Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung Galaxy S22 Ultra: pětioký fotografický král?

2.6.2022, Milan Šurkala, recenze
Samsung Galaxy S22 Ultra: pětioký fotografický král?
Dnes se nám do redakce dostala vlajková loď společnosti Samsung, telefon Galaxy S22 Ultra. Ten má vzadu pět modulů, z toho čtyři fotoaparáty. Zaujmout chce hlavně vysokým zoomem. Máme zde totiž 3× i 10× teleobjektiv.
U videosekvencí se dočkáme překvapivé vlastnosti. Na Android tu máme překvapivou jednotnost. Nenajdeme tu obvyklá překvapení, kdy každý modul nabídne jiné frekvence, jiná rozlišení a jiné funkce. Všechny 4 moduly zvládají 4K video při 60p a v režimu Pro Video zvládají nastavení citlivosti ve stejném rozsahu ISO 50 až 3200, expoziční časy od 1/30 do 1/12000 sekundy (při 60p od 1/60 s), lze měnit korekci expozice, u všech lze také ostřit automaticky i manuálně, nastavit vyvážení bílé a nastavit mikrofon (všesměrově, přední nebo zadní). Tohle se mi opravdu líbilo.
 
Jsou zde i výjimky? Ano, ale málo. Hlavní modul se 108MPx čipem má jako jediný dostupné také rozlišení 8K při 24 fps. Tento modul spolu s ultra-širokoúhlým také disponují režimem s Full HD a 120 fps. Pokud jde o úhly záběru, ty jsou ve většině režimů nezávislé na nastaveném rozlišení a frekvenci (opět chválím), všimnout si můžete jen velmi mírně širokoúhlejšího záběru ve FHD 120p (a to u obou modulů, které to podporují) a výjimkou je akorát značný výřez v režimu 8K. Tam je rozdíl opravdu výrazný a viditelně jde o 8K výřez ze střední části obrazu.
 
Samsung Galaxy S22 Ultra video ultra-wide 4K
ultra-širokoúhlý 4K60p, klikněte pro zvětšení
 
Samsung Galaxy S22 Ultra video hlavní 4K60p
hlavní 4K60p, klikněte pro zvětšení
 
Samsung Galaxy S22 Ultra video hlavní 8K24p
hlavní 8K24p, klikněte pro zvětšení
 
Rozdíl ve výřezu vidíte na posledních dvou snímcích. Tam se můžete podívat na kvalitu 8K videa. Otázkou je smysluplnost využití. Pro mírné zoomování pro kvalitní 4K, kde by se řídila míra oversamplingu výřezem z 8K, by to měla být skvělá funkce, ale i při nejlepší možnosti (8K bez výřezu/zoomu zmenšené na 4K) je obraz spíše jen slušně kvalitním 4K. Rozumné 4K, ale vzhledem k tomu, že šlo o oversampling z 8K, bych čekal o něco více. S výřezem byste se asi brzy dostali pod hranici solidního 4K.
 

Krátký 2minutový film natočený v lese Samsungem Galaxy S22 Ultra v rozlišení 8K.
 
Je zde ještě jedna zajímavost. Až budete natáčet 8K video, jistě si všimnete opravdu velmi výrazného rolling shutter efektu. Pokud jste viděli Sluhu dvou pánů s Donutilem a scénu s "pudlikem", tak podobně gumový je i obraz na displeji. O to zajímavější je fakt, že tohle "obrazové želé" není ve výsledném videu. Samsung zde využívá nějaký způsob stabilizace videa a tohoto efektu, protože výsledná 8K videa jsou překvapivě rovná a bez kácejících se svislic ve srovnání s tím, jakou gumovou show to předvádí na displeji. Jen občas to udělá výrazné trhnutí, když už to stabilizace nedává.
 

Rolling shutter efekt Samsungu Galaxy S22 Ultra ve videosekvencích 8K24p, 4K60p a 4K30p.
 
Pokud jde o slow-motion video, zde máte k dispozici dva režimy Zpomalení a Superpomalý. Ten první natáčí video ve Full HD rozlišení při 240 fps. Kvalita je na slow-motion sice poměrně dobrá, chtělo by to ale vyšší datový tok (jen necelých 10 Mbps ve Full HD H.264 opravdu není mnoho, místy jdou vidět kompresní artefakty) a trochu méně přeostřování. Počítejte s tím, že toto video má trochu širší úhel záběru.
 
O dost jiné je to v režimu Superpomalý, kde jde o HD video (1280×720 pixelů) při 960 fps. To se natáčí tak, že máte jednu sekundu v plné rychlosti při 30 fps, pak půl sekundy při 960 fps (tedy 16 sekund po zpomalení) a pak zase sekundu při plné rychlosti. Zde je už přeskakování řádků velmi výrazně patrné, takže video působí hodně kostičkovaně. Celé video má dohromady 18 sekund (1+16+1). Na slow-motion videu mi vadila jedna věc, a tou bylo ostření. Zaostřit sice můžete, ale telefon si během chvíle přeostří zase tam, kam se mu zlíbí. Takže je to opravdu složitý boj mezi zaostřením, rychlým zmáčknutím spouště a načasováním akce (byť zde může pomoci automatická detekce pohybu). Proč nemůže AF zůstat tam, kam ho člověk nastaví (a kam telefon na vyžádání na chvíli i skutečně zaostří), nechápu.
 
Další funkcí je Hyperčas, což umožní natáčet nejrůznější time-lapse a hyper-lapse. Taková videa mohou být zrychlená 5× až 60×, k dispozici je rozlišení FHD i UHD 4K a ke tvorbě lze využít ultra-širokoúhlou nebo standardní kamerku.
 
Ke stažení dávám několik ukázkových videosekvencí (pokud se nechtějí přehrát v prohlížeči, stáhněte si je do počítače). Máme zde 8K video (11 sekund, 117 MB), dále 4K60p video ukazující stabilizaci chůze (7 sekund, 39 MB). Následuje 4K60p video z ultra-širokoúhlé kamerky (11 sekund, 57 MB) a podobná scéna z té hlavní (12 sekund, 63 MB), 3× tele modulu (10 sekund, 56 MB) a 10× tele fotoaparátu (26 sekund, 138 MB). Nechybí také slow-motion ve Full HD 240 fps (100 sekund, 200 MB) a HD 960 fps (18 sekund, 22 MB).
 

Krátký 2minutový film natočený v lese Samsungem Galaxy S22 Ultra v rozlišení 4K60p se všemi čtyřmi zadními fotoaparáty.
 

Ukázky videosekvencí pořízených pomocí ultra-širokoúhlé kamerky ve 4K 60p.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.