Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung NX20: za více peněz více muziky

6.9.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Systém Samsung NX byl nedávno rozšířen o novou hledáčkovou variantu NX20. Ta obsahuje 20MPx čip z modelu NX200 s mírnými úpravami, podstatně lepší hledáček, výklopný displej i bezdrátové Wi-Fi připojení. Bude výrazně lepší než původní NX11?

Příslušenství


V krabici dostanete fotoaparát, objektiv, krytku těla, dvě krytky objektivu, sluneční clonu, USB kabel, nabíječku s kabelem, Li-Ion akumulátor, manuál a CD-ROM se softwarem.





V našem balení pak nechyběl ani již několikrát zmíněný tablet Samsung Galaxy Tab 10.1.






Výdrž baterie


Fotoaparát je napájen Li-Ion akumulátorem BP1310 s napětím 7,4V a kapacitou 1300 mAh. Výrobce udává výdrž na 360 snímků, resp. na 140 minut videa. Při teste jsem dosáhl zhruba těchto hodnot a pohyboval jsem se okolo 380 fotografií na jedno nabití. To je veskrze průměrná hodnota. Trochu se mi nelíbil ukazatel nabití, který byl v podstatě celou dobu na maximu a pak velmi rychle klesne z maxima na minimum a baterie se vybije (cca 80 snímků).


Dodaný software


K fotoaparátu dostanete několik zajímavých aplikací. Prvně je to Intelli-Studio, které má sloužit např. k nahrávání snímků, ale na mém počítači tato aplikace nějak nechtěla pracovat. "Sežrala" celé jedno jádro procesoru, půl gigabajtu paměti a najelo nekompletní okno. Zajímavější je PC Auto Backup. Ta se používá k nahrání snímků z fotoaparátu do počítače, ale připravte se na to, že bezdrátový přenos docela dlouho trvá.





Pro převod RAWů tu najede aplikaci Samsung RAW Converter 4. Tento program je klonem známé aplikace SilkyPix Developer Studio, kterou ke svým fotoaparátům dodává např. i Panasonic a Fujifilm. Jde o vcelku slušný RAW konvertor.





Jeho nevýhodou je jen trochu složitější ovládání, pro některé funkce je tu hejblátek až moc, pro některé málo. Tradičně bych např. uvítal lepší práci s dynamickým rozsahem.


Zobrazení displeje a menu


Zobrazení AMOLED displeje i hledáčku je stejné. V obou případech se dočkáte velkého rozlišení, EVF je na tom se svými 1.440.000 body ještě lépe. Dole vidíte v černém řádku expoziční hodnoty a stav baterie. V levém a pravém sloupci mohou být zobrazena některá fotografická nastavení, k dispozici je i histogram. Menu nabídky spuštěné pomocí čtyřsměrného ovladače se zobrazují do malých horizontálních menu.


Po stisku tlačítka Fn se zobrazí quick menu v tabulkové úpravě. Šedě jsou zobrazeny položky, které nelze upravit. Na pravém snímku vidíte ovládání fotoaparátu pomocí i-Function a ostřícího kroužku.


Pootočením kolečka na polohu Wi-Fi se zobrazí toto menu pro možnosti bezdrátového spojení. Můžete propojovat fotoaparát se smartphonem, posílat maily, uploadovat snímky na sociální sítě nebo zálohovat snímky do počítače.


Při otáčení horním kolečkem se zobrazují animace, kterou vidíte na levém snímku. Problémem je, že to dost zdržuje. Pravý snímek ukazuje obrazovku při natáčení videosekvencí.


Hlavní menu je děleno na spoustu záložek. Mezi záložkami se pohybujete horním rollerem, mezi jednotlivými položkami pak točením čtyřsměrného ovladače.


Pro natáčení videa je k dispozici jedna záložka, nicméně v režimu videosekvencí (na horním kolečku) máte k dispozici rovnou tři. Snímky si můžete nechat zobrazit celoplošně, ve spodním řádku se ukazují expoziční informace.


Tlačítkem DISP lze doplnit náhled i o další fotografická nastavení, případně zobrazit menší náhled a doplnit jej barevnými histogramy.

 

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.