Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung 85mm F1.4 ED SSA

10.4.2012, Milan Šurkala, recenze
Vyzkoušeli jsme pro vás i portrétní objektiv Samsung 85mm F1.4 ED SSA, který pasuje na všechny fotoaparáty systému Samsung NX. Objektiv má výbornou světelnost F1,4 a ultrasonické ostření. Jak dobrý bude nejen pro focení portrétů?

Protisvětlo


I když 85mm objektiv nebude kvůli poměrně dlouhému přepočtenému ohnisku 130 mm často namířen do slunce, podíváme se, jak si vede v protisvětle.




expoziční čas 1/180 s, clona F11, citlivost ISO 200, ohnisko 85 (130) mm, klikněte pro zvětšení



Čím vyšší clona, tím výraznější jsou odlesky objektivu, pokud světlo prochází nějakými překážkami (např. stromy). V RAWu se můžete přesvědčit, že i tenké větvičky v bokehu se neztrácí, JPEG vypadá mnohem hůře. V bokehu je vidět chromatickou aberaci.




expoziční čas 1/1500 s, clona F5, citlivost ISO 100, ohnisko 85 (130) mm, klikněte pro zvětšení



V protisvětle nelze čekat nějak závratnou prokreslenost, snímek má poněkud nižší kontrast. Potěšila mě výborná prokreslenost větviček na levé straně. Chromatická aberace je viditelná jen v této levé oblasti. Můžete si stáhnout RAW snímek.


Optický zoom


Samsung 85mm F1.4 ED SSA nemá optický zoom, ale pevně dané ohnisko. Podíváme se, jak se projevuje.




expoziční čas 1/80 s, clona F6,3, citlivost ISO 100, ohnisko 85 (130) mm, klikněte pro zvětšení



Přepočtených 130 mm je už spíše kratší teleohnisko. Úhel záběru je malý, naopak přiblížení už celkem slušné. Kresba je krásně ostrá a detailní, nicméně rohy by mohly být i trochu lepší (zejména na levé straně).




expoziční čas 1/320 s, clona F7,1, citlivost ISO 100, ohnisko 85 (130) mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Objektiv dává krásně ostrý a detailní obraz a solidní je i v rozích. Chromatická aberace je zřídkavým jevem, patrná je jen na několika málo hranách. Můžete si stáhnout RAW snímek.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama