4.5.2010, Milan Šurkala, recenze

V rámci tématu o objektivech se podíváme na makropředsádku Raynox DCR-150. Nabízí 4,8 dioptrie a nejde o žádné ořezávátko. Skládá se ze tří čoček a je použitelná s objektivy mnoha různých průměrů závitů pro filtry. Možná tedy bude fungovat i s tím vaším.

reklama
Panasonic Lumix DMC-LX100? | od: bob.99  7.8.201515:54
Dobrý den,
plánuji koupi Panasonicu Lumix DMC­-LX100? a chtěl jsem se zeptat zdali bude tato předsádka kompatibilní s tímto fotoaparátek a zdali to má smysl. Našel jsem pouze jednu fotografii a ta je z tohoto webu ­(http:­/­/www.digimanie.cz­/recenze­-panasonic­-lumix­-lx100­-pozoruhodny­-profi­-kompakt­/6049­-9­).

Děkuji
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Panasonic Lumix DMC-LX100? | od: busy  7.8.201516:58
Kompatibilna v zmysle moznosti nasadenia urcite bude ­- LX100 ma zavit 43mm na filtre a DCR150 aj DCR250 maju zhodou okolnosti tiez zavit 43mm, takze staci samotnu predsadku nasadit ako filter a je to. S predsadkou dodavany adapter na rozne velkosti zavitov ani vobec nebude treba.

Ohladom optickych vlastnosti, obe makropredsadky su doporucovane na objektivy ktore maju aspon 75mm ekv. To znamena, ze v pripade LX100 bude mat vyznam ju pouzivat iba na maximalnom ohnisku 75mm. Pri kratsich ohniskach bude zvysene riziko optickych chyb ­(sfericke skrelenie, farebna aberiacia...­), ale hlavne bude silno vinetovat ­- na strednych ohniskach budu cierne rohy a na najsirsom ohnisku dokonca pravdepodobne uvidite iba ciernu plochu uprostred ktorej bude kruhovy obraz :­)

A ci vobec ma zmysel ju pouzivat ? LX100 dokaze na najdlhsom ohnisku zaostrit na cca 20 cm. S makropredsadkou to odhadujem ze sa tato vzdialenost skrati na 5 az 10 cm, co by mohlo priniest pre DCR150 cca 2x a pre DCR250 cca 3x vecsie zvecsenie ako bez predsadky.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Panasonic Lumix DMC-LX100? | od: Milan Šurkala  7.8.201519:08
Raynox na LX100 nevinětuje zhruba někde od delší poloviny rozsahu ­(nepamatuju si to přesně, někde kolem těch 50mm by to být mohlo­). Pokud jde o zvětšení, telemakro se s modelem DCR­-150 zvýší z 0,2× na cca 0,5× ­(11cm od předmětu­). Širokoúhlé makro nezlepší, protože tam vinětuje. Jak to asi vypadá, je v recenzi Panasonicu LX100:

bez předsádky http:­/­/www.digimanie.cz­/recenze­-panasonic­-lumix­-lx100­-pozoruhodny­-profi­-kompakt­/6049­/galerie­/galerie­-snimek­-c­-2­-sasanka­-hajni

s předsádkou http:­/­/www.digimanie.cz­/recenze­-panasonic­-lumix­-lx100­-pozoruhodny­-profi­-kompakt­/6049­/galerie­/galerie­-snimek­-c­-3­-sasanka­-hajni­-raynox­-dcr­-150
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Panasonic Lumix DMC-LX100? | od: bob.99  8.8.201521:47
Tuhle fotku jsem viděl a je jediná, kterou jsem našel. Pokud tedy předsádku použiji od ohniska cca 70mm jaká bude ostřící vzdálenost? Když se zeptám blbě tak půjde použít jen na makro fotografii nebo se tím i nechá ­"prodloužit­" optický zoom?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Panasonic Lumix DMC-LX100? | od: bob.99  11.8.201520:04
??
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Panasonic Lumix DMC-LX100? | od: busy  12.8.20157:48
Makropredsadky funguju presne ako klasicke okuliare pre dalekozrakych. Umoznia iba to, ze sa da zaostrit na kratsiu vzdialenost, nez dokaze samotny fotoaparat ­(alebo oko­) bez predsadky. Foteny objekt moze byt blizsie a tym padom na fotke bude vecsi. Opticky zoom sa tym nijak nepredlzuje.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Panasonic Lumix DMC-LX100? | od: Milan Šurkala  17.8.201510:11
Jak jsem psal výše, ostřící vzdálenost pak začně na 11 centimetrech. Jako optický zoom se to použít nedá. Problémem je navíc i to, že předsádka znemožní ostření na nekonečno.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Dva raynoxy | od: Kalanis  8.11.201212:42
Měl bych dotaz, jdou nasadit na sebe Raynox 150 a 250?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Dva raynoxy | od: busy  8.11.201212:56
Zial, priamo nejdu. Obidve sa nasadzuju na zavit 43mm a vpredu ­(pre dalsie filtre­) maju zavit 49mm. A univerzalny drziak s pacickami, s ktorym sa mozu pouzit, umoznuje nasadit na zavity od 52 do 67 mm.

Takze jedine s nejakou zavitovou konverziou ­- step­-down ringom zo 49 na 43 mm alebo step­-up zo 49 na 52 az 67 mm plus ten drziak.

