Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung NX10: vítězný nováček

27.4.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Na test fotoaparátu Samsung NX10 jste jistě netrpělivě čekali. A dočkali jste se. Dnes se tedy podíváme na to, jak fotí tento kompakt s rozlišením téměř 15 megapixelů, AMOLED displejem a objektivy 18-55 mm OIS a 30 mm F2 pancake.

Autofokus, ostření


Poněvadž fotoaparát Samsung NX10 nemá zrcadlo, je závislý na kontrastním ostření, jak jej známe z kompaktů. V nabídce je vedle autofokusu i manuální ostření, které se u 18-55mm objektivu musí aktivovat přepínačem na objektivu, u pancake objektivu pak v menu přístroje. Manuální ostření se u obou objektivů ovládá velmi příjemně, přestože je použita elektronická vazba mezi prstencem a motorkem. Výhodou je také to, že se přední člen neotáčí. Jak již bylo zmíněno, i přes vysoké rozlišení displeje a EVF hledáčku není obraz natolik ostrý, aby manuální ostření předčilo schopnosti hledáčků zrcadlovek. Konkurenční Micro Four Thirds fotoaparáty mají tuto záležitost provedenou lépe, nicméně nelze říci, že by se s NX10 ostřilo špatně. Jen to mohlo být lepší.

Autofokus umí automatický výběr na několik z 15 nebo 35 zón, občas trochu překvapí svým výběrem, kam by to člověk ani nečekal. Mnohem lepší je bodové ostření, u něhož si můžete jednak zvolit velikost ostřícího bodu, jednak jeho umístění. Toto je naopak provedeno velmi dobrým způsobem, úprava těchto parametrů se provádí tlačítkem OK a jde to rychle a pohodlně. Zde si naopak Samsung zaslouží pochvalu. Detekce tváří je rychlá, pracuje poměrně dobře. Je zde i režim autoportrét, kde v případě správného zaostření fotoaparát tiká, podle čehož poznáte, že můžete zmáčknout spoušť.

Ostřící vzdálenosti nijak nevybočují ze zvyklostí této třídy přístrojů. 18-55mm objektiv tedy od předního členu potřebuje zhruba 12 až 15 centimetrů. Nejméně je to právě na nejdelším ohnisku, což je dobrá zpráva pro ty, kteří mají rádi makro. Samozřejmě nemůžete počítat s výrazným zvětšením, ale použít se to dá. 30mm pancake dokáže zaostřit od vzdálenosti 21 centimetrů, na makro tedy příliš vhodný není.

Co se týče rychlosti ostření, vyrovná se mnoha zrcadlovkám. Některé konkurenční fotoaparáty umí sice ostřit ještě trochu rychleji, ale rozdíl je minimální a NX10 je zejména s 18-55mm objektivem opravdu hodně rychlá. Pancake už ke správnému zaostření vyžaduje delší čas. Úspěšnost ostření je v obou případech dobrá, v horších světelných podmínkách nejsou příliš problémy s pancakem. 18-55mm objektiv s horší světelností je na tom trochu hůře. Pochopitelně je dobré, když fotoaparátu nabídnete něco kontrastnějšího, jinak může ostřit marně.

Pokud budete ostřit na velmi krátké vzdálenosti, může úspěšnost poněkud klesat. Objektivy v rámci zrychlení neprojíždějí úplně celý ostřící rozsah a pak nemusí zaostřit, i když je taková vzdálenost podporována. Celkově lze ale říci, že ačkoli by na ostření šlo něco málo vylepšit, problémů mnoho nebude.


Makro režim


Zatím na trhu není pro NX10 makroobjektiv, takže musíte dát zavděk zatím nabízeným (příp. si koupit redukci pro objektivy Pentax a koupit nějaký makroobjektiv pro Pentax). Jako první je 18-55mm objektiv, jehož zvětšení je 1:4,5. Na makro to tedy právě není.


expoziční čas 1/30 s, clona F5,6, citlivost ISO 400, ohnisko 55 (84) mm, 18-55mm objektiv, klikněte pro zvětšení

Výsledek je standardní. Kleště zabírají poměrně velkou část plochy obrazu, ale je vidět, že jsou foceny z poměrně velké dálky. Kvůli světelnosti F5,6 fotoaparát volil střední citlivost ISO 400, která se projevuje šumem s ustřelenými pixely. Překvapivě zde není žádná vinětace, což bývá častý problém u podobných objektivů. Zde Samsung boduje.


expoziční čas 1/80 s, clona F2,4, citlivost ISO 100, ohnisko 30 mm, 30mm objektiv, klikněte pro zvětšení

Pancake má menší zvětšení 1:6,2, na makro tedy není už vůbec vhodný. Díky lepší světelnost bylo možno fotit s citlivostí ISO 100, která se projevuje nižším šumem.


