Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung Galaxy S22 Ultra: pětioký fotografický král?

2.6.2022, Milan Šurkala, recenze
Samsung Galaxy S22 Ultra: pětioký fotografický král?
Dnes se nám do redakce dostala vlajková loď společnosti Samsung, telefon Galaxy S22 Ultra. Ten má vzadu pět modulů, z toho čtyři fotoaparáty. Zaujmout chce hlavně vysokým zoomem. Máme zde totiž 3× i 10× teleobjektiv.
Máme tu závěr a řekněme si, jaký je vlastně Samsung Galaxy S22 Ultra? Bude to složité, protože má hned 4 fotoaparáty vzadu. Než se k tomu dostaneme, bylo by ale dobré zmínit, že jde o high-endový telefon s vynikajícím zpracováním a opravdu úchvatným obrovským displejem. Telefon je proto i pořádně velký a ne zrovna lehký. O to lépe se na něm konzumuje obsah, nicméně pro focení vám může překážet efektní zakřivení displeje (zkresluje obraz opticky i jasově). Velkou zajímavostí je dotykové pero S-Pen, které je vynikající na psaní rychlých poznámek, na malování bych to ale neviděl (na to má i telefon malý displej, není to tablet).
 
Líbila se mi značná jednotnost fotoaparátů, která pro Androidy není typická. Výstupem všech modulů jsou tak 12MPx fotky (přestože mají kombinaci 12/108/10/10MPx), všechny umí bez výjimky 4K60p video, zvládají JPEG, HEIF i RAW, video i fotografie lze ovládat automatikou i manuálně. Jsou zde ale i určité specialitky, takže např. slow-motion video je k dispozici jen z jednoho modulu, ten hlavní podporuje navíc 8K24p. Aplikace fotoaparátu je typická pro Androidy, takže zde budete jistě jako doma.
 
Samsung Galaxy S22 Ultra hodnocení
 
Kvalita obrazu je přiměřená vlastnostem fotomodulů a výrazně je ovlivněna výpočetní fotografií. Zatímco obvykle je RAW výhodou, protože vám dovolí dostat ze snímků více, zde to není moc pravdou. Čím horší světlo, tím lepší je použít automatiku a tím více práce (a přesto horší výsledek) budete mít z RAWu. Multiexpozice a další hrátky dělají svoje.
 
Ultra-širokoúhlý modul např. trpí na obrovské zkreslení v rozích, které budete v RAW konvertorech kvůli jeho charakteru složitě narovnávat, ale s automatikou budou krásně narovnané. Hlavní modul je díky největšímu snímači nejlepší, nicméně Samsung má nadále problém se silným odšumováním, které sice z ostatních modulů vykouzlí fotky, které byste vzhledem k zašuměným RAWům nečekali, ale u hlavního modulu jsou zdrojová data dost kvalitní na to, aby bylo nutno je takto rozmývat. Tam dává RAW větší smysl. Přijde mi trochu škoda, že se zde slučuje po 9 pixelech (9-in-1) místo 4 (4-in-1), což by umožnilo při stejném 12MPx výstupním rozlišení zvětšit pixely a asi ještě trochu vylepšit kvalitu obrazu za horšího světla. Stále nerozumím tomu, kde má být výhoda dělení pixelů na 9, na fotografiích to vidět nejde a 108MPx režim trpí na tak silné odšumování, že má mnohdy méně detailů než 12MPx fotky. Použitelný je snad jen pro fotografie měst, kde jsou jasné a výrazné hrany a kde odšumování rozmyje to, co by stejně mělo být jednolité.
 
Výhodou Galaxy S22 Ultra jsou dva teleobjektivy. Ty mají maličké snímače, ale za dobrého světla z nich dostanete slušné fotky, což se týká zejména toho s 3× zoomem. Ten má dobrou světelnost a docela ostrý obraz. Objektiv s 10× zoomem už kvůli světelnosti trpí na silnější difrakci (neostrost), ale v příznivých podmínkách i on vytvoří přijatelné fotografie. Většinou jsou lepší z automatiky než z RAWu, který má docela dost šumu a neostrosti, zatímco automatika z toho zázrakem vykouzlí o něco ostřejší a méně zašuměný snímek (což je o to více s podivem, že zvětšuje 10MPx snímky na 12 MPx).
 
Překvapit vás občas může samovolné přepínání objektivů. Pokud telefon uzná za vhodné (např. u makra), přepne na jiný modul, ze kterého pak použije výřez. Videa mají obvykle přijatelnou kvalitu, pochopitelně kvůli menším snímačům počítejte se zrněním. Z 10× tele modulu bych nepočítal se 4K výstupem, tam to kvůli difrakci a celkově zasněnému obrazu bude lepší konvertovat na Full HD výstup. Podobně tak 8K zde neslouží k natáčení 8K videa, ale k tomu, abyste měli zdrojová data pro rozumně kvalitní 4K (a možná trochu zoomu, ale tam bych byl opatrný).
 
Jaký tedy je ve výsledku Galaxy S22 Ultra? Z fotografické stránky má jediný v řadě S22 hlavní 108MPx snímač a také jako jediný 10× teleobjektiv. Neřekl bych, že tento snímač přináší svým vysokým rozlišením něco navíc (drtivá většina režimů fotí do 12 MPx a 108MPx režim mě nenadchnul), takže je to především o teleobjektivu. I ten má svá omezení, na druhou stranu výsledky jsou pro mnohé případy použitelné. Možná oceníte i větší akumulátor nebo displej, ten je ale dost subjektivní. Galaxy S22 Ultra fotí pěkně a automatika ve většině případů přebíjí schopnosti RAWů. A je to fotografický král? Rozhodnutí už nechám na vás, každopádně koncepčně, technologicky je pro focení mezi nejlepšími.
 
 

Smartphone je vhodný pro:


1. Focení snímků s teleobjektivem (nečekejte více než cca 4 MPx)
2. Širokoúhlé makro snímky
3. Focení v noci na automatiku
4. Natáčení slušného slow-motion videa
5. Natáčení 4K60p videa
 
 

Plusy


+ Značná jednotnost (všechny umí RAW, 4K60p)
+ Vynikající 120Hz displej AMOLED
+ Velmi dobrá automatika
+ Vynikající zpracování
+ Slušné slow-motion video ve Full HD
+ Spousta zábavných filtrů
+ Vestavěné dotykové pero S-Pen
 
 

Minusy


- Silné odšumování (u hlavního navíc ani není potřeba)
- Místy moc silný HDR efekt (navíc se nedá vypnout)
- 108MPx režim příliš odšumuje (horší detaily než 12MPx režimy)
- Nespolehlivý autofokus u objektivu s 10× zoomem
 
 
Za zapůjčení smartphonu Samsung Galaxy S22 Ultra děkujeme Samsungu.
 

Cena v době testování: 34.500 Kč s DPH (12GB/256GB)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.