Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung NX mini (NXF1): superlevná jednička

8.4.2015, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Trh 1" fotoaparátů s výměnnými objektivy má svého cenového přeborníka. V době testu stálo NX mini i s objektivem pouhé 4000 Kč. Tak jsme se mu podívali na zoubek. Bude to nabídka roku nebo bude nízká ceně odpovídat nízkému výkonu?
Samsung NX mini je opravdu velmi zajímavý fotoaparát. Svou velikostí je s pancake objektivem menší než drtivá většina profi kompaktů. Bez gripu nelze čekat nějak nadprůměrné držení, ale vzhledem k nízké hmotnosti to vůbec nevadí. Fotoaparát je velmi skladný. Otázkou nicméně je, jak je možné, že fotoaparát s 1" CMOS BSI senzorem s 20MPx rozlišením i s objektivem v setu stojí tak málo. Kupodivu, až tak moc se nešetřilo, fotoaparát skutečně nepůsobí dojmem, že by výrobce ořezal specifikace až na kost jen proto, aby mohl fotoaparát prodávat co nejlevněji. To však neznamená, že tu nejsou nějaké ústupky.

Jedním z nich je třeba displej. Ten je výklopný o 180° pro focení selfie snímků, což je výborné, je i dotykový, což také potěší. Dotykové ovládání je dost návykové a funguje bezvadně s výjimkou posuvných prvků (ISO, clona, čas, korekce expozice). Tam je chování menu nabídek zbytečně přecitlivěllé a téměř pravidelně (aspoň v prvních dnech a týdnech) budete přejíždět moc daleko na volby, které už nechcete. Jeho rozlišení 460.000 bodů si už trošku lze všimnout, přeci jen to není až tak ostré jako u 920tisícových displejů (pořád je to ale dostatečné).

Poněkud ořezané je i video. Full HD rozlišení je naprosto v pořádku, ale maximum v podobě snímkovací frekvence 30p už trochu překvapí stejně jako slow-motion video jen v rozlišení 640×480 pixelů. Přitom jiné 20MPx fotoaparáty s 1" senzorem umí 60p video a zpomalené HD video. Trochu pulzující autofokus u videa a nemožnost nastavit expoziční hodnoty v průběhu natáčení jsou dalšími minusovými body. Jinak ale lze na adresu fotoaparát pět spíše chválu, obzvlášť pokud se podíváme na cenovku která činila v době testování (konec března 2015) 4000 Kč s 9mm F3,5 objektivem nebo 5-5,5 tisíce Kč v setu s 9-27mm objektivem a externím bleskem.

Když se vrátíme k ergonomii, lze vytknout také trochu pomalejší odezvy (start), slabší buffer a nevhodné umístění tlačítek na horní straně přístroje (spoušť je moc vpravo). Naopak potěší, že si tu našel místo i interní blesk (byť opravdu hodně slabý), zdířka pro externí blesk, máte tu i velmi dobře fungující Wi-Fi, kterou jsem byl schopen rozchodit na první pokus bez asistence manuálu. Celý předek je tvořen velkou a tenkou Li-Ion baterií, která fotoaparátu zajišťuje neskutečnou výdrž. Tohle je CSC fotoaparát, který skutečně vydrží fotit mnoho a mnoho set fotografií na jedno nabití.


Samsung NX mini (NXF1) hodnocení


Autofokus je dostatečný, nedělá problémy, ale ani ničím výrazně nepotěší. Ostří dostatečně rychle, přesně, za špatného světla mu to už ale začne trochu trvat. Dotykové ostření je výborná věc. Možnosti nastavení expozice jsou bohaté, chválím zejména možnost konfigurace ISO citlivosti (čas, při kterém se má navyšovat ISO, resp. možnost nastavit to, jak moc se má držet pravidla převrácené hodnoty ohniskové vzdálenosti). Měření expozice je středně spolehlivé. Na displeji fotoaparát působí, že podexponovává, ve skutečnosti jsou snímky většinou dobré, někdy to ale chce trochu přidat nebo i ubrat.