Ale pokial vam 8 dioptrii z DCR 250 nestaci, mozno by stalo za uvahu skusit MSN 202 ktora ma 25 dioptrii.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Dva raynoxy | od: Rimmerak  8.11.201213:07
To už ale bude mít hloubku ostrosti v desetinách milimetru :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Dva raynoxy | od: busy  8.11.201213:22
Zalezi samozrejme na ohnisku a clone :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Dva raynoxy | od: Rimmerak  8.11.201213:29
To je jasný :­-­) Ale i s tou 250kou při cloně 32 na 100mm ohnisku s APS­-C čipem nejde vyfotit mouchu aby byla ostrá alespoň polovina těla.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Dva raynoxy | od: Petr Hrudka  8.11.201219:07
Tenhle problém se řeší focus bracketingem
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
naprosto skvela vec | od: Petr Hrudka  30.5.201214:35
pritelkyne s tim foti prakticky vsechno: www.fotograf­-zviratek.cz
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
co je nejlepší na epl1 | od: Lenka Svobodová  10.5.201213:09
Dobrý den,

mám Olympus Pen Epl1 a objektivy 14­-42mm a 40­-150mm a chtěla bych tuto předsádku Raynox a nevím jaký tedy ten typ zda Raynox DCR­-150 nebo 250? Na jakém objektivu bude makro lepší?

Děkuji za pomoc.

OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: co je nejlepší na epl1 | od: Rimmerak  10.5.201213:26
Zdravím Lenko,
mám ten samý foťák a ty samé objektivy. Na 40­-150mm je zvětšení obrovské :­-­) Mám tu 250ku, ale na nejdelší ohnisko ­(150mm­) je zvětšení tak velké a hloubka ostrosti tak malá, že bych spíše doporučoval jen tu DCR­-150. Opravdu se to téměř nedá správně zaostřit a udržet. Se stativem ano, ale kytičkami hýbe vítr, hmyz uteče ­- nejen kvůli přípravě před focením, ale i kvůli velkým clonám nutným pro větší hloubu ostrosti = dlouhý čas. Pokud bys chtěla nějaké ukázky, napis na email rimmerak@gmail.com
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: co je nejlepší na epl1 | od: busy  10.5.201213:35
Prilis velke zvecsenie sa da vzdy zmensit ­(a hlbka ostrosti tym zvecsit­) napr. tym ze sa menej zazoomuje ­- pouzije sa kratsie ohnisko. Takze ja by som sa vobec nebal ani 250­-ky. Na druhej strane, 250­-ka je drahsia ako 150­-ka, ale zase nie o moc.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Raynox dcr-250, 150 + Fujifilm hs20 | od: ChaoZZ_theOry  16.4.201218:26
Dá sa použiť táto predsázka s fotoaparátom Fujifilm finepix HS 20, poprípade HS 30? Ďakujem za odpoveď
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Raynox dcr-250, 150 + Fujifilm hs20 | od: Milan Šurkala  16.4.201218:57
Ano, v rezenzich HS10 a HS20 ­(ktere maji stejny objektiv jako HS30­) jsou i ukazky.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Raynox dcr-250, 150 + Fujifilm hs20 | od: ChaoZZ_theOry  16.4.201219:50
Ďakujem za odpoveď. A mám ešte jednu otázku... Dá sa použiť aj s Canon Powershot XS40? Pretože medzi týmito tromi fotoapáratmi sa rozhodujem
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Raynox dcr-250, 150 + Fujifilm hs20 | od: Milan Šurkala  16.4.201220:14
Pokud ma stejny zavit jako SX30 ­(objektiv by mel byt totozny­), tak ano. VIz http:­/­/www.digimanie.cz­/photo_doc­-7A553C79E2D5F20BC12577D2007C37FD.html
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Olympus PEN | od: Rimmerak  9.1.201214:29
Ahoj, tak jsem vyzkoušel Raynox 250ku na Olympus PEN s objektivem 14­-42mm. Koupil jsem k tomuhle účelu redukci z 40,5mm na 49mm ­(potom jdou osadit pacičky předsádky­). Já ještě pacičky mírně opiloval, aby to šlo snáze. Prodává se taky redukce z 40,5mm přímo na raynox, tudíž není potřeba používat raynox s pacičkovým adaptérem, ale zrovna nebyl skladem, tak jsem se spokojil s řešením s 2 redukcemi.
Redukce z 40,5­-49 se dá koupit za 130kč + pošta, k nalezení na heureka.cz
Na ohnisku 42mm jsou fotky naprosto super, zvětšení jsem nepočítal, ale je zaostřovací vzdálenost se zkrátila na cca 10­-12cm od čočky. Kvalita obrazu je skvělá. Vinětace na ohnisku 42mm není vůbec viditelná, na nejkratším ohnisku vytváří předsádka fotku ohraničenou černým kruhem.
Časem nadhodím nějaké fotky, PEN je přítelkyně, takže nemám v týdnu možnost si s foťákem hrát. Ale pro ty, co vymýšlejí, jak přesvědčit svého PENa fotit makro, jednoznačně doporučuji.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Olympus PEN | od: Milan Šurkala  9.1.201214:41
A co teprve na 40­-150mm objektivu, tam je zvetseni 1,5nasobne :­-­) Ale zas s tou hloubkou ostrosti jsou strasne patalie. Jinak u 14­-42mm objektivu jsem s DCR­-150 nameril 0,84x virtualni zvetseni.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Olympus PEN | od: Rimmerak  9.1.201215:18
Mno, myslím,že prozatím, aby se přítelkyně naučila s předsádkou zacházet jí stačí ten 14­-42mm :­-­) Tak jsem zjistil, že 40­-150mm je docela drahej :­( V čr za 7600kč, v Polsku sem ho ale sehnal za 4500kč. Docela mě čeští prodejci serou...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Olympus PEN | od: Iudex  9.1.201214:41
Dík za postrehy. Ja som mal dostať k Vianociam Raynox 150, ale po mesiaci, čo stále nebol na sklade, mi objednávku zrušili. Na fotky s predsádkou som ale zvedavý, obzvlášť v kontexte info, že 250ka je už pomaly ťažko použiteľná vzhľadom na brutálne zväčšenie a zároveň skrátenie HO.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Samsung nx11 | od: petrh1  18.12.201119:25
Dobrý den, nemá někdo zkušenost s objektivem 50­-200 na samsung nx11.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Samsung nx11 | od: Milan Šurkala  18.12.201120:02
Zatim ne, ale na zaklade zkusenosti s podobnymi 55­-200mm objektivu u zrcadlovek by se dalo predpokladat zhruba 2× virtualni zvetseni na delsim ohnisku. Je to ale jen odhad.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Samsung nx11 | od: OK2VUV  28.8.201221:51
Mám jí doma. S objektivem 50­-200 funguje si myslím zcela v pořádku. Dnes jsem dal 3 fotky do Galerie­\Makro. Při ohnisku 200 je hloubka ostrosti jen pár mm a ostření je tak velmi náročné. Samozřejmostí je stativ. Z ruky to fakt nejde. Na ohnisku 50 se dá vyfotit pěkně celou kytičku. Ostřicí vzdálenost cca do 20cm od předku objektivu.
Horší je to se seťákem 18­-55. Kolem fotek je tmavý kroužek, takže je nutno ořezávat. V nouzi se dá použít i z ruky. Snímal jsem tak video cikády, která řvala v Chorvatsku na borovici a pomalu se pohybovala. Vypadá to úžasně hlavně pro lidi, kteří tento ­"velmi hlasitý­" hmyz ještě nikdy neviděli.
Jinak jsem laik, takže mé zkušenosti mohou někomu připadat poněkud zmatečné, ale pro mou zábavu to stačí. Každopádně je tato varianta o hodně levnější než makroobjektiv.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Samsung nx11 | od: busy  28.8.201223:33
Pri pevnych rukach to ide aj bez stativu, s fotakom len v rukach. Napriklad:
http:­/­/www.digimanie.cz­/galerie­/showimage.php?i=11498
Toto je fotene s Raynoxom DCR­-250 na ohnisku 486 mm.
Cely zaber na sirku ma cca 10 mm, hlbka ostrosti pri F8 dosahuje radovo desatinky milimetra.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(2)
Re: Samsung nx11 | od: Milan Šurkala  29.8.20120:04
Téměř nedá, věř mi ­(mám to doma :­-­)­) Zapomínáš na jednu věc. NX11 má APS­-C čip. Tu s Raynoxem musíš clonit na F16 a stále je ta hloubka ostrosti docela na pytel. A F16 je něco úplně jiného než F8 co se týče expozice :­-­) Opravdu musí být velmi dobré světlo, aby z toho vylezlo něco normálního. Jak na to nesvítí slunko bez mraků, nejde to.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Re: Samsung nx11 | od: busy  29.8.201211:21
Ale ved vecsi cip zachyti viac svetla, preto s takym APS­-C by to malo ist praveze ovela lepsie, tak kde je problem ??? Ale nie, to iba narazam na isty znamy, casto nekriticky prijimany vyrok :­)­)­)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(5)
Re: Samsung nx11 | od: Milan Šurkala  29.8.201216:57
No větší čip může mít nižší šum ­(to je to zachycení více světla­), což o NX11 zas až tak moc neplatí. S NX11, 50­-200mm objektivem a DCR­-150 jsem fotil hodně maker z ruky a věř mi, pro plnou ostrost to z ruky tak snadno nejde :­-­) Těch F16 je prostě minimum, které musíš nastavit, aby to mělo aspoň trochu rozumnou hloubku ostrosti a i za výborného světla s požadavkem času 1­/200 sekundy se dostaneš nejníže tak na ISO 400, a to už musíš mít hodně dobré světlo.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Samsung nx11 | od: pavel_p  29.8.201217:58
Problém je, že pro dosažení stejné hloubky ostrosti při stejném úhlu záběru potřebuješ u APSC čipu asi 3x vyšší clonu ­(v poměru crop faktoru příp. velikosti snímače­), což znamená asi 10x méně světla ­(ale zas ho při stejném rozlišení zachytí zhruba 10x větší buňka­). Clona 16 z tohoto pohledu odpovídá tak cloně 5 u kompaktu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
makro predsádka pre pentax | od: budzogan  30.8.201121:56
Vlastním pentax k­-r s dvoma set objektívmi 18­- 55 a 55­-300. Plánujem kúpu makro predsádok. Poraďte, mám uprednostniť Akira makro +1+2+ 4+10 pre každý objektív samostatne alebo radšej Raynox DCR­­-250 použiteľný pre oba objektívy?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: makro predsádka pre pentax | od: busy  30.8.201123:10
Rozhodne nekupuj makropredsady vytvorene iba zo samostatnych sosoviek. Maju velmi silnu farebnu aberaciu, ktoru je sice mozne v specialnych softoch ­(napr. raw konvertory­) odstranit, ale je to zbytocna piplacka.

