Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung EX1: příjemné překvapení

8.6.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Testem si prošel i velmi zajímavý kompakt Samsung EX1. Přináší velký čip s malým rozlišením, objektiv s rekordní světelností, sáňky na blesk a také plně polohovatelný displej. To vše za velmi nízkou cenu. Je ve skutečnosti také tak dobrý?

Videosekvence


Pro natáčení videosekvencí není Samsung EX1 úplně nejvhodnější, ale úplně se také neztratí. Snímací čip podporuje maximálně VGA videosekvence, tedy rozlišení 640×480 pixelů (stejné omezení mají i Canony S90 a G11 s totožným čipem).



Obraz je ale i přes nízké rozlišení docela detailní. Výhodou je i podpora optického zoomu a stabilizace. Přicloňování je docela rozumné, smear efekt si všimnete. Stinnou stránkou je to, že fotoaparát nepodporuje průběžné ostření, při velkých změnách ostřících vzdáleností tak může být obraz neostrý.



Zvuk může být zaznamenáván po celou dobu, případně jej lze při zoomování vypínat. To se mi ale nejeví jako správné řešení, doporučuji tedy nechat jej zaznamenávat celou dobu. Výhodou je možnost pozastavení záznamu stiskem tlačítka OK. Takto je možno videosekvenci stříhat rovnou při natáčení. Fotoaparát nabízí dvě různá rozlišení a dvě různé snímkovací frekvence.
  • 640×480 / 30 fps - cca 450 kB/s
  • 640×480 / 15 fps - cca 200 kB/s
  • 320×240 / 30 fps - cca 150 kB/s
  • 320×240 / 15 fps - cca 100 kB/s

Úroveň videosekvencí můžete posoudit na dvou ukázkách, první 36sekundové venkovní videosekvenci (18 MB) a druhé 17sekundové interiérové (8 MB).


Stabilizace


Samsung EX1 má optickou stabilizaci, kterou lze v menu vypnout nebo zapnout. Více módů zde nenajdete (nepočítám-li duální stabilizaci, která kombinuje optickou, zvyšování ISO citlivosti a možná i nějaký postprocessing). Stabilizace se automaticky vypíná při zapnuté samospoušti nebo při nedostatku energie. Testovací snímky byly pořízeny ze vzdálenosti zhruba 2 metrů při expozičním času 1/4 sekundy a maximálním ohnisku 72 mm.


bez stabilizace


se stabilizací

Účinek stabilizace je znát, nicméně musím konstatovat, že konkurence je v účinnosti o něco dále a vynikající světelnost tak nemusí být vždy plně využita.


Fotografování portrétů, blesk


Pro focení portrétů má EX1 detekci tváří střední úspěšnosti, rozpoznávání tváří, detekci úsměvů, mrknutí a spoustu dalších hračiček. Vynikající je širokoúhlé ohnisko s výbornou světelností, které dovolí fotit i za horšího světla bez blesku (v případě, že se lidé ale moc nehýbou).


expoziční čas 1/250 s, clona F3,2, citlivost ISO 80, ohnisko 72 mm, klikněte pro zvětšení

Míra detailů je na kompakt silně nadprůměrná, kresba je ostrá a pozadí už se rozmazává. Kdo by chtěl, mohl by fotit i na prioritu clony, dát F2,4 a dosáhnout ještě většího efektu rozmazání pozadí.


expoziční čas 1/250 s, clona F3,8, citlivost ISO 100, ohnisko 72 mm, klikněte pro zvětšení

I na tomto snímku je kvalita kresby nadprůměrná. Blesk pomohl prosvětlit stíny a fotografie tak působí velmi zajímavě.

Blesk je vyskakovací, jeho vyklopení ale řídíte vy. Různých režimů je zde dostatek, od vypnutého blesku, přes automatiku, vynucený blesk, slow synchro a dva režimy pro odstranění efektu červených očí. Na ty fotoaparát bohužel trochu trpí.


blesk -2 (1/30 s, ISO 100)


blesk +0 (1/30 s, ISO 100)

blesk +2 (1/30 s, ISO 100)

blesk -2 (1/30 s, ISO 200)

blesk +0 (1/30 s, ISO 480)

blesk +2 (1/30 s, ISO 640)

Účinnost blesku je spíše slabší, na pevně dané citlivosti se jeho výkon s různým nastavením nijak nemění. Sílu blesku zde koriguje pouze ISO citlivost.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.