Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung NX-M 9mm F3.5 Pancake

8.4.2015, Milan Šurkala, recenze
V této recenzi se podíváme na setový objektiv k fotoaparátům Samsung NX mini, na miniaturní pancake Samsung NX-M 9mm F3.5. Objektiv je tak maličký, že zde nezbylo místo na ostřící kroužek ani závit pro filtry. Jak si povede opticky?
Dnes jsme se podívali na základní setový objektiv pro Samsung NX mini, malý pancake Samsung NX-M 9mm F3.5. Objektiv je velmi lehoučký a maličký, na fotoaparátu působí spíše jako krytka než jako objektiv. Nenašlo se tu tak místo na ostřící kroužek (manuální ostření možné jen z menu fotoaparátu elektronicky) a není tu ani závit pro filtry nebo krytku. Samsung proto zvolil vysoce odolné sklo proti poškrábání. To totiž bez krytky docela dost hrozí. Patrně je to účinná ochrana, protože jsme zdaleka nebyli první redakcí, která měla tento objektiv půjčený a žádný škrábanec se na objektivu neobjevil. Objektiv nabídne velmi širokoúhlou 24mm přepočtenou ohniskovou vzdálenost. Světelnost F3,5 ale moc radosti neudělá. Není to dobré ani do špatného světla (není tu ani stabilizace), nedosáhnete ani malé hloubky ostrosti.


Samsung NX-M 9mm F3.5 hodnocení


S takto širokoúhlým záběrem je focení makra sice poněkud problematičtější (vejde se vám tam spousta objektů okolo, které tam nechcete), ale samotné zvětšení mě docela překvapilo, čekal jsem horší výsledek. Rozhodně to má k pravému makru hodně daleko, ale řekněme, že pro některé specifické případy se to dá použít, nějaké to kreativní širokoúhlé "makro" zvládne (je dvakrát tak lepší než 16mm F2,4 pro APS-C NX, což je po přepočtu také 24mm objektiv). Samotná rychlost ostření je solidní, zde nemám námitek.

Opticky je objektiv dobrý. Není sice vynikající, ale rozhodně má k tomu blíže než k označení špatný. Zkreslení je i v RAWu (ve většině konvertorů) korigováno, vinětace je průměrná, chromatická aberace se sice na snímcích trochu vyskytuje, dá se ale snadno do značné míry potlačit. Kresba je uprostřed dobrá, směrem k rohům se postupně lehce snižuje, ale ani v naprostých rozích nemůžete říct, že by byly rozmazané, spíše naopak. Je podivuhodné, jak dobře si drží rohovou ostrost, jen prostě nelze říci, že by objektiv byl ostrý jako břitva. Kreslí celoplošně... dobře. Trochu mě zklamalo, že i při nepřesvědčivé světelnosti je dobré přiclonit na F4, abyste dostali do prostředku vyšší ostrost a kontrast. V protisvětle se může vyskytnout menší červený odlesk.

Samsung NX-M 9mm F3.5 je tak velmi dobrým společníkem k fotoaparátu Samsung NX mini. Fotí se s ním hezky, dělá pěkné fotografie, ale není to objektiv, který by vám vyrazil dech. Je dobrý, ale nikoli výborný. Je zajímavé, že v setu s fotoaparátem je levnější než samotný.


Objektiv je vhodný pro:


1. Širokoúhlé fotografie, architekturu (spíše zvenčí než zevnitř)


Plusy


+ Extrémně malé rozměry a hmotnost
+ Malé ostřící vzdálenosti
+ Dobré optické výkony (celoplošně dobrá kresba, přijatelná chromatická aberace)


Minusy


- Slabší kresba při F3,5 (je dobré přiclonit na F4)
- Absence závitu pro filtry

 
Za zapůjčení objektivu Samsung NX-M 9mm F3.5 děkujeme Samsungu.
 

Cena v době testování: cca 4 500 Kč s DPH


Jak hodnotíte objektiv Samsung NX-M 9mm F3.5?
V anketě šlo hlasovat od 8.4.2015 do 31.3.2016. Počet hlasujících: 1
Výborný100 %
Průměrný0 %
Špatný0 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.