Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung 85mm F1.4 ED SSA

10.4.2012, Milan Šurkala, recenze
Vyzkoušeli jsme pro vás i portrétní objektiv Samsung 85mm F1.4 ED SSA, který pasuje na všechny fotoaparáty systému Samsung NX. Objektiv má výbornou světelnost F1,4 a ultrasonické ostření. Jak dobrý bude nejen pro focení portrétů?
Samsung 85mm F1.4 ED SSA je dalším z objektivů pro systém Samsung NX, jehož hlavní výhodou jsou nejen příznivé ceny fotoaparátů, ale také většinou nadprůměrně kvalitní objektivy. Tento 85mm F1,4 objektiv je důkazem obojího. Cena objektivu je totiž 20 tisíc korun a pokud si dáte trochu námahy, podaří se vám jej sehnat i za 17 tisíc. Naproti tomu běžné ceny srovnatelných 85mm F1,4 objektivů např. od Sony nebo Nikonu šplhají cenou těsně pod hranici 40 tisíc korun. Samsung je tedy za poloviční cenu, 20 tisíc k dobru je rozhodně zajímavý argument ke koupi.




Ocenění TREFA získává Samsung 85mm F1.4 ED SSA
za vynikající optickou kvalitu a příznivou cenu. Logo ocenění je ke stažení zde.


Jaký ale je? Musím říci, že opravdu velmi dobrý. Určitě bych jej nedával na těla NX100/NX200, kde je už jeho váha opravdu poznat, s NX11 se držel příjemně (i zde je vysoká váha poněkud cítit). Nabízí velmi tiché SSA ostření, rychlost je slušná. Bokeh má krásně jemný tvar, velmi dobře vypadá i po přiclonění. Občas se sice vyskytne mírná chromatická aberace v bokehu, její úroveň ale patří rozhodně k těm lepším, takže zde bych spíše chválil, než káral. Jinak co se týče chromatické aberace v zaostřených plochách, zkreslení nebo vinětace, nic takového zde v podstatě nezažijete. Kresba je nádherně ostrá a velmi kontrastní, snímky působí krásně živě. Úplné růžky jsou občas lehce neostřejší, ale vůbec bych to nepovažoval za problém.

Samsung 85mm F1.4 ED SSA je v podstatě téměř dokonalým objektivem. Za dobrou cenu nabízí skvělou kvalitu snímků a minimální optické chyby, žádnou z nich bych nehodnotil jako problematickou. Opravdu jen velmi nerad jsem jej vracel zase zpátky, a to už něco znamená. Ze všech těchto důvodů si oprávněně zaslouží ocenění TREFA.
 
 

Plusy

 
+ Vynikající optické kvality
+ Příjemný bokeh s poměrně nízkou chromatickou aberací
+ Příznivá cena
+ Krásně ostrá a kontrastní kresba
 

Minusy

 
- Nezaznamenali jsme vážnější nedostatek
 
 
Za zapůjčení objektivu Samsung 85mm F1.4 ED SSA děkujeme Samsungu.
Samsung 85mm F1.4 ED SSA a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 
 
Cena v době testování: cca 20.000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.