Nastavení expozice, automatika


Samsung NX10 je pokročilý fotoaparát, takže nepřekvapí přítomnost automatiky i priority clony, času a plně manuálního režimu. Automatika nabízí klasické celoplošné vícebodové měření, prioritu středu a bodové měření expozice. Citlivosti lze nechat na automatice, případně navolit ISO 100 až ISO 3200, a to v plném rozlišení. Expoziční časy mohou být od 1/4000 s až po 30 sekund v režimu M, S i A. Režim P pak nabídne 4 sekundy, takže vyřádit se můžete dosyta. Nechybí ani bulb režim s maximem 8 minut.



Jednotlivá nastavení se mezi režimy předávají, tedy to, co nastavíte v manuálním režimu, bude nastaveno i v prioritě clony a času a naopak (clona nastavená v prioritním režimu bude automaticky nastavena i v režimu M,...). Objektiv 18-55 mm má typickou světelnost F3,5-5,6, jak však vidíte dle grafu průběhu světelnosti, patří ve své kategorii k těm nejsvětelnějším. Maximální clona je F22 v celém rozsahu ohnisek. 30mm pancake má vynikající světelnost F2, takže oproti zoom objektivu je schopen za stejných podmínek volit o 2 až 3 expoziční kroky kratší čas, případně nižší citlivost.

K dispozici je i expoziční bracketing pro 3 snímky. Můžete navolit pořadí snímků (zda od nejméně exponovaného po nejvíce či naopak, případně nejdřív správně exponovaný a pak ty ostatní), rozdíl expozic může být až 3 EV, a to po 1/3 EV krocích. Když už jsme u těch bracketingů, najdete zde i bracketing vyvážení bílé a barevných ladění snímků.


Expoziční a fotografické režimy


Hlavní ovládací kolečko fotoaparátu obsahuje vedle pokročilých expozičních režimů i vybrané scénické režimy. Nechybí zde však ani rozsáhlejší nabídka dalších scénických režimů.



  • SMART - Plně automatický režim, který sám volí scénický režim (víceméně úspěšně), automaticky také vyklápí blesk.
  • P (Program AE) - Expoziční automatika, volí clonu a čas. Citlivost lze nastavit ručně od ISO 100 po ISO 3200, rovněž je možno nechat ji na automatice. Lze využít programový posun, kdy horním otočným kolečkem můžete upravit clonu, resp. čas. Korekci expozice můžete provést v rozmezí -3 EV až +3 EV.
  • A (Priorita clony) - Clonu nastavíte ručně, čas až do délky 30 sekund dopočítá fotoaparát automaticky. Pochopitelně lze využít automatické i ruční nastavení citlivosti ISO a korekci expozice od -3 EV do +3 EV.
  • S (Priorita času) - Čas můžete nastavit od 1/4000 s do 30 sekund, clona je dopočítaná fotoaparátem. O citlivosti a korekci expozice platí totéž co v předchozích případech.
  • M (Manual) - Uživatel volí čas, clonu i citlivost ISO v již zmíněných rozsazích. Na displeji vidíte i míru pod(pře)expozice při daném nastavení. Toto nastavení respektuje i obraz na displeji.
  • Noční režim
  • Portrét - zapne detekci tváří.
  • Krajina
  • SCENE - Scénické režimy.
  • Videosekvence

Ještě se v rychlosti podíváme na nabídku scénických režimů.
  • Snímek s retuší - Vyhlazuje tváře
  • Děti
  • Detail
  • Text
  • Západ Slunce
  • Svítání
  • Protisvětlo
  • Ohňostroj
  • Pláž a sníh


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.