Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung 16mm F2.4 pancake

16.4.2012, Milan Šurkala, recenze
Systém Samsung NX je bohatý na množství pancake objektivů a my se dnes podíváme na ten nejširokoúhlejší. Má 16mm ohnisko, což dává po přepočtu krásné 24mm ohnisko, přitom disponuje velmi slušnou světelností F2,4.

Protisvětlo


Zajímavé bude sledovat i výkon objektivu v protisvětle.




expoziční čas 1/640 s, clona F10, citlivost ISO 200, ohnisko 16 (24) mm, korekce +0,6 EV, klikněte pro zvětšení



Dobré je, že objektiv nevykazuje žádné vážné odlesky. Silnější clona umožňuje dosáhnout hvězd kolem zdrojů světla, kresba je spíše průměrná. Můžete si stáhnout RAW.




expoziční čas 1/160 s, clona F4, citlivost ISO 100, ohnisko 16 (24) mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Zde byla automatikou nastavena poměrně nízká clona (což fotoaparáty Samsung obecně velmi rády dělají), takže hloubka ostrosti není příliš velká a větvičky se tak nejrůzněji ztrácí v přepálené obloze. Ani RAW vám nepomůže zachránit ztracenou kresbu, což je ale i chyba malého dynamického rozsahu snímacího čipu.




expoziční čas 1/60 s, clona F16, citlivost ISO 160, ohnisko 16 (24) mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Když expozici vezmete do svých vlastních rukou a více přicloníte (zde až na F16), dočkáte se lepší kresby a ostrosti, byť už se začíná projevovat difrakce. Chromatická aberace je poměrně nízká, ale viditelná, napravo od slunce je malý červený odlesk. Odšumování fotoaparátu silně postihlo kresbu ve stínu, která je rozpatlaná.




expoziční čas 1/500 s, clona F9, citlivost ISO 100, ohnisko 16 (24) mm, korekce +0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Ani zde není žádný nepříjemný odlesk. Chromatická aberace je viditelná pouze vpravo a to v opravdu malém množství. Dobrá práce.


Optický zoom


Objektiv nemá optický zoom, a tak se podíváme jen na základní úhel záběru, který poskytuje.




expoziční čas 1/250 s, clona F5, citlivost ISO 100, ohnisko 16 (24) mm, korekce +0,6 EV, klikněte pro zvětšení



Úhel záběru je opravdu velmi široký a potěší slušná kresba po celé ploše. Trochu slabší mi přijde jen ostrost v horní levé části, ale ani tam to není vyloženě špatné. Snímek si lze prohlédnout i v RAWu.




expoziční čas 1/400 s, clona F5,6, citlivost ISO 100, ohnisko 16 (24) mm, klikněte pro zvětšení



Znovu vidíte velmi široký úhel záběru, zejména uprostřed je kresba skutečně výborná a typická pro objektivy s pevným ohniskem. Bohužel testovaný kus lehce trpěl na neostrost v levé části obrazu. Korekce zkreslení na můj vkus hodně natahuje kraje obrazu. I zde si můžete stáhnout RAW verzi snímku.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.