Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung 16-50mm 1:3.5-5.6 ED OIS Power Zoom

16.9.2014, Milan Šurkala, recenze
V této recenzi se podíváme podrobněji na nový setový objektiv Samsungu, power zoom 16-50mm ED OIS. Jde o malý objektiv s širokým úhlem záběru, elektronickým zoomem a optickou stabilizací obrazu.
Nový Samsung 16-50mm 1:3.5-5.6 ED OIS Power Zoom nahrazuje starší objektiv 20-50mm 1:3.5-5.6 ED II, který je opticky skutečně nadprůměrný. V celém optickém rozsahu brilantní ostrost a téměř žádné optické chyby. Na to se oravdu těžko navazuje. Novinka se o to pokusila a i když kvalit staršího modelu nedosahuje, Samsung 16-50mm F3,5-5,6 patří ve třídě setových objektivů rozhodně k tomu lepšímu a překonává např. svou nejbližší konkurenci v podobě Sony E 16-50mm F3,5-5,6 OSS.


Samsung 16-50mm F3.5-5.6 ED OIS Power Zoom hodnocení


Najdete tu příjemně širokoúhlou 16mm ohniskovou vzdálenost (24 mm po přepočtu), konečně se objevila optická stabilizace, zmenšily se rozměry a znatelně se zlepšilo i zpracování. Elektronické zoomování je docela slušné, byť vazba není úplně okamžitá, najdete tu i zpomalené zoomování pro videosekvence. Autofokus je rychlý a tichý, zde lze chválit (výtky mám spíše k úspěšnosti za horšího světla, ale to je záležitost fotoaparátu). Pokud jde o klasické vady jako je vinětace, zkreslení a chromatická aberace, více si všimnete akorát poslední z nich. U nižších clon se občas vyskytuje a potrápí spíše zobrazováním duchů.

Objektiv kreslí kontrastně a velmi ostře většinou po celé ploše, jen občas jsou úplné růžky trochu slabší. Protisvětlo je docela veselou kapitolou, protože objektiv ve většině případů nedělá žádnou neplechu, ale ve dvou specifických úhlech mezi objektivem a sluncem vytváří buď velký fialový nebo bílý odlesk. Stačí trošku naklonit objektiv nahoru/dolů a odlesk zmizí. V zásadě to tak nepovažuj za problém a neplechu to tak v praxi může dělat akorát u videa, kdy najednou na chvilku blikne fialový a posléze bílý flek. Co však opravdu musím pochválit, je bokeh. Na zoomovací objektiv je opravdu hodně hezký.

V celkovém hodnocení tak budu nový objektiv Samsungu chválit. K dokonalosti mu sice trochu chybí, ale celkově je to příjemný společník a když budete vědět, jak na pár neduhů, které má, odmění se vám velmi dobrými výsledky. V setu ho určitě vezměte, jako samotný mi ale za téměř 10 tisíc přijde dost drahý a jako upgrade např. z 18-55mm objektivu bych to zvažoval jen v tom případě, že opravdu potřebujete 16mm ohniskovou vzdálenost.


Objektiv je vhodný pro:


1, Běžné širokoúhlé snímky, po korekcích zkreslení např. architekturu, krajinu
2, Natáčení videosekvencí (vyžaduje ale lepší tělo než NX3000, které u videa alespoň s firmware 1.01 nepříliš dobře ostří)
3, Fotografy, kteří chtějí mít příjemně univerzální objektiv v malém balení


Plusy


+ Pěkný bokeh
+ Malé rozměry i hmotnost

+ Solidní optické výsledky (zejména středová ostrost, kontrast)
+ 16mm ohnisková vzdálenost (24 mm po přepočtu)
+ Dostatečně rychlý autofokus

 

Minusy


- Občasná chromatická aberace, duchové v protisvětle
- Fialový a bílý odlesk v protisvětle v jednom specifickém úhlu

 
Za zapůjčení objektivu Samsung 16-50mm F3.5-5.6 ED OIS Power Zoom děkujeme Samsungu.
 

Cena v době testování: cca 9 500 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte objektiv Samsung 16-50mm F3,5-5,6 PZ?
V anketě šlo hlasovat od 16.9.2014 do 15.9.2015. Počet hlasujících: 0
Výborný0 %
Průměrný0 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.