Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung 16mm F2.4 pancake

16.4.2012, Milan Šurkala, recenze
Systém Samsung NX je bohatý na množství pancake objektivů a my se dnes podíváme na ten nejširokoúhlejší. Má 16mm ohnisko, což dává po přepočtu krásné 24mm ohnisko, přitom disponuje velmi slušnou světelností F2,4.

Autofokus, ostření


S objektivem lze využít automatické i manuální ostření. Manuální ostření má elektronickou vazbu, ale rozhodně to není na škodu. Vazba je totiž typicky velmi přesná a dostatečně rychlá (ani přecitlivělá ani příliš volná). Fotoaparát může zobrazit zvětšený náhled (u NX200 5× nebo 8× zvětšení), díky čemuž je manuální ostření velmi snadné prakticky kdykoli. Rychlost ostření je podobná jako u 30mm pancaku, tedy dostatečná při běžném použití, ale ne blesková. Z nekonečna na cca půl metru zaostří za slušných 0,45 sekundy.

Samsung říká, že minimální ostřící vzdálenost objektivu je 18 centimetrů. V testu jsem ale naměřil příjemnějších 15 cm od čipu (10 cm od přední čočky). Díky tomu jsem dosáhl i většího zvětšení, než udává výrobce, a to konkrétně 0,215× virtuální zvětšení (cca 0,14× reálné, zatímco Samsung udává 0,12× zvětšení).


Makro režim


Na tomto snímku jde dobře vidět, že makro objektivu je velmi slabé a pro focení detailů není objektiv opravdu vůbec vhodný. Ono to s takto širokým ohniskem opravdu nejde.




expoziční čas 1/60 s, clona F2,4, citlivost ISO 125, ohnisko 16 (24) mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



I na následujícím snímku dobře vidíte, že s tímto objektivem můžete zapomenout na makro.




expoziční čas 1/8 s, clona F2,4, citlivost ISO 100, ohnisko 16 (24) mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Bokeh by mohl být trochu jemnější, zvětšení objektivu je skutečně malé.




expoziční čas 0,4 s, clona F3,2, citlivost ISO 100, ohnisko 16 (24) mm, makropředsádka Raynox DCR-150, klikněte pro zvětšení



S makropředsádkou Raynox DCR-150, kterou lze namontovat přímo (obojí má 43mm závit), lze dosáhnout 0,35× virtuálního zvětšení. To je o něco lepší, ale stále žádný zázrak.


Světelnost a clona


Světelnost objektivu má výbornou hodnotu F2,4. I při takto širokém ohnisku tak můžete občas dosahovat menší hloubky ostrosti. Clona je 7lamelová, její maximální hodnota je F22.


Bokeh


V této kapitole se podíváme na kvalitu bokehu.




expoziční čas 0,6 s, clona F2,4, citlivost ISO 100, ohnisko 16 (24) mm, korekce -1 EV, klikněte pro zvětšení



Při velmi širokém ohnisku si výrazně rozostřeného pozadí neužijete i přes nízkou clonu. Bokeh je trochu nervózní. Ke stažení je i RAW snímek.




expoziční čas 1,6 s, clona F4, citlivost ISO 100, ohnisko 16 (24) mm, korekce -1 EV, klikněte pro zvětšení



Po přiclonění mají odlesky lehce sedmiúhelníkový tvar. Jejich okraje jsou poněkud výraznější, bokeh by mohl být krémovější.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.