Radsej kup makropredsadky ako Raynox DCR, ktore su tvorene sustavami sosoviek navzajom si kompenzujucich rozne opticke vady.

Raynoxy DCR­-150 a 250 maju vnutorny priemer iba 43 mm takze u objektivov s lepsimi svetelnostiami hrozi vinetacia ­- cierne rohy, v uplne najhorsom pripade bude vidno iba velky kruh uprostred fotky. Najlepsie je si makropredsadku vzdy s danym objektivom vyskusat.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
18-55 | od: Adam Pásler  21.6.201119:53
Dobrý den, jsem ve světě zrcadlovek začínající laik. Právě jsem si pořídil Nikon D5000 v setu s objektivem 18­-55 VR a zajímalo by mě, zda­-li se dají předsádky­(makro­) použít i na tento typ objektivu. Znamená to tedy, že si nemusím pořizovat další ­(několikrát dražší­) objektiv pro focení amatérského makra??? Děkuji mnohokrát za vysvětlující odpověď!
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(1)
Re: 18-55 | od: Mattwoo  21.6.201122:53
Raynox sa dá použiť na všetkých sklách s veľkosťou filtrového závitu 52­-67mm, keďže nikkor 18­-55 ho má veľkosti 52 tak pasovať na to bude.
No pozri, je to predsádka t.j. ďalší kus 2 šošoviek v celej optickej sústave objektívu, tá kvalita toho nebude taká dobrá ako keby si mal samotný makro objektív ­( pretože tie sú na to stavané a robené ­), ale určite bude lepšia ako keby si kúpil obyčajnú makro predsádku ­( totižto fígel je v tom, že pri obyčajných 1 šošovkových makro predsádkach samotná jedna šošovka má dosť optických chýba ­( aberácie, skreslenie ­) tú sú šošovky 2, kt. si navzájom tieto chyby vychytávajú a vrámci možností ich minimalizujú ­). Takže pokiaľ nebudeš chcieť fotiť úplne profi foto tak by ti toto malo bohato stačiť. Je to totižto celkom dobrý kompromis na fotenie makra. Dokonca túto predsádku používajú aj niektorý profesionálny fotografi fotiaci ­( aj ­) makro, ku príkladu Michael Jurák.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: 18-55 | od: Milan Šurkala  22.6.20110:08
To, ze jde predsadka pripevnit na objektiv v zadnem pripade neznamena, ze pujde pouzit. Vinetace je previt a na mnoha na prvni pohled ­"kompatibilnich­" objektivech jednoduse nefunguje kvuli vinetaci. Na Nikkoru 18­-55mm VR predsadka funguje, ostri se asi z 5­-6 cm a virtualni zvetseni je zhruba 0,8nasobne. Kazdopadne musite pocitat s tim, ze prace s predsadkou je vyrazne narocnejsi nez s makroobjektivem ­(rozsah ostricich vzdalenosti je podstatne mensi­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: 18-55 | od: busy  22.6.20116:49
Len upresnim: Raynox DCR­-150 a 250 obsahuje tri sosovky v dvoch skupinach.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: 18-55 | od: busy  22.6.20116:55
Makropredsadka je presne ako okuliare pre dalekozrakych ­- umozni zaostrit na ovela mensiu vzdialenost nez normalne. Foteny objekt moze tak byt ovela blizsie k objektivu a tym padom bude ma fotke vecsi. Pri objektivoch, ktore dokazu zaostrit tak na tak blizko, ze blizsie uz nema zmysel fotit ­(napr. objektivom tienim svetlo a pod­) ­- tam makropredsadka nema ziadny vyznam a ziadnu novu kvalitu neprinesie ­- asi ako keby sme chceli cloveku s ­"normalnym­" zrakom dat okuliare pre dalekozrakych.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Nikon 35/1,8 | od: Mattwoo  7.4.201118:45
Bude táto predsádka fungovať aj s Nikkor 35­/1,8 t.j. nebude mať nejakú vinetáciu alebo podobné chyby? Alebo je lepšie použiť vyššie ohniskové vzdialenosti, resp. pri ktorých ohnisk. vzdialenostiach sú najlepšie s týmto typom predsádky?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Sigma 1805,6 | od: Michal Samec  31.3.201118:05
Zdravím,mám starší sigmu 180 macro se závitem 52mmm,chci se zeptat jak bude tato předsádka fungovat na tomhle objektivu?Má zvětšení 1:2 a chtěl bych zvětšení zlepšit.Díky za odpověd.Michal
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
makropředsádka | od: Amker  2.2.201112:10
Dobrý den, chci se zeptat, jestli se dá bez problémů upevnit Raynox DCR­-150
na Sony DSC ­- H2. Díky za opověd´.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: makropředsádka | od: Rimmerak  2.2.201112:20
Podle mě nejde. Foťák nemá na objektivu žádný závit ani nic podobného, za co by šla předsádka uchytit. Uchytit jde na 49mm závit a větší.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: makropředsádka | od: Milan Šurkala  2.2.201112:29
Melo by to jit, na H2 lze dokoupit redukci na 58mm filtry ­(na coz predsadka jde uchytit­), otazkou je, zda to nebude vinetovat. Tohle je nejlepsi zjistovat na Googlu a hledat snimky z techto kombinaci, nasel jsem toto ­(http:­/­/www.flickr.com­/groups­/raynoxdcr250­/discuss­/72157624678461664­/#comment72157625118004591)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Nikon D90 - 16-85 | od: Martin Stanko  23.1.201116:01
Dobrý den,
po přečtení recenze jsem koupil předsádku 150 dceři na Nikon D90 s objektivem 16­-85 a byl jsem nepříjemně překvapen vysokou vinětací. Zvláště proto, že jsem si poznámky o tom nevšiml v pasáži věnované objektivu 18­-55. Znamená to tedy, že pokud chci mít co nejmenší ořez, musím zkusit sehnat objektiv dvoustovku? Díky za info.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Nikon D90 - 16-85 | od: Milan Šurkala  23.1.201117:08
Tady hodne zalezi na objektivu. Na nekterych 18­-55mm objektivech to vinetuje, na nekterych ne. Na Nikkoru 55­-200mm je to v pohode, ale na Nikkoru 18­-200mm nikoli ­(ani na nejdelsim ohnisku­). Pred koupi je dobre prolezt internet a najit si, zda dany objektiv s predsadkou uz nekdo zkousel nebo ne.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Nikon D90 - 16-85 | od: Martin Stanko  23.1.201117:20
To je teda zvláštní, čím si to vysvětlujete? Na tom našem objektivu je to vážně jako pohled klíčovou dírkou, tedy trochu širší, ale i tak... nejsem technický talent, ale přijde mi to zvláštní. Co by to mohlo dělat třeba s takovýmhle objektivem? http:­/­/aukro.cz­/item1425345854_nikkor_70_300mm_ed_1_4_5_6_v_bezvadnem_stavu.html

