Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Realme 9 Pro+: s velkými pixely za kvalitními fotkami

16.2.2022, Milan Šurkala, recenze
Realme 9 Pro+: s velkými pixely za kvalitními fotkami
Otestovali jsme pro vás čerstvou novinku, telefon realme 9 Pro+. Vzadu najdeme hned trojici fotomodulů, hlavní 50MPx fotoaparát, dále 8MPx ultra-širokoúhlý a 2MPx makro. Využití zde mají najít také systémy AI.
Test telefonu realme 9 Pro+ máme za námi a pojďme si nyní shrnout naše poznatky. Smartphone mě velmi potěšil kvalitním zpracováním, pěkným designem i solidním držením pro běžnou práci s telefonem na výšku. Naopak pro focení na šířku je jeho tenkost překážkou a doporučuji používat přibalené pouzdro, které ale "zabije" krásný design telefonu. Displej AMOLED je solidní, má vysoké rozlišení i vyšší obnovovací frekvenci.
 
Telefon má tři různé fotoaparáty vzadu a jeden vepředu, takže i hodnocení bude hned několik. Hlavní fotoaparát byl velmi příjemným překvapením. Má nadprůměrnou úhlopříčku (jde o typ 1/1,56"), naopak rozlišení patří k nejnižším u čipů s Quad Bayerem. To vše umožňuje kombinovat to nejlepší z obou světů. Zůstávají na dnešní dobu relativně velké 1,0µm pixely, tedy nižší šum než u senzorů s extrémně malými pixely, Quad Bayer se slučováním pixelů umožňuje dosahovat dost vysokého dynamického rozsahu i překvapivě nízký šum. Takto dobré noční snímky se u telefonů nevidí běžně.
 
Realme 9 Pro+ hodnocení
 
Už základní aplikace dovoluje také fotit do RAWu, který je ve 12,5MPx rozlišení, ale svými detaily překonává 12,5MPx JPEGy z fotoaparátu (tady opravdu vidíte, že čip má fyzicky 50 MPx a oversampling). Hlavní modul natáčí detailní 4K video, ale navzdory přítomnosti optické stabilizace není video příliš stabilní (OIS nenarovná horizont). To se změní ve Full HD rozlišení, musíte ale počítat s výrazným ořezem. Slow-motion je k dispozici do 960 fps v HD a ve 480 fps můžete natáčet slow-motion ve Full HD, což je výborné (bohužel jen jednu sekundu a pozor na množství světla, které dokáže snížit frekvenci). Optická stabilizace funguje dobře u fotografií, kde jsem byl schopen fotit ostře při 1/4 sekundy.
 
Ultra-širokoúhlá kamerka je slušná, byť přináší nějaké kompromisy. Snímač má 8MPx rozlišení, to ale pro většinu použití stačí. Počítejte s vyšším jasovým šumem, takže dobré výsledky podává jen za dobrého světla. I když objektiv není řezavě ostrý až do rohů a občas potrápí chromatická aberace a odlesky v protisvětle, mezi ultra-širokoúhlými moduly v tomto patří k lepším a některé snímky umí být i v podstatě úplně bez vad. Video mu bohužel moc nejde, je max. ve Full HD a docela šumí i za dobrého světla (v testované verzi firmwaru nešla vypnout stabilizace, takže měl stejný úhel záběru jako 4K kamera bez stabilizace). Určitě jde o použitelný modul, který ale nenabídne manuální ovládání (žádné nastavování expozice nebo RAW).
 
Jinou kapitolou je makro modul. Ten má jen 2MPx, maličký snímač výrazně šumí a při testech se ukázalo, že výřez z 50MPx snímku nabídne lepší detaily při stejné kompozici (zbyde 10 MPx). V podstatě se dá říci, že jde o nepotřebný modul, který jen zdražuje telefon. Je s ním sice zábava, ale kvalitou snímků a detaily nemá moc smysl. Přední kamerka s 16 MPx výrazně zpracovává obraz, takže detaily nejsou příliš ostré (vypadá to spíše na zvětšený snímek), ale pro sociální sítě většinou vypadají pěkně a přijde mi, že zde rozmazávání pozadí funguje lépe než na zadním fotoaparátu. Video má Full HD rozlišení a bohužel výrazný rolling shutter efekt (pro vlogování při chůzi to není ideální).
 
Celkově musím říci, že mě telefon realme 9 Pro+ dost potěšil. Máme zde sice tradiční nekonzistenci mezi moduly (rozlišení, barvy, schopnosti, funkce,...) typickou pro většinu telefonů s Androidem, to mu ale nelze moc vyčítat. Důležité jsou především nadprůměrné výkony hlavního senzoru, slušné JPEGy i přítomnost RAWu a 4K videa, nemluvě o tom zpomaleném. Solidní výsledky se občas dají dostat i z ultra-širokoúhlé kamery. Především pro fotografa je to v dané cenové kategorii jeden z nejlepších telefonů, který si lze koupit. Standardní cena činí 10.499 Kč, nicméně v rámci zaváděcí akce lze telefon koupit za 8.999 Kč.
 
 

Smartphone je vhodný pro:


1. Focení kvalitních snímků hlavním fotoaparátem ve dne i v noci
2. Přijatelně kvalitní ultra-širokoúhlé snímky za dobrého světla (záleží na scéně)
3. Natáčení 4K videa (ideálně na stativu/gimbalu) nebo Full HD videa
 
 

Plusy


+ Velmi solidní obrazové výsledky hlavního fotoaparátu
+ Slow-motion až do 480fps FHD, resp. 960 fps HD (byť s omezeními)
+ Luxusní zpracování a design
+ Solidní displej AMOLED
+ Přítomnost RAWu už v základní aplikaci výrobce
+ 50MPx režim přináší pěkné detaily (ale nižší DR)
+ Optická stabilizace (pomáhá spíše u fotek)
 
 

Minusy


- Podprůměrný makro fotoaparát (hlavní modul nabídne ve výřezu lepší detaily)
- Vyšší šum ultra-širokoúhlé kamerky
- Elektronická stabilizace přináší velmi výrazný ořez (k dispozici jen při 1080p)
- Občasné záludnosti (240fps v HD/480fps ve FHD, HDR switch nefunguje,...)
 
 
Za zapůjčení smartphonu realme 9 Pro+ děkujeme realme.
 

Cena v době testování: 10.499 Kč s DPH (8GB/128GB)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.