Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung 18-55mm F3.5-5.6 OIS

29.8.2011, Milan Šurkala, recenze
Tento test se bude věnovat základnímu setovému objektivu pro Samsung NX systém. Jde o Samsung 18-55mm F3.5-5.6 OIS s optickou stabilizací a podporou iFunction. Objektiv najdete v setu např. s fotoaparáty Samsung NX10 a NX11.
Stejně jako oblíbený pancake od Samsungu, i základní setový objektiv 18-55mm F3.5-5.6 OIS je velmi zajímavým "sklem". Ač je zpracování podobně průměrné jako u jiných setových objektivů (a to ať bereme zrcadlovky nebo CSC fotoaparáty), jinými vlastnostmi nad nimi výrazně vyčnívá. Díky elektronické vazbě ostřícího kroužku je manuální ostření velmi jednoduché (zvlášť když se přitom zvětšuje náhled na displeji) a není tak citlivé jako např. u zrcadlovek Canon a Nikon. Oproti těmto objektivům je nutno vyzdvihnout i další věc, při ostření se nic neotáčí ani nevysouvá, takže je bez jakýchkoli potíží možno používat i polarizační a přechodové filtry. Díky technologii iFunction je možno ovládat některá nastavení přímo pomocí ostřícího kroužku objektivu.




Ocenění TREFA získává Samsung 18-.55mm F3.5-5.6 OIS za vynikající optické výsledky ve své třídě.
Logo ocenění je ke stažení zde.


Makro je na svou třídu trochu podprůměrné, konkurenční objektivy mívají asi o trochu větší zvětšení, nicméně stále je pro nenáročné focení použitelné. Ostření jako takové je slušně rychlé a velmi tiché. Světelnost je velmi podobná konkurenci, zde znatelné rozdíly nenaleznete. Bokeh je spíše průměrný, stabilizace je v pořádku. Zkreslení je výraznější, ale v JPEGu je automaticky odstraňováno. S vinětací nejsou větší problémy a chromatická aberace se výrazněji objevuje jen u opravdu náročných scén. U těch běžnějších je jen na širších ohniscích, a to v poměrně malé míře. Samotná kresba je při ostření na větší vzdálenosti vynikající alespoň co se základních "seťáků" týče a na některých ohniscích se přibližuje i pevným objektivům. V protisvětle rovněž nejsou problémy, odlesky či závoje u většiny fotek neexistují.

U většiny setových objektivů zákazník už zpravidla v momentě nákupu uvažuje, za co seťák v brzké době vymění. Samsung 18-55mm F3.5-5.6 OIS je nicméně opticky natolik kvalitní objektiv, že o výměně budete uvažovat v případě, že vám nepostačí světelnost nebo ohniskový rozsah. Optické výkony rozhodně nebudou tím, co vás bude tlačit k výměně. Myslím si, že s tímto objektivem můžete spoustu let fotit velmi kvalitní snímky, které vám budou majitelé ostatních seťáků jen závidět. I proto si objektiv odnáší ocenění TREFA, v této třídě patrně neexistuje lepší objektiv.


Nadprůměrné optické výkony
Chromatická aberace
(pouze v RAWu na širokých ohniscích s nízkými clonami)
Tiché a rychlé ostření (bez otáčení předního členu)
Ikona Odkaz na databázi
Velmi dobré výkony v protisvětle
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 5 200 Kč s DPH


Za zapůjčení objektivu Samsung 18-55m F3.5-5.6 OIS děkujeme Samsungu.

Objektiv Samsung 18-55m F3.5-5.6 OIS a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.