Jde mi vyloženě o co nejlevnější umožnění focení makra, přitom s co nejmenším ořezem...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Nikon D90 - 16-85 | od: Milan Šurkala  23.1.201118:00
To se neda jen tak rict. Ono nektere objektivy maji napr. velkou prvni cocku, nicmene clonovy otvor je mnohem mensi. Takze prestoze maji stejne ohnisko a stejnou clonu, tedy stejny vstupni otvor urcujici expozici, neni stejny otvor do objektivu ­(velikost predni cocky­), a tak to vinetuje. Pak se clovek muze divit, ze na 55mm a F5,6 to v nekterych pripadech vinetuje, zatimco na 50mm F1,4 nikoli. Predpokladam, ze 70­-300mm objektiv by mohl byt v pohode. Ale jak rikam, urcite si to nejprve zjistete na internetu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
na Fuji S100FS | od: Rimmerak  6.7.201023:20
Zdravím, mám předsádku Raynox DSC250 a mohu potvrdit, že to je super věc. Za 15 stovek včetně dopravy je to věc, která udělá z ultrazoomu skvělou hračku na takové to domácí makro. Například tuhle vosičku jsem z ruky cvaknul s touhle předsádkou. http:­/­/www.digimanie.cz­/galerie­/showimage.php?i=4525
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Pouziti na setu Nikon D90 + 18-105 | od: gazikovo  21.5.201011:36
Vlastnim Nikon D90 v setu s Nikkor 18­-105. Mel jsem na chvilku Raynox DCR­-150. Pri ohnisku 105 je nutne snimky oriznout na cca 3k x 2k pixelu aby nebyla viditelna vinetace. Zbyva tedy cca 6Mpix snimek coz je stale pouzitelny ­(­"mackam­" pouze do rodinneho alba­). Mira zvetseni a snizeni minimalni delky zaostreni je paradni.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Pouziti na setu Nikon D90 + 18-105 | od: Milan Šurkala  21.5.201019:37
Prave jsem do zaveru vlozil odkaz na galerii pro Raynox DCR­-150. Kdo tedy chce a ma tuto predsadku ­(nebo model DCR­-250, ale bylo by dobre pripojit poznamku o modelu predsadky­), muze se podelit o sve snimky.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Varianta pro větší průměry závitu | od: benediktv  13.5.20108:15
Pro ty, kteří mají objektiv s větším průměrem závitu ­(52­-77 mm­), můžu doporučit předsádky Marumi DHG. Jsou ve variantách +3 a +5 D, dají se sehnat na Ebayi za rozumné ceny ­(45 USD za 77mm průměr­). Já ji kupoval od prodejce z Hongkongu; poštovné bylo zdarma a zásilka dorazila asi čtyři dny po odeslání peněz. Kvalita obrazu je zcela vyhovující, chromatická aberace není. Pokud by někdo chtěl zainvestovat do kvalitního makra víc, existuje set Raynox DCR 5320 v ceně okolo 250­-300 USD, který obsahuje dvě achromatické předsádky ­(+2 a +3 D­) pro průměr 72 mm, s adaptérem pak pro průměry 52­-82 mm. Ty mají špičkovou kvalitu obrazu a širší možnosti použití ­(objektivy Sigma s velkými průměry čoček­), akorát ta cena je trochu jinde :­( Na ebayi jsou samozřejmě k dostání i všechny ostatní předsádky Raynox, kromě testované jsou to například předsádky pro mikrofotografii MSN 202 a 505 ­(+25, resp +32 D­). Osobně mohu doporučit právě prodejce z Hongkongu; nákup z USA se na poštovném prodraží a dodání trvá déle.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Kde to sehnat? | od: mikoRS  8.5.201012:51
V první řadě ­- díky za perfektní recenzi! Netrpělivě jsem na ní čekal od doby přečtení recenze k teleobjektivu Nikkor 55­-200, kde jste se o makropředsádce zmínil.

