Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Realme 9 Pro+: s velkými pixely za kvalitními fotkami

16.2.2022, Milan Šurkala, recenze
Realme 9 Pro+: s velkými pixely za kvalitními fotkami
Otestovali jsme pro vás čerstvou novinku, telefon realme 9 Pro+. Vzadu najdeme hned trojici fotomodulů, hlavní 50MPx fotoaparát, dále 8MPx ultra-širokoúhlý a 2MPx makro. Využití zde mají najít také systémy AI.

Optický a digitální zoom

 
Základní modul telefonu realme 9 Pro+ má 24mm přepočtenou ohniskovou vzdálenost, což znamená poměrně širokoúhlý záběr.
 
Realme 9 Pro+ zoom základní modul 1 (Nová radnice v Ostravě)
1/136 s, F1,8, ISO 100, hlavní modul, klikněte pro zvětšení
 
Obraz je širokoúhlý a detailní až do rohů. Zvláštní je podání zrna, kdy je občas obraz úplně hladký a v jiných plochách více zrní. Snímek sice není bez šumu, ale na telefon je to velmi slušná práce. Připravte se na to, že telefon umí někdy dost podexponovávat (dělat snímky poněkud tmavými).
 
Realme 9 Pro+ korekce expozice
 
Abyste tento problém vyřešili, stačí kliknout na něco tmavšího, na základě čehož se znovu změří jas snímku v tmavém bodě (celý snímek se může stát světlejším). Možností je také potáhnout posuvníkem nahoru nebo dolů podle toho, co potřebujete (korekce expozice).
 
Realme 9 Pro+ zoom základní modul 50 MPx 1
1/174 s, F1,8, ISO 100, hlavní modul (50 MPx), klikněte pro zvětšení
 
Zde vidíte, jak je snímek zašedlý, když korekci expozice neprovedete. Snímek byl vyfocený v plném rozlišení 50 MPx a na pixelové úrovni vypadá stále dobře. Lze vidět více barevného šumu, ale pokud fotografii zmenšíte na 12,5 MPx, vypadá ostřeji a detailněji než 12,5MPx snímek vytvořený přímo telefonem.
 
Realme 9 Pro+ srovnání 50MPx a 12,5MPx snímku
srovnání 12,5MPx snímku (vlevo) s 50MPx snímkem konvertovaným na 12,5 MPx (vpravo), klikněte pro zvětšení
 
Vedle rozdílu expozic (snímek vlevo byl manuálně korigován do světlejších tónů) je vidět výrazně lepší úroveň detailů na snímku, který byl původně vyfocen v 50 MPx a následně zmenšen na 12,5 MPx. Jde-li vám o detaily a plánujete se snímkem něco více než jen sociální sítě, 50MPx režim může být zajímavým.
 
Realme 9 Pro+ zoom ultra-širokoúhlá kamera 1 (Nová radnice v Ostravě)
1/190 s, F2,2, ISO 102, ultra-širokoúhlý modul, klikněte pro zvětšení
 
Ultra-širokoúhlá kamera nabídne opravdu výrazně širokoúhlejší obraz. Počítat musíte s nižším rozlišením 8 MPx a horší kvalitou obrazu. Za dobrého a přijatelného světla (zamračený den) je to dobré, ale jinak šum a odšumování začnou dělat problémy. Všimnout si můžete chromatické aberace (azurových nádechů kontrastních hran v rozích obrazu). Líbí se mi, že širokoúhlá kamerka stále zachovává rektilineární podání (nezkresluje jako rybí oko), docela dobrá je i rohová ostrost.
 
Realme 9 Pro+ zoom hlavní modul 2
1/100 s, F1,8, ISO 234, hlavní modul, klikněte pro zvětšení
 
Záběr je příjemně širokoúhlý a detailní takřka po celé ploše. Na trávě občas působí trochu rozmytým dojmem, což se týká také stromů, ale na to, že jde o telefon, velmi pěkný výsledek. Můžete si stáhnout i snímek v RAWu. Tam si lze všimnout jasového i barevného šumu.
 
Realme 9 Pro+ zoom hlavní modul 2 2x
1/100 s, F1,8, ISO 261, hlavní modul (2× zoom), klikněte pro zvětšení
 
Díky struktuře Quad Bayer, která běžně z 50MPx fotek dělá 12,5MPx snímky (oversampling 4:1), je 2× přiblížený snímek vlastně tvořen v poměru 1 pixel na čipu = 1 pixel na fotce, tedy poměr 1:1. Absence oversamplingu se pochopitelně projevuje v horší kvalitě, ale není to až tak výrazné jako u běžného digitálního zoomu (kde se z běžného poměru 1:1 dostáváte na 1:4). Hrudkování si všimnete např. na trávníku.
 
Realme 9 Pro+ zoom hlavní modul 2 20x
20× zoom
 
Realme 9 Pro+ nabídne až 20× zoom, ale jak sami vidíte na této zmenšenině, kvalita je logicky velmi špatná a osobně bych nechodil dál než na onen 2násobek.
 
