co do ostrosti.


ISO 200 (JPEG)


Olympus trávu silně rozpatlává, rovněž auto nepůsobí dvakrát příjemně. Naproti tomu Canon G12 je stejně tak detailní jako zrcadlovka, pouze hrany se trochu více třepí.


ISO 200 (konverze z RAWu)


Při citlivosti ISO 200 je vidět lehký šum u obou kompaktů, zatímco zrcadlovka si zachovává stále hladký obraz. Canon G12 je na tom ale z dvojice kompaktů o něco lépe.


ISO 400 (JPEG)


Olympus beznadějně patlá obraz a je bez méně výrazných detailů (tráva). Naproti tomu Canon G12 podává stále výborný výkon, tráva vypadá dokonce detailněji než na zrcadlovce. Ta však vítězí na hladkých plochách (auto), kde naopak kompakt třepí linie.


ISO 400 (konverze z RAWu)


RAW ukazuje, že kompakty kvůli vysoké pixelové hustotě opravdu více šumí. Patrné je to zejména na Olympusu.


ISO 800 (JPEG)


Zatímco ISO 800 je na zrcadlovce ještě příjemně použitelná citlivost, oba kompakty už začínají ztrácet barvy a oba patlají obraz (Olympus mnohem více).


ISO 800 (konverze z RAWu)


Ani není divu, že JPEGy vypadají tak, jak vypadají. Zejména u XZ-1 je barevný šum velmi silný, zatímco Canon G12 si i se šumem zachovává hrany mnohem lépe.


ISO 1600 (JPEG)


Další navýšení citlivosti opět prohlubuje rozdíly mezi zrcadlovkou a kompakty. I když i zrcadlovka má trochu problémy, výsledky z kompaktů jsou velmi špatné.


ISO 1600 (konverze z RAWu)


Ani se nechce věřit, že Canon G12 a Olympus XZ-1 mají podobnou pixelovou hustotu. Výsledek z Olympusu je mnohem horší.


ISO 3200 (JPEG)


ISO 3200 je na kompaktech v podstatě nepoužitelné, kresba je velmi slabá. Zrcadlovka nevypadá úplně nejlépe, ale pro běžné použití je kvalita stále více než dostatečná a dramaticky lepší než u kompaktů.


ISO 3200 (konverze z RAWu)


Oba kompakty mají silný barevný šum, u Olympusu jsou hrudky mnohem větší a barevně výraznější. Jasový a barevný šum je patrný i u zrcadlovky, ale je mnohem jemnější. Díky tomu má i odšumování snazší práci se zachováváním detailů.


ISO 6400 (JPEG)


Nejvyšší citlivost ISO 6400 vypadá u kompaktu opravdu špatně. Nicméně zrcadlovka jen lehce ztrácí barvy a patlá hrany, zatímco u kompaktu nejsou ani barvy, ani žádná ostrost.


ISO 6400 (konverze z RAWu)


O RAWu už snad ani nemá smysl se bavit. Kompakt je naprosto nepoužitelný.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.