Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung Galaxy S III mini: 5MPx placka

16.7.2013, Milan Šurkala, recenze
Samsung Galaxy S III mini je jeden z nejpopulárnějších smartphonů. Při rozumné velikosti i ceně nabízí slušnou výbavu. Z fotografického hlediska nabízí 5MPx snímač a F2,6 objektiv. Dnes se podíváme, co vše tato kombinace dokáže.
V krátkosti jsme se dnes podívali na prodejně velmi úspěšný smartphone Samsung Galaxy S III mini. Výrobce nabídnul solidní moderní "smartphonovou" výbavu v přiměřeně velkém těle za přiměřenou cenu, což je jeden z důvodů úspěchu tohoto mobilního telefonu. Zmínit můžeme třeba AMOLED displej se slušným rozlišením, přítomnost velmi dobré GPS, Wi-Fi s NFC, operačního systému Android 4.1.2 a mnoho dalších věcí. Nicméně právě fotoaparát je oblast, kde Samsung zkrouhnul specifikace možná až trochu moc. Zbylo tu totiž místo jen na fotoaparát s 5MPx čipem o velikosti přibližně 1/4". Pixelová hustota je tak vskutku obrovská. Objektiv má příjemnou univerzální 35mm ohniskovou vzdálenost (není tedy moc širokoúhlý) a dobrou světelnost F2,6.


Samsung Galaxy S III mini


Ta mu ale k ničemu moc není. Snímač totiž předvádí velmi pěkné výsledky na ISO 50 a 100, nicméně za slabšího světla výkon až moc rychle klesá. Ve dne tak potěší až překvapivě hezkými detaily, citlivým odšumováním. Jak se dostane ke slovu citlivost ISO 200 nebo 400, radost končí. Vyskočí jasový a barevný šum, odšumování rozmyje celý snímek, barvy se ztratí.

Autofokus je velmi pomalý, makro nespolehlivě ostří, ale pokud už se mu to povede, nabídne Galaxy S III mini na mobil až překvapivě hezké a dobré makro (z části za to může i již zmíněná delší 35mm ohnisková vzdálenost). Pomoci si můžete docela snadno tím, že si předostříte na ruku (dotykem na displej, chce to trochu prstové gymnastiky) a pak takto vyfotíte objekt.

V protisvětle vznikají silné světelné závoje, nicméně v ostatních ohledech (kresba, vinětace, chromatická aberace) předvádí objektiv nadprůměrně dobré výkony. Zdroje světla si holt musíte hodně hlídat. Vyvážení bílé není z nejspolehlivějších a předvolené možnosti jsou moc "agresivní". Už nastavení pro denní světlo bych se skřípěním zubů možná označil za "hodně oblačno", jak moc přitepluje barvy. Oblačno pak dělá snímky vyloženě žluté. Video je jen v HD rozlišení bez stabilizace.

Celkově je vidět, že Galaxy S III mini není dělaný moc pro focení a je opravdu mířen spíše pro ty, kteří chtějí moderní smartphone s dobrou funkčností a výbavou (byť na vlajkové lodi pochopitelně nedosahuje) za solidní cenu. Pro focení ve dne a makro snímků se značnou trpělivostí je ale dobrý více než dostatečně. Nechtějte s ním ale fotit v protisvětle nebo za slabého světla.


Fotomobil je vhodný pro:


1) Snímání denních snímků, krajinek
2) Focení makro snímků (nicméně se značnou dávkou trpělivosti, případně se musíte naučit automatiku oblbnout)
 
 

Plusy


+ Solidní výbava za přiměřenou cenu
+ Velmi slušné denní fotografie 
(s ohledem na rozlišení)
+ Solidní makro (vyžaduje však umět přinutit smartphone ostřit na krátké vzdálenosti)
 
 

Minusy


- Silné světelné závoje v protisvětle
- Velmi špatné výsledky za horšího světla

- Slabší systém vyvážení bílé a nevhodné předvolby


Cena v době testování: cca 7 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Samsung Galaxy S III mini?
V anketě šlo hlasovat od 16.7.2013 do 22.7.2014. Počet hlasujících: 9
Výborný11 %
Průměrný56 %
Špatný33 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.