Realme 9 Pro+ zoom ultra-širokoúhlý 2
1/99 s, F2,2, ISO 273, ultra-širokoúhlý modul, klikněte pro zvětšení
 
Ultra širokoúhlá kamerka nabídne výrazně širší úhel záběru, ale menší senzor i pixely si vybírají daň ve vyšším odšumování (což rozmývá např. trávu). Střed je akceptovatelně ostrý, rohy jsou slabší. Pro sociální sítě OK, pro náročnější použití bohužel ne.
 
 

Makro

 
Většina dnešním telefonů má speciální modul pro makro fotografie. V případě realme 9 Pro+ je to 2MPx modul s objektivem se světelností F2,4, který vyžaduje fotit ze zhruba 4cm vzdálenosti. Podívejme se však, co nabídne základní i makro modul.
 
Realme 9 Pro+ makro kleště základní modul
1/50 s, F1,8, ISO 999, hlavní modul, klikněte pro zvětšení
 
Základní fotomodul není na makro žádný přeborník (minimální zaostřovací vzdálenost je u něj okolo 11 cm). Hodně mě překvapila minimální míra šumu a velmi slušná kvalita obrazu i při citlivosti téměř ISO 1000.
 
Realme 9 Pro+ makro kleště makro modul
1/25 s, F2,4, ISO 437, makro modul, klikněte pro zvětšení
 
Zvětšení je u makro modulu mnohem lepší, ale počítejte jen s 2MPx rozlišením. To není mnoho. Pojďme si však ono zvětšení přímo změřit.
 
Realme 9 Pro+ makro 64MPx snímek
1/50 s, F1,8, ISO 519, hlavní modul, klikněte pro zvětšení
 
Jak vidíte, vyfotíte objekt o délce necelých 15 cm, což znamená asi 0,23× přepočtené zvětšení. To není mnoho.
 
Realme 9 Pro+ makro mince 2MPx
1/33 s, F2,4, ISO 197, makro modul, klikněte pro zvětšení
 
U makro modulu se už dostáváme na 0,52× zvětšení (asi 6,6 cm na pravítku), což je podstatně lepší. Velmi malé 2MPx rozlišení ale také znamená, že těch detailů tu moc není a snímač také docela dost šumí. Proto také vyvstala otázka, zda by obdobný výřez z 50MPx snímku nepřinesl lepší výsledky než fotografie z makro modulu. To jsem pochopitelně vyzkoušel.
 
Realme 9 Pro+ porovnání výřezu a výsledku makro modulu
shodný 6,6cm výřez z 50MPx snímku (cca 10 MPx) zmenšený na 2 MPx (vlevo) vs 2MPx snímek z makro modulu, klikněte pro zvětšení
 
Z 50MPx (15cm) snímku jsem vyříznul stejný (cca 6,6cm) obraz, jaký pořídil makro modul. Tento výřez měl pro stejný obraz rozlišení cca 10 MPx. 10MPx snímek jsem zmenšil na 2 MPx a oba snímky porovnal. Je docela jasně vidět, že makro modul je v podstatě zbytečný a výřez z toho hlavního přináší lepší detaily (viz třeba kopyta koně, písmena VO vpravo dole a podobně). Ještě větší rozdíl je patrný, když to udělám obráceně.
 
Realme 9 Pro+ makro mince srovnání 10 MPx
shodný 6,6cm výřez z 50MPx snímku (cca 10 MPx, vlevo) vs 2MPx snímek z makro modulu zvětšený na stejných 10 MPx (vpravo), klikněte pro zvětšení
 
Stejné výřezy jsem tentokrát konvertoval na 10 MPx (2MPx fotografie z makro modulu byla zvětšena na 10 MPx). Už tady ve webovém rozlišení je jasně vidět, jak je výřez z 50MPx snímku kvalitnější.
 
 

Optické vlastnosti

 
V rychlosti se také podíváme na některé optické vlastnosti objektivů. Začneme zkreslením.
 
Realme 9 Pro+ zkreslení základní modul
základní modul
 
Realme 9 Pro+ zkreslení ultra-širokoúhlý modul
ultra-širokoúhlý modul
 
To není příliš vážné zejména u základního fotoaparátu, tam je jen mírné soudkovité zkreslení (+0,5 %). U ultra-širokoúhlé kamerky jsem naměřil poduškovité zkreslení (-1,0 %).
 
Realme 9 Pro+ vinětace základní modul
základní modul
 
Realme 9 Pro+ vinětace ultra-širokoúhlý modul
ultra-širokoúhlý modul
 
Vinětace (tmavší rohy) nejsou větším problémem. U obou modulů jsem naměřil ztmavení jen okolo 0,25 EV.
 
Realme 9 Pro+ aberace základní modul
základní modul
 
Realme 9 Pro+ aberace ultra-širokoúhlý modul
ultra-širokoúhlý modul
 
Zatímco klasický fotoaparát nemá s aberací (barevnými konturami na kontrastních hranách) výraznější problém, u ultra-širokoúhlé kamery jsou už namodralé hrany docela patrné. Vidíme i kresbu, která je u klasického modulu dobrá až do rohů.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.