Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung NX-M 9mm F3.5 Pancake

8.4.2015, Milan Šurkala, recenze
V této recenzi se podíváme na setový objektiv k fotoaparátům Samsung NX mini, na miniaturní pancake Samsung NX-M 9mm F3.5. Objektiv je tak maličký, že zde nezbylo místo na ostřící kroužek ani závit pro filtry. Jak si povede opticky?

Autofokus, ostření


Ohledně ostření zde není moc co popisovat. Podporováno je manuální ostření s pomocí fotoaparátu (ostří se pomocí tlačítek na zadní straně přístroje a není možné přeostřování u videa, alespoň ne v době psaní recenze), pochopitelně nechybí autofokus. V zapnutém stavu se tubus objektivu vysune o necelých 6 mm, ale při ostření už svou polohu nemění. Rychlost autofokusu je dobrá, zaostření je záležitostí na 0,25 sekundy. Nepatří tedy k těm nejrychlejším, ale ani nezdržuje. Každopádně musím říci, že pocitově působí o něco pomaleji, než jaký je ve skutečnosti.

Minimální ostřící vzdálenost, kterou udává samotný Samsung, je prý 11 centimetrů. To mi ale přijde velmi pesimistické, neboť jsem naměřil jen 8,5 centimetrů od roviny senzoru a zhruba 6 centimetrů od přední čočky. S objektivem můžete jít opravdu poměrně blízko k foceným objektům. Na druhou stranu je pravda, že díky velmi širokoúhlému záběru ani tak nelze počítat s nějak dobrými schopnostmi makra. Naměřil jsem 0,41× přepočtené zvětšení (0,15× reálné).


Focení makra


Snímek kleští dobře ukazuje, že zvětšení není z těch největších, perspektivní zkreslení je výrazné a ačkoli jde o plně otevřenou clonu a nejkratší možnou ostřící vzdálenost, hloubka ostrosti není z nejmenších a pozadí se sice maže, ale ne nějak výrazně.


Samsung NX-M 9mm F3.5 makro kleště

expoziční čas 1/10 s, clona F3,5, citlivost ISO 100, ohnisko 9 (24) mm, korekce +1,3 EV, klikněte pro zvětšení




Světelnost a clona


Ani v této kapitole není moc co popisovat. Světelností F3,5 objektiv rozhodně moc nenadchne. Ať už jde o focení za horšího světla nebo o mazání pozadí, v ani jednom moc nezazáří. Clona má 5 lamel a maximální možná hodnota přiclonění činí F13.


Bokeh


S 9mm ohniskovou vzdáleností a světelností F3,5 to už papírově nebude s bokehem žádná hitparáda.


Samsung NX-M 9mm F3.5 bokeh clona F3,5

expoziční čas 1/2 s, clona F3,5, citlivost ISO 200, ohnisko 9 (24) mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Jak je vidět, pozadí se pochopitelně moc nemaže. Bokeh je ale vcelku rozumný. Odlesky mají sice poněkud výraznější okraje, ale stále to stačí na docela pěkný vzhled bokehu, byť samotné pozadí moc rozmazané není.


Samsung NX-M 9mm F3.5 bokeh, clona F5,6

expoziční čas 1,3 s, clona F5,6, citlivost ISO 200, ohnisko 9 (24) mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení



Po přiclonění se situace zhoršuje, bokeh není z nejjemnějších a odlesky mají výrazný kružnicovitý tvar.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.