Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Realme 9 Pro+: s velkými pixely za kvalitními fotkami

16.2.2022, Milan Šurkala, recenze
Realme 9 Pro+: s velkými pixely za kvalitními fotkami
Otestovali jsme pro vás čerstvou novinku, telefon realme 9 Pro+. Vzadu najdeme hned trojici fotomodulů, hlavní 50MPx fotoaparát, dále 8MPx ultra-širokoúhlý a 2MPx makro. Využití zde mají najít také systémy AI.

Portréty a selfie

 
Přiznejme si to, s telefony většina lidí fotí především lidi. Fotografie jiných nebo sebe pomocí selfie kamerky jsou u mnohých na denním pořádku. Jak dobře to fotoaparátu jde?
 
Realme 9 Pro+ portrét hlavní kamera
1/50 s, F1,8, ISO 308, hlavní modul, klikněte pro zvětšení
 
Světelnost F1,8 pomáhá trochu máznout pozadí, výkony full frame fotoaparátů ale nečekejte. Pozadí je velmi složité, takže bokeh je poněkud nervózní. Tohle byla opravdu velmi složitá scéna. Míra detailů je jinak slušná navzdory ne úplně nejnižší citlivosti.
 
Realme 9 Pro+ portrét hlavní kamerka 50MPx
1/50 s, F1,8, ISO 253, hlavní modul (50 MPx), klikněte pro zvětšení
 
Stejná scéna, tentokrát vyfocená na nejvyšší 50MPx rozlišení. Na pixelové úrovni to sice není vynikající, ale přeci jen tu najdete více detailů než u 12,5MPx snímku. Chcete-li získat co nejvíce, pak je 50MPx režim dobrou volbou, jinak si ale myslím, že můžete fotit ve standardním 12,5MPx rozlišení. Ten rozdíl není (alespoň u této scény) nějak výrazný.
 
Realme 9 Pro+ portrét režim F0,95
1/49 s, F1,8 (F0,95 hloubkou ostrosti), ISO 247, hlavní modul, klikněte pro zvětšení
 
Pro systém rozmazávání pozadí asi nenajdete náročnější scénu, než byla tato. Toto je ukázkou toho, jak dát telefonu co nejtěžší zkoušku. V malých rozlišeních je to ještě celkem dobré, ale ve vyšších je docela jasně vidět přechod mezi ostrou a rozostřenou částí. Každopádně pozadí je rozmazané opravdu dost.
 
Realme 9 Pro+ portrét F2,8
1/49 s, F1,8 (F2,8 hloubkou ostrosti), ISO 422, hlavní modul, klikněte pro zvětšení
 
Pokud nemáte příliš kudrnaté vlasy, máte čepici nebo sluchátka, tedy jasně definovanou hranu, funkce rozmazávání pozadí funguje pěkně. Napravo není jasně definovaný přechod, a tak tu máme i nějaké artefakty. Podání barev je pěkné, rovněž detaily v zaostřené ploše jsou na telefon velmi pěkné. Osobně mi přijde, že takový ideální rozsah pro mazání pozadí je F4 až F5,6. Pozadí to mázne, ale případné artefakty nejsou příliš rušivé.
 
Realme 9 Pro+ portrét F0,95
1/49 s, F1,8 (F0,95 hloubkou ostrosti), ISO 1871, hlavní modul, klikněte pro zvětšení
 
Vypadá to sice jako selfie, ale bylo to foceno zadním fotoaparátem. Pokud máte jasně definované hrany (např. tričko, krátké vlasy), i nejsilnější nastavení na F0,95 funguje slušně. Tohle je opravdu o konkrétních scénách. V režimu Portrét pozor na retušování pokožky. Někdo to uvítá, někdo naopak raději přirozenější podání. Občas se ale stane, že je pokožka vyhlazena i na nejnižší nastavení (je to s podivem, protože fotografie se sluchátky výše byla také pořízena ve stejném režimu a tak rozmytá nebyla).
 
Realme 9 Pro+ portrét srovnání detailů
standardní snímek (vlevo) vs. režim portrét F0,95 (vpravo), klikněte pro zvětšení
 
Tady jsem pořídil dva snímky, jeden v klasickém režimu, druhý v tom portrétním. Ten pokožku i vousy poněkud vyhladil. Osobně se mi více líbí první snímek, byť více ukazuje nedokonalosti pokožky.
 
Realme 9 Pro+ portrét selfie standard
1/1587 s, F2,4, ISO 107, selfie kamerka, klikněte pro zvětšení
 
Toto byla velmi náročná scéna. Dynamický rozsah byl extrémní, fotografie má ale docela dobře prokreslené stíny i pozadí. Pochopitelně, přepalu se nedalo úplně zabránit, ale na to, že jde o maličký snímač v telefonu, je výsledek dobrý. 16 megapixelů je hodně nadhodnocených, detaily jsou v plném rozlišení nevýrazné. Pro sociální sítě je to ale slušné a řekl bych, že tak s užitečnými 3-4 MPx se dá počítat. Objektiv trpí na odlesky, což způsobilo také nižší kontrast.
 
Realme 9 Pro+ portrét selfie F0,95
1/1047 s, F2,4 (F0,95 hloubkou ostrosti), ISO 108, selfie kamerka, klikněte pro zvětšení
 
Také přední kamerka umožňuje softwarově mazat pozadí. Díky tomu, že nemám kudrnaté vlasy a jsem solidně "detekovatelný", rozmazání pozadí působí velmi slušně bez výraznějších artefaktů (patrná je jen mírná aura).
 