Cena uvedená v závěru mě velice příjemně překvapila. Nicméně nepodařilo se mi Raynox DCR­-150 najít za takové peníze. Na ebay jsem našel nejlevněji za 70$, tj. cca 1450 Kč s poštou. České vyhledávače zboží mi to našli za necelých 14 stovek na megafoto.cz. Nějaký levnější tip?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Kde to sehnat? | od: Milan Šurkala  8.5.201013:53
Kupoval jsem ji prave na Megafotu ­(coz je nicmene nemecky obchod­). Bohuzel cena posledni dobou lezla nahoru, koupil jsem ji za necelych 1100 Kc, v dobe psani recenze byla cena uz pres 1200 a dnes se da opravdu koupit az za 1400 Kc.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Kde to sehnat? | od: petrstech  18.5.201013:48
"zvětšení bude ještě lepší­", znamená to prosím vyšší kvalitu, nebo větší zvětšení ???
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Kde to sehnat? | od: Milan Šurkala  18.5.201013:52
Znamena to moznost jit jeste bliz, a tim dosahnout vetsiho zvetseni. V podstate, pokud se to vezme kolem a kolem, i ona kvalita bude lepsi, nebot stejneho efektu by sice slo dosahnout slabsi makropredsadkou, ale za cenu vyrezu a ten jak znamo, kvalitu zhorsuje.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Kde to sehnat? | od: petrstech  10.6.201018:59
Dobrý den, objednal jsem si tu ­"150­" kovou verzi, ale je to nějaký problém, tak mi obchod nabízí tu silnější, mám stativ Velbon CX­-540, plus tu sestavu, na které jste zkoušel, myslíte že bude velký problém s tou ostřící vzdáleností??Někdo tu píše, že je 2 cm...Děkuji za odpověď.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Kde to sehnat? | od: Busy .  10.6.201019:08
To o tych 2 cm som pisal ja :­) Pri pouziti makropredsadky o sile 7 dioptrii sa cely ostriaci rozsah fotoaparatu FZ28 na dlhsich ohniskach skratil na 2 cm ­- minimalna ostriaca vzdialenost bola 15 cm a maximalna 17 cm. Mimo tohoto intervalu nebolo mozne zaostrit.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Kde to sehnat? | od: petrstech  10.6.201019:23
Díky za rychlou reakci, zajímá mne ten rozsah při ohnisku okolo 200mm.Děkuji.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Kde to sehnat? | od: Milan Šurkala  10.6.201019:39
Pri 200 mm bude odhadem kolem 3­-4 cm. Vic asi ne ­(bere­-li se v potaz 250kova verze­). U DCR­-150 by to s 200mm ohniskem mohlo byt neco kolem 5cm, ale to hadam.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Kde to sehnat? | od: petrstech  10.6.201019:50
Děkuji za odpověď, půjdu do té silnější verze, pak pošlu i nějaké ukázky :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Kde to sehnat? | od: busy  10.6.201020:42
Ked som dosiel domov, poriadne som sa pozrel do svojich tabuliek a ono je to takto:
Ohnisko + predsadka ... min. ­- max. ostriaca vzdialenost
200mm + 4D ... 20cm ­- 26cm
350mm + 4D ... 18cm ­- 26cm
200mm + 7D ... 12cm ­- 15cm
350mm + 7D ... 11cm ­- 15cm
Ohnisko cca 350 mm je zaujimave tym, ze tu ma objektiv maximalne virtualne zvecsenie pri telemakro, preto som uviedol aj vzdialenosti pre toto ohnisko.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Kde to sehnat? | od: busy  8.5.201020:25
Ja som na ebay nasiel DCR­-150 za 52.90$ a DCR­-250 za 59.90$. Uvazujem, ze si ju objednam, len sa zatial neviem rozhodnut ci mi budu stacit 4 dioptrie, alebo si trufnem rovno na 8 :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Kde to sehnat? | od: Milan Šurkala  8.5.201022:48
Pokud nemas stativ vhodny na makro, bez radeji do slabsi verze. Sam vis, ze rozsah ostricich vzdalenosti je velmi kratky a tezko se s tim pracuje.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Kde to sehnat? | od: busy  8.5.201023:31
Ano, to je pravda, pri pouziti predsadky 7 dioptrii sa na dlhych ohniskach cely rozsah zmensi na 2 cm ...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Cleny a skupiny | od: busy  5.5.20107:37
"se skládá ze tří optických členů ve dvou skupinách­" ­- predpokladam ze su tam tri sosovky, ale co presne znamena ­"skupina­" v tomto pripade ?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Cleny a skupiny | od: Milan Šurkala  5.5.201010:30
Ano, jsou tam tri opticke elementy ­(cocky, rozptylky,...­), pokud jsou ve dvou skupinach, znamena to, ze tam je jeden element zvlast a dva ­"slepene­" do jednoho. Mrkni treba na ­(http:­/­/cpn.canon­-europe.com­/files­/education­/infobank­/lenses­/multi_layer_diffractive_optical_element­/caption_004.jpg­) a divej se na ty nejmensi elementy. Je tam videt napr. cocka s rozptylkou spojena dohromady. Jsou to dva opticke cleny, ale jen jedna skupina.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Panasonic FZ28 | od: Florián  4.5.201021:57
Zdravím všechny,
pochopil jsem dobře, že když mám závit na objektivu 46mm, tak musím použít svoji redukci DMW­-LA3 na 55mm abych na ni použil adaptér pro nasazení této makropředsádky?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Panasonic FZ28 | od: Milan Šurkala  4.5.201022:38
Ano, presne tak :­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Panasonic FZ28 | od: Florián  5.5.201015:53
Děkuju moc za odpověď
... mám ještě jeden dotaz. Myslíte, že budou použitelná na mojí FZ28 s makropředsádkou i nějaká kratší ohniska, než je to maximální. Pokud se objektiv trochu zasune, tak nejen úhel záběru bude větší, ale i předsádka už bude kvůli redukci LA3 od přední čočky dál ­(tím chci říct, že kdyby byla makročočka přímo na závitu objektivu, vinětace by hrozila míň­). Z hlediska kompozice by bylo škoda, kdybych byl omezen jen na jedno takhle extrémní ohnisko.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Panasonic FZ28 | od: Milan Šurkala  5.5.201017:37
Pochopitelne nebudete omezen jen na maximalni ohnisko. Aspon ze zkusenosti s FZ7 ­(predchudce FZ28 s 12x zoomem­) se asi od cca 3x zoomu vinetace nevyskytuje. Takze pocitam, ze u FZ28 to bude nejhur tak od 5x zoomu. Tady slo predevsim o to, ze na tom nejdelsim ohnisku je nejvetsi zvetseni.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Panasonic FZ28 | od: busy  5.5.201020:45
Na FZ28 samotnu redukciu LA3 nevidno v rohoch az od ohniska 59 mm. Ale ta ma priemer 55 mm. Makropredsadka ma priemer urcite nie vecsi ako 43 mm ­(ked je pre taky zavit­), takze tam bude treba pouzit este vecsie ohniska.

