Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung NX100: "zrcadlovka" do kapsy

20.12.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Otestovali jsme pro vás nový fotoaparát Samsung NX100, který je stylovější variantou již testovaného modelu NX10. Přináší APS-C čip s rozlišením přes 14 megapixelů a nový skládací objektiv 20-50 mm.

Autofokus, ostření


Fotoaparát nemá zrcátko, a tak nabízí ostření pouze detekcí kontrastu jako všechny jiné kompakty i konkurenti. Využít je možno jednorázové ostření, docela slušné průběžné ostření a manuální. Samotné ostření mě s 20-50mm objektivem překvapilo velkou hlučností. Manuální ostření automaticky zapíná zvětšený náhled, který je dostatečně ostrý. Za horšího světla (např. v místnosti se žárovkovým osvětlením) je ale náhled opravdu hodně zašuměný a ostří se už dost těžko.

Detekce tváří je průměrná. Fotoaparát nabízí středové ostření, fotograf ale může upravit jak velikost ostřícího bodu (ve čtyřech různých velikostech), tak jeho polohu potvrzovacím tlačítkem OK. Na výběr je, pokud jsem dobře počítal, 99 poloh ostřícího bodu. Automatika pak vybírá z 15 bodů, logika výběru adekvátního bodu mi přišla nadprůměrná.



Ostřící vzdálenosti jsou v podstatě kolem 15 centimetrů v celém ohniskovém rozsahu. Na nejdelším ohnisku je tak přepočtené zvětšení 0,4×, což stačí na lehké makro, žádný zázrak ale nečekejte.



Rychlost ostření je dobrá. Na zrcadlovky to sice nemá, na Micro Four Thirds od Panasonicu také ne, ale výrazně nezaostává a s časy kolem 0,5 sekundy se vyrovná většině rychlých kompaktů i Samsungu NX10 s jeho základním objektivem. Úspěšnost ostření je přiměřená, potěšila mě absence problémů při focení v noci. Naopak mě poněkud zklamalo focení makra tenkých předmětů jako jsou květiny, větvičky a podobně, kdy to chce několik pokusů, než fotoaparát přinutíte správně ostřit. Zpravidla to jde vyřešit tím, že zaostříte na něco v podobné vzdálenosti, co za sebou nemá volný prostor a pak už ostříte na to, co chcete.


Makro režim


Makra lze tedy fotit ze vzdálenosti zhruba 15 centimetrů od přední čočky, což znamená zhruba 0,4× virtuální zvětšení


expoziční čas 1/80 s, clona F5,6, citlivost ISO 800, ohnisko 50 (77) mm, klikněte pro zvětšení


Nelze tedy mluvit o přehnaně dobrých výsledcích, ale něco málo nafotíte. Vzhledem k absenci stabilizace fotoaparát volí krátké časy, aby předešel rozostření. Opačná strategie, příliš velký spoleh na stabilizaci a dlouhé expoziční časy, byla problémem modelu NX10. Zde je tedy použita citlivost ISO 800 s výraznějším jasovým šumem.


Nastavení expozice, automatika


Fotoaparát nabízí automatiku, ale i prioritu clony, času a plný manuál. Rozsah časů je od 1/4000 s do 30 sekundy, a to ve všech režimech! Citlivosti lze pak navolit od ISO 100 do ISO 3200, s rozšířením je tu i ISO 6400. Automatiku můžete omezit maximální citlivostí ISO 200 až ISO 1600. Měření expozice může být celoplošné, se zdůrazněným středem i bodové.



Světelnost objektivu dosahuje tradičních hodnot F3,5 (na nejširším) až F5,6 (na nejdelším ohnisku). Maximální hodnota, kterou u 20-50mm objektivu nastavíte, je F22. Průběh světelnosti je v první polovině velmi dobrý, od cca 60mm přepočteného ohniska (40mm na objektivu) ale začíná ztrácet. V režimu P lze využít programový posun (styl dosažení expozice - uživatelsky lze změnit clonu vypočítanou automatikou, adekvátně tomu se změní čas), režim P, A i S pak nabízí korekci expozice od -3 EV do +3 EV.

Nesmí chybět ani expoziční bracketing, který má ale komplikované ovládání. Jeho styl musíte nastavit v menu (rozsah 1/3 EV až 3 EV do plusu i minusu, stejně jako pořadí expozic), aktivace už probíhá v pomocí čtyřsměrného ovladače. Problémem je to, že nelze rozestupy nastavit rovnou při aktivaci, ale musí se do menu, což zdržuje.


Expoziční a fotografické režimy


Na horní straně fotoaparátu je hlavní kolečko ovládacích režimů s poměrně strohou nabídkou režimů.



    • SMART - Plně automatický režim, vybírá scénické režimy. Škoda, že i přes všechnu tu automatiku zároveň neumožňuje snímání do RAWu.
    • P (Program AE) - Automatika vypočítává expoziční čas a clonu. Horním voličem můžete zvolit programový posun, tedy upravit styl dosažení téže expozice. Toto funguje i po změně kompozice a světelných podmínek. Např. natočíte vysokou clonu, ale světla bude méně, fotoaparát se bude snažit udělat kompromis mezi vámi požadovanou clonou a rozumným časem. Jakmile ale namíříte do výraznějšího světla, opět se navolí vyšší clona. Citlivost může být manuální od ISO 100 do ISO 6400 (v případě rozšíření), automatika pak může být vámi omezena do ISO 200 až ISO 1600. Nechybí korekce expozice od -3 EV do +3 EV.
    • A (Priorita clony) - Uživatel volí clonu (v tomto případě od F3,5 do F22), fotoaparát dopočítá čas. Citlivost může být opět automatická nebo nastavena manuálně, i zde funguje korekce expozice.
    • S (Priorita času) - Uživatel volí expoziční čas od 1/4000 sekundy do 30 sekund, clona se dopočítá automatikou. Citlivost a korekce jsou stejně jako výše.
    • M (Manual) - Manuální nastavení expozice, čas od 1/4000 sekundy do 30 sekund, clona podle objektivu (zde F3,5 až F22). Pokud byla citlivost na automatice, sama se nastaví na ISO 100. Ručně můžete navolit až ISO 6400. Náhled na displeji odpovídá nastavené expozici, dole se na grafu ukazuje i míra pod(pře)expozice v EV.
    • Režim priority objektivu - Podle určení objektivu (ikonky na jeho horní straně) lze tlačítkem iFn vybírat speciální scénické režimy.
    • SCENE
    • Videosekvence - Lze vybrat mezi automatikou a prioritou clony. Průběžné ostření lze spustit tlačítkem C na levé straně přístroje.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.