 

Focení v noci

 
Otázkou je kvalita focení za špatného světla. Realme 9 Pro+ zde jako ve většině ostatních režimů využívá slučování pixelů a musím říci, že kvalitou nočních fotek jsem byl velmi příjemně překvapen. Na telefon to není vůbec špatné. Projevuje se zde totiž také velká úhlopříčka, ostatně jde o snímač typu 1/1,56", což je nadprůměr nejen ve své cenové třídě.
 
Realme 9 Pro+ ISO šum noc
výřezy z 12,5MPx snímků (vlevo JPEG, vpravo RAW)
 
V podstatě ani při citlivosti ISO 800 není žádný větší problém. V JPEGu je trochu jasového šumu, v RAWu trochu barevného, ale detaily jsou solidní. ISO 1600 přináší trochu více barevného šumu do RAWu, což se po odšumění v JPEGu projeví ztrátou barevnosti, ale stále je to použitelné. Teprve ISO 3200 začíná vypadat špatně.
 
Realme 9 Pro+ noční scéna standardní režim
1/33 s, F1,8, ISO 1722, hlavní modul, klikněte pro zvětšení
 
V základním režimu to není moc dobré. Jasnější detaily a lépe nasvícené plochy vypadají celkem dobře (a to hovoříme o citlivosti vyšší než ISO 1700), ale méně výrazné detaily (chodníky, trávník dole) vypadají velmi zle. Rozmývání obrazu je výrazné a nevypadá to dobře.
 
Realme 9 Pro+ noční scéna (režim)
1/16 s, F1,8, ISO 1022, hlavní modul, klikněte pro zvětšení
 
Speciální noční režim je ale úplně jiná písnička. Citlivost klesla na cca ISO 1000, prodloužil se trochu expoziční čas (patrně je tu i multiexpozice), zdaleka nedochází k takovému třepení a i trávník má poměrně solidní kresbu nemluvě o dobrém podání dynamického rozsahu.
 
Realme 9 Pro+ noční scéna širokoúhlý modul
1/8, F2,2, ISO 518, ultra-širokoúhlý modul, klikněte pro zvětšení
 
Ultra-širokoúhlá kamerka se svým malým senzorem a horší světelností není ideální pro noční focení. Se speciálním nočním režimech se dají některé neduhy obejít, ale i tak vidíme, že trávník je docela rozmytý. Tento režim je způsobem, jak širokoúhlou kamerku přinutit k delší expozici.
 
Realme 9 Pro+ noční scéna 2 hlavní modul
1/16 s, F1,8, ISO 879, hlavní modul, klikněte pro zvětšení
 
Zde byl použit noční režim a výsledek je vskutku velmi dobrý. Už jsou za námi doby, kdy byly noční fotky z telefonů plné šumu a rozpatlaných detailů.
 
Realme 9 Pro+ noční scéna 2 hlavní modul, srovnání režimů
klasický režim (ISO 1937, vlevo) a noční režim (ISO 879, vpravo), klikněte pro zvětšení
 
Nicméně ani klasický režim není k zahození. Ten má méně výrazný HDR efekt a působí o něco přirozeněji (nemá takový kontrast a působí v některých místech ostřeji).
 
Realme 9 Pro+ noční scéna 2 ultra-širokoúhlý
1/8 s, F2,2, ISO 866, ultra-širokoúhlý modul, klikněte pro zvětšení
 
Naopak u ultra-širokoúhlé kamerky je noční režim docela kritický. I tak je kresba poněkud rozmytá a HDR efekt by mohl být i slabší, nicméně v klasickém režimu se dočkáte jen nepříjemně rozmytého nevýrazného obrazu. Další možností je režim PRO (bez HDR efektu), kde se ultra-širokoúhlá kamerka musí netradičně zapínat v horním menu (2× zoom se ale zapíná tradičně spodním přepínačem, takže se zoomuje jinde, než kde se zoom snižuje). Tato kamerka nepodporuje RAW.
 
Realme 9 Pro+ noční scéna 2 ultra-širokoúhlý, srovnání
klasický režim (ISO 1654, vlevo) a noční režim (ISO 866, vpravo), klikněte pro zvětšení
 
Zde to dobře vidíte např. na chodníku. V klasickém režimu je to skoro jednolitá plocha.
 
Realme 9 Pro+ noční režim
 
Noční režim (a režim PRO) umožňují prodloužit expoziční čas, a to manuálně až na 32 sekund, tato funkce je ale dostupná pouze pro hlavní modul. Ten dovoluje nastavit také ISO, zaostření nebo barevnou teplotu.
 
Realme 9 Pro+ noční scéna dlouhá expozice
8 s, clona F1,8, citlivost ISO 100, hlavní modul, klikněte pro zvětšení
 
Telefon si v nočním režimu u dlouhých expozic pomáhá multiexpozicí. Takže 32sekundový snímek byste fotili asi 4 minuty. 8sekundovou expozici skládá z několika snímků a telefon ji fotil zhruba minutu. Poněkud to přehnal s HDR efektem, vidět jdou i hvězdy, šum v podstatě neexistuje.
 
Nočnímu a interiérovému focení pomáhá optická stabilizace. Osobně jsem byl schopen fotit ostré snímky z ruky při docela dlouhých časech. Takovou zlomovou hodnotou byla pro mě osobně 1/4 sekundy. To jsem ještě většinou udržel, 1/3 sekundy už skoro nikdy.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.