Inak, pri najsirsom ohnisku a pri pouziti kruzku na slnecnu clonu je objektiv cely schovany vnutri a teoreticky je mozne nasadit makropresadku priamo na tento kruzok ­(je na nom zavit cca 56 mm­). Avsak na najmensom ohnisku dokaze FZ28 zaostrit temer od nuly, takze tam z praktickeho hladiska vobec nema zmysel makropredsadku pouzivat.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
alternativa? | od: bobo2sk  4.5.20109:59
67mm by zaujimalo aj mna, na moj 18­-105,ktory ma v zaklade hrozne 3:1...
Neplanujem fotit makro stylom ­"spinka na oku vinnej musky­", ale 3:1 na najdlhsom ohnisku je malo aj na fotenie kvetiniek. A ani pseudomakro 2:1 teleobjektiv mi neprejde cez rozpoctovy vybor

Tak by ma zaujimala nejaka dobra alternativa. Na eshopoch je toho hafo,ale vetsinou len obyc. sosovky a hlavne.. bez moznosti vyskusat
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: alternativa? | od: Rocca  4.5.201012:07
Zdravim, mam tedy ­"jen­" Raynox DCR­-250, ale na objektivu Nikkor 18­-105VR se pouzit da. Bohuzel, kvuli vinetaci se da pouzit az na ohniscich kolem 100 mm ­(a to si ted jeste nejsem jista, zda jsem kousek neorezavala­). Dalsim problemem je pak opravdu mala hloubka ostrosti, ktera je u 250­-ky jeste mensi nez u te 150­-ky. Osobne pouzivam tu DCR­-250 na kompaktu Fuji S6500fd ­(zavit 58 mm­), hloubka ostrosti je vetsi kvuli mensimu cipu, ale pozadi je pekne mazle.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: alternativa? | od: bobo2sk  4.5.201012:55
Mozem sa vam ozvat mailom aby ste mi poslali neupravenu fotku?
Pripadne,ak by to tu zaujimalo viac ludi,tak uploadnut neupravenu fotku napr. na flickr.com a napisat link.

S minimalnou DOF a tym najdlhsim ohniskom som ratal. Skor ma zaujima o kolko to zmensi zaostrovaciu vzdialenost.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: alternativa? | od: Rocca  6.5.201012:45
Mam vyfoceny kvet petrklice ­(ohnisko 70 mm­), poslu vam ho na mail ve Vasem profilu, OK? Tu zaostrovaci vzdalenost musim zmerit, ted mam nahozeny 55­-200VR, ale je to o dost. Bylo to kolem 100 mm od predni cocky, ale abych nekecala, zmerim to pravitkem. Uprimne, vyfotila jsem s Raynoxem zatim par zkusebnich fotek na Fuji a D40, zhodnotila jsem vysledky :o­) a nechala ho na Fuji.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: alternativa? | od: bobo2sk  6.5.201022:44
budem vam vdacny

