Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Realme 9 Pro+: s velkými pixely za kvalitními fotkami

16.2.2022, Milan Šurkala, recenze
Realme 9 Pro+: s velkými pixely za kvalitními fotkami
Otestovali jsme pro vás čerstvou novinku, telefon realme 9 Pro+. Vzadu najdeme hned trojici fotomodulů, hlavní 50MPx fotoaparát, dále 8MPx ultra-širokoúhlý a 2MPx makro. Využití zde mají najít také systémy AI.

Šum

 
Míru šumu tradičně vyzkouším na třech tradičních scénách (autíčka, vousy plyšového zajíce a bílé ploše). Telefon umí fotit i do RAWu, což platí jen pro základní modul.
 
Realme 9 Pro+ ISO autíčka 12MPx
výřezy z 12,5MPx snímků (vlevo JPEG, vpravo RAW)
 
Přiznám se... nechápu. Čekali byste od 1/1,56" senzoru, že bude takto čistě fotit i na vyšších citlivostech? Použitelné je ISO 1600 a vlastně i 3200 z takového čipu, a to má fyzicky 50 MPx (1,0µm pixely). I zpracování obrazu je rozumné a nepříliš agresivní. Zde realme předvedlo opravdu dobrou práci.
 
Realme 9 Pro+ ISO zajíc JPEG
výřezy z 12,5MPx JPEGů
 
Je opravdu zajímavé, že až do ISO 800 je kvalita stále velmi slušná, detaily jsou docela dobře zachovány. Ještě ISO 1600 vypadá docela slušně, pak už je ale rozmývání o něco silnější.
 
Realme 9 Pro+ ISO bílá plocha 12MPx
výřezy z 12,5MPx snímků (vlevo JPEG, vpravo RAW)
 
Ani na bílé ploše nejsou výsledky vůbec špatné. Barevný šum vidíme až někde od ISO 1600, spíše od ISO 3200. Velmi dobrý výsledek.
 
 

Protisvětlo

 
Studovat budeme také focení v protisvětle. Tam telefon nabídne HDR i umělou inteligenci, která by měla kvalitu fotografií dále vylepšit.
 
Realme 9 Pro+ protisvětlo 1 HDR
1/5291 s, F1,8, ISO 113, hlavní modul, klikněte pro zvětšení
 
V menu fotoaparátu lze vypnout nebo zapnout HDR, případně ho nechat na automatice. V testované verzi firmwaru mi ale nepřišlo, že by toto mělo jakýkoli vliv na fotku (v obou případech je HDR aktivované). Vzhledem k tomu, o jak náročnou scénu šlo, je výsledek úctyhodný.
 
Realme 9 Pro+ protisvětlo HDR AI
1/4329 s, F1,8, ISO 105, hlavní modul, klikněte pro zvětšení
 
Můžete navíc aktivovat AI, ale nezdá se mi, že by to moc pomohlo. HDR efekt se mi zdá být už příliš silný, barvy jsou vybledlejší a tady bych AI spíše oželel.
 
Realme 9 Pro+ protisvětlo HDR 50MPx
1/4587 s, F1,8, ISO 102, hlavní modul (50 MPx), klikněte pro zvětšení
 
Zatímco 50MPx rozlišení sice může přinést lepší detaily, s dynamickým rozsahem má trochu potíže. Zejména ve stínech si lze všimnout nehezkých artefaktů a barevného šumu. 12,5MPx snímky využívající slučování vypadají lépe.
 
Realme 9 Pro+ protisvětlo ultra-širokoúhlý 1
1/1773 s, F2,2, ISO 104, ultra-širokoúhlý modul, klikněte pro zvětšení
 
Ultra-širokoúhlá kamerka vytvořila docela slušný 8MPx snímek. Počítejte však se slabší ostrostí v rozích (patrné na stromu nalevo) a odleskem objektivu.
 
Realme 9 Pro+ protisvětlo 2
1/1536 s, F1,8, ISO 107, hlavní modul, klikněte pro zvětšení
 
Odlesky a závoje umí vytvořit i hlavní modul. Není to sice příliš obvyklé, ale stává se to.
 
Realme 9 Pro+ protisvětlo ultra-širokoúhlý 2
1/763 s, F2,2, ISO 104, ultra-širokoúhlý modul, klikněte pro zvětšení
 
Opět vidíme odlesky širokoúhlého modulu. Zda vám budou vadit, nebo je naopak budete považovat za efektní, to už nechám na subjektivním hodnocení.
 
Realme 9 Pro+ protisvětlo 3
1/1642 s, F1,8, ISO 107, hlavní modul, klikněte pro zvětšení
 
Tady je fotografie, kterou jsem vyfotil i v RAWu. JPEG je ten, který vytvořil telefon, a jak je vidět, navzdory velmi komplikovaným světelným podmínkám to nedopadlo vůbec špatně. Odšumování je poměrně solidní, obloha se téměř nepřepaluje. Když jsem si pohrál s RAWem v Camera Raw, nepovedlo se mi zachránit tolik oblohy, na druhou stranu byly zachovány lepší a ostřejší detaily. Realme 9 Pro+ při zpracování obvykle dělá hrany tlustější (ne až tak propracované na úroveň pixelů) a kontrastnější.
 
Realme 9 Pro+ protisvětlo 3 srovnání
JPEG z fotoaparátu (vlevo), konverze z RAWu přes Camera Raw (vpravo), klikněte pro zvětšení
 
Všimněte si jasněji definovaných hran ve snímku z RAWu (hlavně auta vzadu nebo značka parkoviště). Zatímco HDR z fotoaparátu má lepší jasy, RAW naopak dokázal trochu lépe prokreslit stíny (byť s větším množstvím šumu).

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.