Pokud jde o kvalitu obrazu, máme zde 1" CMOS BSI senzor s 20MPx rozlišením. I když bych po skutečnostech s kompakty od Sony (které mají také 1" 20MPx čip) čekal možná ještě kapánek lepší výsledky, i tak lze říci, že Samsung NX mini fotí skutečně hodně dobře. Míra šumu je akceptovatelná, odšumování je ale u vyšších citlivostí poněkud silnější. Bohužel Samsung se dopustil jedné neodpustitelné věci, a to je odšumování RAWů. RAW má být RAW a ne, aby tu byly čtyři možnosti výběru síly odšumování RAWu a ani jedna z nich (a to ani volba "vypnuto"!) vám nedá čistý RAW bez odšumování. To je prostě neodpustitelné, obzvlášť když odšumování u vyšších citlivostí není zrovna nejlepší. Do citlivosti ISO 800 včetně je fotoaparát použitelný, ale výše už je to příliš problematické. Dobré výsledky nedostanete ani v JPEGu ani v RAWu.

Dynamický rozsah čipu je slušný, máte nějakou tu rezervu v jasech i stínech. Vyvažování bílé barvy funguje dobře, HDR se skládá velmi dlouho a občas je nutné počítat s nepřirozeným vzhledem snímků (celkově se ale snaží o přirozené nepřehnané podání). Podobně jako u Samsungu NX1, i zde Samsung docela pilně přichází s novými firmwary.

Celkové hodnocení fotoaparátu Samsung NX mini je ale i přes neduhy pozitivní. Může za to i výrazně snížená cena. Dnes prostě za stejnou cenu nemáte šanci sehnat lépe fotící nový fotoaparát. Můžete sehnat výrazně univerzálnější, to ano. Zde máte na výběr objektiv bez zoomu nebo s 3× zoomem, což se např. kapesním ultrazoomům nemůže rovnat. Ty nabídnou výrazně lepší kvalitu snímků po přiblížení (to Samsung zatím ani neumí), ale naopak Samsung NX mini je rozmetá kvalitou obrazu na širších ohniskových vzdálenostech. Zde nemá konkurenci.

Opravdu jsem uvažoval o ocenění TREFA, protože kvalita fotografií ať už po stránce skutečného rozlišení zejména u nižších citlivostí nebo optické kvality objektivu je na cenovou kategorii (a zde chci dát důraz na slovní spojení "na cenovou kategorii") excelentní. Nicméně za odšumované RAWy mu to prostě dát nemůžu, to je neodpustitelný přešlap, přestože poměrně velká část majitelů patrně RAW ani nevyužije a spolu s dalšími mírnými nedostatky nelze být vyloženě nadšen. Znovu ale opakuji, poměr ceny a výkonu je v tomto případě výborný.

Člověka může také štvát problém s příslušenstvím (dostupností již oznámeného příslušenství). Přestože fotoaparát byl představen před rokem, dodnes není na trhu (alespoň ne v ČR) slíbená redukce na NX objektivy (s NX 30mm F2,0 pancakem by to byla pěkná portrétní kombinace) nebo 17mm F1,8 objektiv, který se měl objevit už v červenci 2014 a vesele si hoví na webových stránkách výrobce. V českém obchodě jej patrně ještě nikdo nikdy neviděl.


Fotoaparát je vhodný pro:


1. Selfie fotografie
2. Fotografy, kteří chtějí velmi levný a dobře fotící skladný přístroj
3. Širokoúhlé krajinky
4. Dálkové focení s pomocí Wi-Fi


Plusy


+ Neuvěřitelně nízká cena, excelentní poměr ceny a výkonu
+ Skladnost, malé rozměry, nízká hmotnost
+ Vysoce nadprůměrná výdrž na baterie

+ 1" senzor s dobrým výkonem u nižších a středních citlivostí
+ Možnost konfigurace ISO automatiky
+ Dotykový displej výklopný o 180°
+ Solidně fungující Wi-Fi a NFC


Minusy


- Odšumované RAWy (i při nastavení "vypnuto"!)

- Průměrné možnosti natáčení videa
- Ergonomické a rychlostní nedostatky (malý buffer, pomalý start, dotykem špatně ovladatelná posuvná menu, příliš vpravo umístěná spoušť,...)
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Samsung NX mini děkujeme Samsungu.


Cena v době testování: cca 4 000 Kč s DPH (včetně 9mm objektivu)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Samsung NX mini?
V anketě šlo hlasovat od 8.4.2015 do 28.3.2016. Počet hlasujících: 5
Výborný20 %
Průměrný60 %
Špatný20 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.