Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung NX1: nejlepší APS-C na trhu?

11.2.2015, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Samsung nedávno uvedl svou novou vlajkovou loď NX1. Ta přináší 28MPx APS-C CMOS BSI snímač, podporu 4K videosekvencí, 15fps sekvenční snímání i hybridní fázové ostření. Zvládne konkurovat nejlepším APS-C zrcadlovkám?

Příslušenství


K fotoaparátu dostanete krytku těla, objektiv má krytku přední i zadní (+ sluneční clonu), v balení najdete Li-Ion akumulátor, popruh, nabíjecí adaptér a USB kabel. Software je umístěn ve fotoaparátu a využívá se pak i stahování dat z internetu.


Samsung NX1 příslušenství



Výdrž baterie


Fotoaparát využívá služeb Li-Ion akumulátoru BP1900. Ten má 7,2V napětí a kapacitu 1860 mAh. Podle výrobce má vydržet na pořízení 500 snímků. V testu jsem naměřil v průměru 290 snímků s 22 minutami Full HD nebo 4K videa.


Displej


Zde se budeme věnovat zobrazení displeje. Ten je dotykový a polohovatelný.


Na levé straně jsou dotyková tlačítka pro ovládání. To vrchní umožňuje si uložit konkrétní nastavení do režimů C. Na pravé straně jsou ikonky mnoha použitých nastavení, dole jsou pak expoziční hodnoty. Najdete zde i elektronickou vodováhu.


Quick menu má maticovou strukturu, je snadno ovladatelné pomocí rollerů. Vpravo vidíte výběr ostřících režimů.


Ostřící body lze snadno polohovat. Pravý snímek ukazuje uložené uživatelské režimy, kterým můžete přidat i náhledovou fotografii.


Tyto snímky ukazují výběr scénických režimů a výběr vyvážení bílé.


Zde vidíte natáčeni videosekvencí. Pravý snímek pak ukazuje menu, které vyjede v případě, že kliknete na malou šipku na horní straně displeje (viz první dvě fotografie v této kapitole o displeji).


Toto je ukázka hlavního menu, které má dle mého názoru zbytečně náhled scény. Vpravo je výběr zrychlení/zpomalení videosekvencí.


Vlevo je pak technická část menu, pravý snímek ukazuje celoplošný náhled vyfocených snímků. Zde mi hodně chybí možnost zobrazit si základní expoziční informace.


Ty je možné si zobrazit v tomto náhledu, ale to zas nevidíte fotografii a v posledním režimu s jasovými histogramy je zase náhled poněkud malý.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.