Diskuze k článku: Samsung 18-55mm F3.5-5.6 OIS
29.8.2011, Milan Šurkala, recenze

Tento test se bude věnovat základnímu setovému objektivu pro Samsung NX systém. Jde o Samsung 18-55mm F3.5-5.6 OIS s optickou stabilizací a podporou iFunction. Objektiv najdete v setu např. s fotoaparáty Samsung NX10 a NX11.

reklama
Reakce na recenzi. Prosím o brzkou odpověď | od: Václav Bárta  21.1.201219:22
Dobrý den pane Šurkalo. S velkým zájmem jsem si přečetl Vaši recenzi. Sice s velkým zpožděním od data jejího uveřejnění, ale to nic nemění na její aktuálnosti, alespoň pro mne, protože jsem se rozhodl,že si NX 11 koupím. Jsem už starší člověk, dlouhá léta jsem fotil na film a teď bych se chtěl přes svého Canona A 720 dostat k něčemu lepšímu. Jediný dotaz je na Vámi prezentované snímky kde pod každým je uvedeno, že se jedná o snímek bez úprav. Když kliknu na daný odkaz, zjeví se fotka, která je pro mne při maximálním zvětšení naprosto dokonalá a pro mne dostačující. Rád bych věděl jakými úpravami snímky prošly když se stále o JPEG.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Reakce na recenzi. Prosím o brzkou odpověď | od: Milan Šurkala  21.1.201223:06
Snímky v recenzi neprochází žádnými úpravami, pouze jsou zmenšeny ­(aby se vešly do okna prohlížeče­) a doplněny o vodoznak.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Trefa | od: Ti  31.8.201117:33
Trefa za podprůměrnou optickou kvalitu ? Viz http:­/­/www.dpreview.com­/reviews­/samsungnx10­/page17.asp
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Trefa | od: honza1  2.9.20118:43
Mám tento objektiv společně s NX11 a než jsem to koupil, pročetl jsem různé recenze včetně dpreview. O podprůměrnosti tam nic nebylo, spíš že je na stejné úrovni jako další běžné setové ojektivy, o něco lepší je jen Panasonic 14­-45 ­(ten co se již nedělá a byl nahrazen 14­-42­), a to hlavně díky sw korekci zkreslení a chromatické aberace ­- zřejmě pouze v případě, že je namontován na tělo Panasonic G, GF, GH.

Více ale používám na NX11 setový objektiv 20­-50. V u mě převážně používaném rozsahu 20 až 35 by měl mít lepší rozlišení než 18­-55, ten je zase lepší na dlouhém konci. U 20­-50 mi vyhovuje znatelně menší rozměr, za běžného světla mi nepřítomnost stabilizace nevadí. Oba objektivy byly testovány an lenstip.com. Zajímaly by mě názory recenzenta nebo čtenářů digimánie na objektiv NX 20­-50.

Zdravím všechny uživatele systému NX.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Trefa | od: Milan Šurkala  2.9.201122:32
20­-50mm objektiv je docela fajn. Samozrejme je nutno pocitat s malym zoomem, jen slabsim makrem a podobne, ale je krasne skladny, opticky si nedela ostudu, ale hlavne ma velmi pekny prenos barev.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Trefa | od: Choakinek  3.9.201122:46
Taky bych to na Trefu neviděl, toť pouze můj skromný názor, nic víc.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Trefa | od: Milan Šurkala  3.9.201122:54
Trefu dostal proto, ze prakticky vsechny 18­-55mm objektivy ­(+14­-42mm objektivy pro MFT­) maji vyrazne vice optickych chyb. Netvrdim, ze tento objektiv je dokonaly, sve chyby ma, to je jasne. Ale v dane konkurenci patri proste k tomu nejlepsimu ­(otazkou je, jak se projevi Pentax 18­-55mm, ktery jsem jeste netestoval­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Firmware? | od: Rindi  29.8.20117:30
Dobrý den, děkuji za opět výbornou recenzi. Jediná informace, kterou v ní postrádám, je verze firmware testovaného objektivu ­(pokud jsem se nepřehlédl, tento údaj nebyl ani u 30 mm pancake­). Rovněž bych při Vašem perfekcionismu očekával, že i samotné tělo fotoaparátu bude mít provedenou aktualizaci na nejnovější verzi firmware ­(to ale prosím neberte jako výtku, na výsledky testu by to asi významnější vliv nemělo­).
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Firmware? | od: Milan Šurkala  29.8.20118:15
Dobry den, oboje melo firmware verze 1.10.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Firmware? | od: Rindi  29.8.201110:41
Děkuji za info, jen doplním, že aktuální FW pro pancake 30 mm je 1.20 ­(od 04­/2011­) a pro tělo NX11 1.1. Pro tělo lze stáhnout FW zde: http:­/­/www.samsung.com­/cz­/support­/download­/supportGlobalDownloadPrdDetail.do, návod pro update a odkaz na stažení FW pro objektivy je zde: http:­/­/www.samsungimaging.net­/2011­/04­/21­/firmware­-updates­-for­-the­-nx­-lenses­/.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Prosba - reverzne kruzky | od: makul  29.8.20110:43
Existuje na tento objektiv aj makro reverzny kruzok ? Resp. ma Samsung nejake reverzne kruzky? Velka vdaka
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Prosba - reverzne kruzky | od: lt  30.8.20119:55
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
 
Nový komentář k článku

Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.
Pro diskuzi na jiné téma navštivte naše FÓRUM.