Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung Galaxy S22 Ultra: pětioký fotografický král?

2.6.2022, Milan Šurkala, recenze
Samsung Galaxy S22 Ultra: pětioký fotografický král?
Dnes se nám do redakce dostala vlajková loď společnosti Samsung, telefon Galaxy S22 Ultra. Ten má vzadu pět modulů, z toho čtyři fotoaparáty. Zaujmout chce hlavně vysokým zoomem. Máme zde totiž 3× i 10× teleobjektiv.
Zde se ještě podíváme na další funkce a režimy, které se nevešly do předchozích kapitol.
 

Panorama

 
Nejprve začneme režimem panoramat, který umožní skládat panoramatické snímky přímo v telefonu.
 
Samsung Galaxy S22 Ultra panorama LCD
 
Vybrat si můžete mezi klasickým (1) a ultra-širokoúhlým fotoaparátem (0.6x), můžete fotit na šířku i na výšku. Chcete-li tak co nejširší úhel záběru, fotil bych 0,6× modulem na výšku.
 
Samsung Galaxy S22 Ultra panorama 1
ultra-širokoúhlý modul (na výšku), klikněte pro zvětšení
 
Poněvadž panorama v podstatě do sebe skládá 4K videosekvenci a fotil jsem na výšku, dostal jsem na výšku 3840 pixelů. Pokud byste natáčeli na šířku (tak jako na obrázku displeje nahoře), panorama by mělo vertikálně nanejvýš necelých 3000 pixelů. Jak vidíte výsledek, zejména uprostřed se kvůli širokoúhlému obrazu dosahuje i výrazných skládacích artefaktů. Tohle je pochopitelně menší, pokud fotíte s 1× objektivem a ne něco, u čeho se tak rychle mění perspektiva.
 
Samsung Galaxy S22 Ultra panorama 2
ultra-širokoúhlý modul (na výšku), klikněte pro zvětšení
 
Tady už scéna nebyla tak náročná, přesto tu máme zuby na chodníku dole. Co se týče kvality obrazu, musíte počítat s tím, že jde o zpracované video.
 
 

Barevné filtry

 
Jako každý správný fotomobil, i Galaxy S22 Ultra disponuje mnoha barevnými filtry, které můžete použít i bez aplikací různých sociálních sítí. Rozděleny jsou do dvou obrazovek, zde je dám do jednoho seznamu.
 

původní

teplý

studený

lolli

mrazivý

květ

ivory

vybledlý

měkký

kissme

stupně šedi

klasický

B&W
střecha
stíny
monstera
palma
medailon
 
V zóně AR si asi vyhraje zejména ženská část uživatelů. Filtry reagují na detekovanou tvář i mimiku tváře. To se týká např. prvního a posledního, kde se zobrazí špagety až v případě, že otevřete ústa.
 





 
Zóna AR je vyvedena jako speciální část menu Další. Je tam i Bixby Vision, který slouží k nalezení podobných snímků a např. často vás odkáže na podobné produkty na Pinterestu. V případě Zóny AR tu máme studio emoji, kdy vám telefon vytvoří emoji na základě vaší fotografie. To pak můžete využívat místo svého obličeje.
 



 

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.