Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung 30mm F2.0 pancake

25.8.2011, Milan Šurkala, recenze
Dnešní recenze se podívá na malinký pancake od Samsungu pro NX systém. Jde o první pevný objektiv pro tento systém. Jeho reálné ohnisko činí 30 mm a slibuje také výbornou světelnost F2. Pojďte se spolu s námi podívat, jak dobře fotí.
Samsung to se svým NX systémem myslí vážně. Zatímco těla po stránce čipu poněkud pokulhávají, po stránce objektivů má našlápnuto velmi dobře. Pancake Samsung 30mm F2.0 je toho důkazem. Na tomto objektivu snad ani není co kritizovat. Má kompaktní rozměry, velmi příjemné ovládání manuálního ostření, autofokus je sice trochu pomalejší, ale nic, co by vyloženě vadilo. Potěší velmi dobrá světelnost F2, která vám dovolí příjemně oddělovat popředí od pozadí, a to i na delší vzdálenosti.




Ocenění TREFA získává Samsung 30mm F2.0 za malé rozměry a vynikající obrazové výsledky.
Logo ocenění je ke stažení zde.


Hlavní je to, že i při plně otevřené cloně jsou výsledky doslova vynikající a nějaké nutné přicloňování pro zisk lepší kresby je zde mrháním světelností. Samozřejmě, že vyšší clona se projeví trochu lepší kresbou, ale kvalita je i na F2 stále natolik dobrá, že není důvod se jí vyhýbat, pokud ji potřebujete. Objektiv je pouze nepoužitelný na makro, na to má opravdu velmi nízké zvětšení. Občas mi vadila kvalita bokehu, který je sice velmi slušný na málo výrazných plochách, ale prosvítající místa nebo odlesky mají poněkud šišatý tvar.

Zkreslení je minimální, vinětace také, chromatickou aberaci potkáte maximálně tak na plně otevřené cloně, a to se ještě musíte snažit. Protisvětlo objektiv zvládá rovněž výborně, maximálně se dočkáte slabšího malého zeleného odlesku, který se často dá někam "uklidit". Otázkou zůstává, zda vám bude vyhovovat přepočtené ohnisko 46 milimetrů, osobně jsem si na něj ale velmi rychle zvyknul a myslím, že se dá používat velmi dobře.

Pokud máte Samsung NX a 30mm F2 pancake, mohu vám jeho koupi vřele doporučit. Osobně bych tento objektiv zařadil do kategorie "must-have". To prostě musíte mít. Ocenění TREFA si právem zaslouží.


Výborná kresba i při plně otevřené cloně
Slabší makro
Kompaktnost, dobré ovládání ostření
Občas "šišatý" bokeh
Prakticky žádné optické chyby (zkreslení, vinětace, chromatická aberace)
Ikona Odkaz na databázi
Solidní světelnost
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 7 500 Kč s DPH



Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Samsung 30mm f2 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení objektivu Samsung 30mm F2.0 pancake děkujeme Samsungu.

Objektiv Samsung 30mm F2.0 pancake a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.




Vývoj ceny testovaného produktu:


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.