Diskuze k článku: Samsung 30mm F2.0 pancake
25.8.2011, Milan Šurkala, recenze

Dnešní recenze se podívá na malinký pancake od Samsungu pro NX systém. Jde o první pevný objektiv pro tento systém. Jeho reálné ohnisko činí 30 mm a slibuje také výbornou světelnost F2. Pojďte se spolu s námi podívat, jak dobře fotí.

reklama
pancake | od: Pavel Dolanský  23.2.201221:43
Prosím zkráceně, co to znamená ­"pancake­"? Stále to hledám v různých encyklopediích a nic. Mnohokráte děkuji. Přeji dobré světlo.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: pancake | od: Milan Šurkala  23.2.201222:07
Pancake je zjednodusene maly placaty objektiv.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: pancake | od: busy  23.2.201222:08
Treba pozriet v slovniku :­) Pancake je palacinka, alebo proste daco zlisovane na velmi tenko. Takto sa ludovo oznacuju objektivy, ktore maju velmi malu dlzku, obvykle su ovela kratsie nez ich sirka a tym padom po nasadeni na telo sa dlzka tela aj s objektivom zvecsi len minimalne. Obvykle to byvaju pevne skla s fyzickym ohniskom podobnym skutocnej vzdialenosti objektivu od snimacieho cipu.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Tak dobrý, ale... | od: Choakinek  3.9.201122:30
No ale 20 mm F1,7 Panasonic je na tom přeci jenom ještě o fous líp, než tento objektiv od Samsungu. K němu kompaktní tělo s výborným odšumováním, které je v G3 ­(až jej Panasonic konečně vydá­) a Panasonic bude zkrátka o velký krok před Samsungem.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(2)
Re: Tak dobrý, ale... | od: Milan Šurkala  3.9.201122:39
To by ale Panasonic nesmel jit spis zpatky nez vpred. To odsumovani u novych verzi je dost silene ­(ve stinech to totalne rozpatla­), G3 navic prisla o automaticke prepinani EVF­/LCD, takze bych to spis videl, ze Samsung pekne nakope Panasonic nez naopak.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(2)  nízká(0)
Re: Tak dobrý, ale... | od: Choakinek  4.9.201119:44
Nesouhlasím. Je pravda, že dejme tomu na ISO 1600 Panasonic G3 ve stínech mnoho kresby nemá ­- je to dáno tím, že 16 Mpx ­(na 4­/3 čipu­) je prostě moc, to vím, že to jsou blbci a že by tam měli dát tak 8 Mpx, aby kresba ve stínech byla lepší. Nicméně v tomto ohledu ke zhoršení oproti předchozím modelům stejné řady nedošlo, spíše naopak. Nakonec jsem si nechal srovnání se Samsungem ­(NX10 & 100­) ­- ten má ve stínech na ISO 1600 jenom hromadu šumu ­(a nevypadá to, že se to s novějšími modely zlepší­), kresbu žádnou, takže Panasonic v tomto ohledu jasně vede.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Tak dobrý, ale... | od: Milan Šurkala  4.9.201120:33
Jenze ja se tady bavim o ISO 160 ­(nejnizsi citlivosti­), nikoli ISO 1600, kde Panasonic proti Samsungu vede minimalne lepsim cipem. U ISO 160 je proste odsumovani ­(na vychozi nastaveni­) ve stinech dost prestrelene.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Tak dobrý, ale... | od: Choakinek  4.9.201123:39
Aha, tak to jo. No, zde se mi to jeví v pořádku. Např. Olympus má kresbu ve stínech rozmitou, P. G3 podle mě nikoliv a pak ­- můžeme jít s odšumováním na nastavení ­-2.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Tak dobrý, ale... | od: Milan Šurkala  4.9.201123:57
Ano, snizit nastaveni alespon na ­-1 ­(idealne na ­-2­) je jedna z cest, jak dostat z G3 rozumne fotky. Druhou moznosti je pak RAW.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Re: Tak dobrý, ale... | od: Ganec  5.9.201123:59
Na najnizsie ISO je chip Samsungu lepsi ako ten co je v G3: lebo zvlada realne ISO 100 :­-­)
(a chip u G3 je optimalizovany len na vysoke ISO: je iny ako v GH2, ktory ma lepsi DR aj na nizsich citlivostiach­)

[url=http:­/­/www.dxomark.com­/index.php­/Cameras­/Compare­-Camera­-Sensors­/Compare­-cameras­-side­-by­-side­/%28appareil1%29­/701|0­/%28appareil2%29­/689|0­/%28onglet%29­/0­/%28brand%29­/Panasonic­/%28brand2%29­/Samsung­]dxomark porovnanie­[­/url]
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
krezba | od: Ganec  26.8.201121:23
> Snímky byly převedeny z RAWu s vypnutým odšumováním.

celkom by ma zaujimalo porovnanie tejto krezby ­(kde vidno aberaciu­) a JPG krezby ­(ktora je zvycajne odstranena)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: krezba | od: busy  26.8.201121:42
Ale jpg je uz o prostprocessingu ktory robi procesor fotaku, kdezto tato recenzia je o objektive.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: krezba | od: Ganec  26.8.201121:55
dnes uz fotaky robia tolko postprocessiongu, ze pozerat na surove RAW data nema vyznam

Je pekne vediet ze v skutocnosti objektiv nie je dokonaly, ale pomaha si softwarom, no realne vysledky su pre mna dolezitejsie. RAW bez opravenej aberacie by som nepouzival, keby som mal moznost ju bezbolestne odstranit.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(1)
Krakow | od: Yokac  25.8.201120:44
To mi jen manzelka kouka pres rameno a komentuje fotky ;­-)
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Doplnění informací. | od: Rindi  25.8.201110:58
Opět perfekní recenze jako vždy, jen si myslím, že není nutno uvádět jako zápor ­"slabší makro­", protože na makro tento objektiv není určený. Ale lze jej k tomuto účelu nouzově použít i s obyčejnou makročočkou ­(viz mé pokusy zde: http:­/­/www.digimanie.cz­/galerie­/showimage.php?i=12008&c=12 nebo zde: http:­/­/www.digimanie.cz­/galerie­/showimage.php?i=12074&c=12­).
Už se také těším na nové objektivy 16 mm a 60 mm macro, z nichž jsou k dispozici ukázkové fotky zde: http:­/­/www.flickr.com­/photos­/samsungzone­/collections­/72157627213501883­/. Zdravím všechny příznivce Samsungů NX!
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(1)  nízká(0)
Samsung 30mm F2.0 pancake IS? | od: J315  25.8.20119:03
Zaujímalo by ma či má tento objektív aj automatickú stabilizáciu obrazu.
V podstate celkom slušný objektív ja ale čakám skôr na 60mm F2.8 Macro ED OIS SSA ;­) je už dostupný budete ho tiež recenzovať?
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
Re: Samsung 30mm F2.0 pancake IS? | od: Milan Šurkala  25.8.201110:27
Tento objektiv nema stabilizaci obrazu ­(ta je u objektivu s pevnou ohniskovou vzdalenosti dost vyjimecna­). Na 60mm F2,8 objektiv bychom se radi podivali, ale opravdu nevim, kdy se tak stane.
OdpovědětKvalita příspěvku:  dobrá(0)  nízká(0)
 
Nový komentář k článku

Pro přidání komentáře se přihlaste vpravo nahoře. Pokud nemáte profil, zaregistrujte se.
Pro diskuzi na jiné téma navštivte naše FÓRUM.