dakujem
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: alternativa? | od: Rocca  7.5.20107:49
Poslano vcera vecer. Z.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
67mm? | od: Marbh  4.5.20109:35
Zdravím, nemali ste možnosť vyskúšať to na objektívoch s priemerom filtra väčším než 52mm? Raynox síce vraví o redukcii do 67mm, ale to už musí šialene vinetovať, nie? Teoreticky by to bol šikovný doplnok napríklad k Nikkor AF­-S 70­-300 VR, na túre, kde zaváži každý gram, ale neviem si tú fotku predstaviť ­- 43 vs 67mm je už poriadny rozdiel. Napadlo mi použiť to s pevnou 85 1.8, ale tá ma filter 62mm, pričom základné zväčšenie je 1:9, takže nič moc. 52 mm mám len na 50mm 1.4, ale pri nasadení Raynoxu by som sa už asi musel dotýkať kvetinkou objektívu...
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: 67mm? | od: Milan Šurkala  4.5.201012:09
Zdravím. Bohužel v poslední době se mi tu sešly jen objektivy, které jsou zmíněny v testu a pak objektivy se 72mm průměrem. Na těch předsádka nefunguje ani při přiložení. Zkoušel jsem např. 18­-200mm objektiv a i na nejdelším ohnisku byla vidět prakticky celá předsádka. Na 85mm ojektivu by to mohlo slušně pomoci, čím delší ohnisko, tím výraznější výsledek. Můj odhad je, že na 85mm ohnisku by to z 1:9 mohlo zlepšit tak na 1:2 až 1:3. COž je myslím už docela použitelné pro takové to obyčejnější ­"makro­".
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: 67mm? | od: wayne  6.5.201011:26
mna by zaujimalo ako sa sprava standartny kitovy objektiv 18­-105 s touto predsadkou, vela ludi ma D90 v kite prave s tymto objektivom, mna nevynimajuc :­-­)tie fotky, najma s 55­-200 vyzeraju fantasticky, vela muziky za malo penazi presne pre moje potreby :)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Kombinace s Panasonic Lumix DMC-GH1 + G VARIO HD 14-140 mm | od: MilosF  4.5.20108:35
Dobrý den, z Vaší recenze usuzuji, že pro GH1 a 14 ­- 140 by pravděpodobně pro rozsah ohnisek cca 14 ­- 50 docházelo k výraznější vinětaci a s narůstajícím ohniskem by se vinětace ztrácela. Můžete mi prosím tuto teorii potvrdit nebo vyvrátit? Myslím, že pro mnoho majitelů GH1 s14 ­- 140 by toto mohlo být velmi zajímavé, zejména když je k dispozici pouze jeden makroobjektiv za drahý peníz. Pokud by jste takovouto kombinaci mohl ještě zkusit, domnívám se, že byste udělal mnha lidem radost. Děkuji moc za odpověď.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Kombinace s Panasonic Lumix DMC-GH1 + G VARIO HD 14-140 ... | od: Milan Šurkala  4.5.201011:35
Predsadku u sebe mam, bohuzel to neplati pro objektiv 14­-140 mm. Co se tyce kompatibility, zkuste pohledat na netu. Osobne budu predsadku s objektivy zkouset prubezne, ale tento objektiv jsem zatim u sebe nemel. Jinak v nizsim rozsahu to bude vinetovat na 100 %, trochu se obavam, ze mozna i na nejdelsim ohnisku

P.S. Dival jsem se na net, a predsadka na 14­-140mm objektiv pouzit jde.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Ultrazom | od: Midendorf  4.5.20106:22
Zdravím: Děkuji za recenzi. Chtěl bych se zeptat, jestli to půjde nasadit na ultrazoom Sony HX1.
Popřípaddě, jestli neexistuje něco jiného.
Díky za odpověd'
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Ultrazom | od: Milan Šurkala  4.5.201011:22
Tak zdravim. Problemem HX1 je to, ze na nej ­(pokud se nepletu­) neexistuje konverzni predsadka, tedy ten tubus, na nejz se prichyti filtr­/predsadka. Pro HX1 je pouze telepredsadka se specialne upravenym tvarem tak, ze jde na zavit na objektivu namontovat. Takze nevim, nevim.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Ultrazom | od: Midendorf  4.5.201019:20
Tak jsem něco našel. Myslíte, že to je vaše renzeovaná předsádka?
Rád bych si něco podobného koupil, ale musím vědět zda bude pasovart!
Moc se v tom nevyznám, tak prosím onějakou radu kde to koupím a co mám koupit.
Díky za odpověd­'
http:­/­/www.youtube.com­/watch?v=58RtTSYaxqc
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Ultrazom | od: Milan Šurkala  4.5.201019:30
Ano, to je ona. Kazdopadne bude potreba ten prvni redukcni krouzek, ktery tam v tom videu nasazoval. Zbytek uz neni potreba, je nutno vyrobit uchyceni pro predsadku. Odkud ale vzal ten krouzek, to nevim.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Ultrazom | od: Midendorf  4.5.201020:27
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Ultrazom | od: Milan Šurkala  4.5.201020:39
Tohle určitě ne, tohle dělá konverzi na 72mm filtry a předsádka podporuje maximálně 67 mm.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Ultrazom | od: Midendorf  5.5.20100:53
Tak a jsem v koncích. Opravdu neexistuje nic jiného, než toto!
A já se tak těšil, že budu moct u HX1 fotit macro.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Ultrazom | od: VeraMi  22.11.20109:03
Je mozne tuto predsadku pouzit s
Canon SX 20 IS a Panasonic FZ 100 ?
Dekuji za odpoved
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Ultrazom | od: Milan Šurkala  22.11.201012:46
Ano, je to mozne s obema fotoaparaty.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Ultrazom | od: VeraMi  22.11.201012:55
Moc jste mi pomohl dekuji vam
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
 
Nový komentář k článku

Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.
Pro diskuzi na jiné téma navštivte naše FÓRUM.