Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung NX20: za více peněz více muziky

6.9.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Systém Samsung NX byl nedávno rozšířen o novou hledáčkovou variantu NX20. Ta obsahuje 20MPx čip z modelu NX200 s mírnými úpravami, podstatně lepší hledáček, výklopný displej i bezdrátové Wi-Fi připojení. Bude výrazně lepší než původní NX11?
Nový Samsung NX20 je nástupcem oblíbeného modelu NX11, který přinesl docela dobré vlastnosti za vynikající cenu. Nová NX20 se od tohoto modelu trochu odklonila, neboť nastartovala s cenou o 11 tisíc vyšší, tedy o polovinu. Dá se předpokládat, že stejně jako u NX11 bude postupně znatelně klesat a Samsung bude uvádět spoustu výhodných setů. Co tedy nabízí proti předchůdci i proti konkurenci?

Předně je to vynikající elektronický hledáček (pouze NEX-7 má lepší). Hledáčkové konkurence dnes není moc a NX20 i se svou vyšší cenou patří k těm levnějším. Najdete tu automatické přepínání a nově i plně polohovatelný AMOLED displej. Z tohoto pohledu šel Samsung rozhodně tou správnou cestou. Trochu horší je to ale s rychlostí přepínání (po startu přístroje to EVF hledáčku skutečně docela trvá než naběhne) a obecně rychlost přístroje je jedna z největších problémů.

Nevím, kolik jader má procesor v NX20 (podle projevů jen jedno), ale minimálně jedno jádro navíc mu chybí. Při zpracovávání snímků nelze s fotoaparátem v podstatě cokoli dělat a vězte, že zpracovávání obrazu není zrovna nejrychlejší. To platí zejména pro snímání do RAWu. I když Samsung konečně snížil 16bitovou hloubku RAWu na 12 bitů, stále rezignuje na jakoukoli komprimaci a pořád do RAWu lepí JPEG v plné kvalitě. Každý RAW tak má zhruba 36 MB! Při 20MPx rozlišení je adekvátní tak cca 18-22 MB.

S tím souvisí další věc, kterou Samsung vedle rozumné práci s RAWy zoufale potřebuje. Tím je pořádný řadič SD karet, který by zvládl vyšší rychlost než cca 10 MB/s. Takhle můžete koupit rychlou kartu jakou chcete, jeden RAW se prostě vždycky bude ukládat minimálně cca 3,5 sekundy a při nich nelze nic dělat. Přiznám se, že prvotní seznámení s NX20 bylo pro mě dost nepříjemné.





Postupem času ale NX20 začala ukazovat vlídnější tvář. Nová generace 18-55m objektivu má konečně kovový bajonet a alespoň testovaný kus měl mnohem účinnější optickou stabilizaci ve srovnání s předchozí generací. Najdete tu nové quick menu, to by ale mohlo být trochu jednodušší. Nově je tu tlačítko pro natáčení videosekvencí. Prodleva je sice delší, ale každopádně musím uznat, že kvalita videa šla znatelně nahoru a už se dá srovnat s konkurencí. Máte tu Full HD rozlišení se solidním průběžným autofokusem a možností nastavovat expozici i v průběhu natáčení videa. Nechybí ani zpomalené videosekvence. I při focení statických snímků je rychlost autofokusu o něco lepší, ale bleskurychlé to stále není. V tomto Panasonic a Olympus i nadále vedou.

Chválím bohatší nastavení expozice s časem až 1/8000 sekundy a líbí se mi také to, že v manuálním režimu lze použít automatické nastavování ISO citlivosti. Přidány byly také užitečné uživatelské pozice C1 až C3 pro oblíbená nastavení. Fotoaparát je vybaven Wi-Fi připojením, které umožňuje bezdrátové stahování fotografií do počítače, ale tento přenos je velmi pomalý a stejně nakonec zvítězí čtečka karet nebo USB kabel. Na pohodlné přenesení pár snímků je to ale výborná věc. Dají se posílat snímky na tablet, e-mailem, na sociální sítě, promítat na televizi. V setu je dodáván tablet Samsung Galaxy Tab 10.1, který může sloužit jako velký hledáček a dálková spoušť, v praxi je to ale v podstatě hračka na jedno použití. Náhled ani zdaleka nevyužívá celou plochu displeje a takto lze ovládat pouze režim Remote Viewfinder. Na nějaké kreativní použití v manuálních režimech tedy můžete zapomenout.

