Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung NX100: "zrcadlovka" do kapsy

20.12.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Otestovali jsme pro vás nový fotoaparát Samsung NX100, který je stylovější variantou již testovaného modelu NX10. Přináší APS-C čip s rozlišením přes 14 megapixelů a nový skládací objektiv 20-50 mm.
Seznámili jsme se tedy s novým fotoaparátem Samsung NX100 a setovým objektivem 20-50mm F3,5-5,6. Ač samotné tělo přístroje není nejmenší, spolu s malým a lehkým objektivem tvoří docela kompaktní a lehký celek, který lze nosit i v kapse zimní bundy. Získáváte tak překvapivě přenosný fotoaparát s výstupy zrcadlovky, optickým zoomem (byť lehce omezeným) ve velikosti běžného ultrazoomu. Ergonomie není prvotřídní, ale vzhledem k tvaru fotoaparátu jsem byl docela mile překvapen. U objektivu bych ale jinak vyřešil ukazatele ohnisek, do konce testu jsem si nezvykl na směr zoomování.

Technologie i-Function pro ovládání přístroje objektivem není zrovna na první "dotek" intuitivní, ale pokud budete chtít, časem se ji naučíte používat s velmi slušnou rychlostí. Nápad to určitě není špatný.

Objektiv sám o sobě potěšil. Při malých rozměrech nabízí velmi slušnou optickou kvalitu, např. chromatická aberace je pro něj téměř neznámý pojem. Makro patří spíše k průměru a na krátkou vzdálenost fotoaparát docela nerad ostří. Rychlost ostření se sice nevyrovná Panasonicům Micro Four Thirds systému, ale ve své konkurenci tvořenou ještě přístroji Sony a Olympus patří NX100 s 20-50mm objektivem k tomu lepšímu.

Absence stabilizace zamrzí, díky tomu ale může být objektiv tak malý. Škoda, že Samsung nevolil stabilizaci čipu (u bezzrcátkových fotoaparátů s výměnnými objektivy nemá optická stabilizace moc smysl a naopak stabilizace na čipu by se zde navýsost hodila). Zkreslení je automaticky korigováno, vinětace je velmi mírná, kresba dostatečně ostrá i v rozích. Dokonce ani odlesky je většinou netrápí (což ale neznamená, že se jim vždy vyhnete).



Videosekvence mají přiměřenou HD kvalitu, automatické ostření je ale hlučné a dochází při něm k výraznějšímu rozostřování obrazu. Rovněž rolling shutter efekt patří k těm nejsilnějším. Hodně musím pochválit výdrž baterie, která postačí zhruba na 500 snímků. Pro tuto kategorii přístrojů je to nadprůměrný výsledek. Slušný je i konvertor RAW snímků. Rychlost přístroje je přiměřená, nezdržuje, ale konkurence je na tom minimálně stejně tak dobře nebo lépe. Pokud chcete fotit do RAWu, rozhodně si kupte tu nejrychlejší kartu, která existuje. RAW jsou totiž obrovské, a tím obrovské myslím opravdu gigantické (25-30 MB!!!) a RAW buffer kapacity zrovna dvakrát nepobral.

Co se týče obrazové kvality, solidní objektiv je jedna část skládačky. Velký APS-C čip s vysokým rozlišením pak druhá. Oproti 4/3" čipům má lepší dynamický rozsah, nicméně jde už o letitý čip, a tak po stránce šumu se nejnovějším APS-C čipům opravdu nevyrovná. Spíše je srovnatelný se zmíněnými 4/3" čipy. Do ISO 400 tedy o šumu v podstatě nevíte, ISO 800 už šumí, ale je stále dostatečně kvalitní, ISO 1600 je už ale citlivost spíše nouzová. Protože objektiv nemá nadprůměrnou světelnost a chybí mu i stabilizace, v interiéru bude ISO 1600 používáno až nepříjemně často.

Ve výsledku je set Samsung NX100 a objektiv 20-50mm F3,5-5,6 velmi zajímavou kombinací. V podstatě nabízí podobné obrazové výstupy jako zrcadlovky se setovými objektivy, přitom jej lze vzít i do kapsy, a to má i optický zoom! Kvůli absenci blesku a stabilizace je to ale fotoaparát do dobrého světla, v interiéru se opravdu vůbec necítí dobře i přes velký APS-C čip. Samsung NX100 s testovaným objektivem (který opět dokládá, že NX systém má navýsost kvalitní objektivy) mohu rozhodně doporučit, zvážil bych i koupi 30mm F2 pancake objektivu (ostatně viděl jsem set NX100 + 20-50 + 30mm F2 za 15 tisíc).


Kompaktní rozměry přístroje s objektivem
Rolling shutter efekt u videa
Nadprůměrné optické kvality objektivu
Absence interního blesku
Stylový design
Obrovské RAWy (doporučuji nejrychlejší karty)
Slušná výdrž na baterie
Vysoký šum od ISO 1600
Kvalitní snímky na nižší citlivosti
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 12 500 Kč s DPH


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu SAMSUNG NX100 poskytuje server Heureka.czPorovnat ceny >>



Za zapůjčení fotoaparátu Samsung NX100 děkujeme Samsungu.

Fotoaparát Samsung NX100 a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.




Vývoj ceny testovaného produktu:


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.