Co se týče kvality obrazu, mohu chválit i kárat zároveň. Proti původní NX11 (a jiným Samsungům s původním 14,6MPx čipem) jde vidět znatelně vyšší dynamický rozsah zejména ve stínech a také minimálně o 1 EV lepší výsledky v oblasti šumu. I tak je pro kvalitní snímky dobré držet se tak do ISO 800, s trochou sebezapření do ISO 1600. Zatímco u jiných APS-C čipů je dobře použitelné i ISO 3200, zde už je to na hraně i v RAWu. JPEG engine není moc povedený. Ve stínech dost patlá (totéž dělají často např. některé Micro Four Thirds fotoaparáty Panasonicu) a vyšší citlivosti (od ISO 1600 výše) jsou plné ustřelených pixelů a divných barevných fleků. Odšumování totiž barevný šum nepotlačuje, ale spíše zvýrazňuje. Zde má Samsung ještě hodně co dohánět.

Pokud ale pracujete s RAWy, dokáže z NX20 dostat dobré snímky, což je umocněno i nadprůměrně kvalitními objektivy. Např. seťák 18-55mm je opravdu velmi slušné sklo (pokud náhodou netrpí neostrostí v jednom rohu jako testovaný kus). Menší výtky mám k trochu chladnějšímu vyvažování bílé, ale mohu pochválit to, že jej lze uživatelsky vyladit a nastavit tak i automatice větší ladění do teplých barev. Výdrž na baterie je průměrná, trochu se mi nelíbí nepřesný ukazatel zbývající energie (v podstatě celou dobu ukazuje plný stav a pak fotoaparát náhle a rychle po několika málo desítkách snímků přejde od tří čárek ze tří až k červené baterce a "umře".

Celkové hodnocení Samsungu NX20 opravdu není jednoduché. V mnoha ohledech je to doslova vynikající fotoaparát, spousta neduhů předchůdce byla odstraněna nebo potlačena, ale ty hlavní bohužel zůstaly a některé dokonce narostly. Zatímco u 14,6MPx variant se pomalé ukládání na kartu dalo přežít, tady už to opravdu docela vadí. Samsung nutně potřebuje něco udělat s řadičem SD karet, maximální rychlost 10 MB/s je zejména s tak nesmyslně obrovskými RAWy jen stěží akceptovatelná. V době mnohajádrových procesorů i v kompaktech je pomalý procesor (pravděpodobně jen jednojádrový, alespoň podle chování bych to na víc než jedno jádro netipoval) ostudou. Po čase si zvyknete a do citlivosti ISO 800 je Samsung NX20 jedním z nejlépe fotících CSC fotoaparátů. Bohužel vyšší ISO citlivosti Samsung i nadále moc dobře nezvládá, ale pokrok tu rozhodně je.

Výhodou je rozsáhlá nabídka poměrně levných a kvalitních objektivů, což platí i o tom setovém. Osobně bych se vykašlal na set s tabletem, byť za danou cenu dostanete největší hodnotu (pokud po tom tabletu opravdu netoužíte, nebo neznáte někoho, komu ho "střelit") a koupil set s 30mm pancakem. S tímhle objektivem teprve zažijete tu pravou zábavu. Bohužel nechápu, proč se nenabízí NX20 jen jako tělo. Majitelů NX systému je už celkem dost a ti, kteří budou chtít upgradovat, si znovu musí koupit i 18-55mm objektiv, protože bez tohoto objektivu nelze NX20 sehnat.


Fotoaparát je vhodný pro:


1) Velmi kvalitní a detailní denní snímky i se setovým objektivem (vyžaduje ale práci s RAWem)
2) Solidní Full HD video s možností manuálního nastavení expozice
3) Ty, kteří využijí i extrémně krátké časy do 1/8000 s (to se hodí s objektivem 85mm F1,4)
4) Fotografy maker kvůli polohovacímu displeji (doporučuji přikoupit objektiv 60mm F2,8)
 
 

Plusy


+ Velmi kvalitní a detailní snímky i se setovým objektivem (v RAWu na nižší citlivosti)
+ Dobré Full HD videosekvence s možností manuálního nastavení expozice
+ Expoziční časy až do 1/8000 s
+ Solidní dynamický rozsah (zejména ve stínech)
+ Vynikající hledáček a velmi dobrý AMOLED displej
+ Zpomalené videosekvence
+ Wi-Fi připojení
 
 

Minusy


- Nekvalitní JPEG engine (silné odšumování ve stínech, neakceptovatelné odšumování na vyšších ISO)
- Výrazně pomalé ukládání nesmyslně obrovských RAWů na kartu
- Nepříliš přesný ukazatel zbývající energie
- Není k dispozici jen jako tělo (vyšší cena setů)
 
 
Za zapůjčení Samsung NX20, objektivu a tabletu Galaxy Tab 10.1 děkujeme Samsungu.
Fotoaparát Samsung NX20 a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 

Cena v době testování: cca 23 000 Kč s DPH (tělo + objektiv 18-55mm objektiv + tablet Samsung Galaxy Tab 10.1)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Samsung NX20?
V anketě šlo hlasovat od 6.9.2012 do 4.9.2013. Počet hlasujících: 19
Výborný11 %
Průměrný58 %
Špatný32 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.