Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung NX200: 20 mega v útoku

19.3.2012, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
O recenzi fotoaparátu Samsung NX200 jste si často psali a nyní si ji můžete přečíst. Testem prošel set s 18-55mm OIS objektivem a externím bleskem. Fotoaparát má nově 20MPx APS-C čip s podporou Full HD videa a výraznější grip pro pohodlnější držení.
Musím přiznat, že Samsung NX200 ve mně zanechával nejrůznější pocity. Jde o stylový CSC fotoaparát, který má ale ambice stávat se i poměrně pokročilým fotografickým náčiním. Díky tvaru je vhodný zejména pro pancaky nebo 20-50mm objektiv, se kterým ale bohužel není dodáván na náš trh. U nás si jej můžete sehnat s 18-55mm setovým objektivem, který patří k tomu nejlepšímu na trhu CSC i DSLR základních setových objektivů. Téměř jej netrápí chromatická aberace, kreslí ostře až do rohů a netrápí jej ani odlesky. Tento objektiv je tak maximum, se kterým se NX200 dobře drží. Fotoaparát jsem zkoušel i s těžšími objektivy a už to opravdu není ono. S pancakem je to úplně o něčem jiném a radost z focení je několikanásobná ve srovnání s většími objektivy.

Tělo působí slušně, jen plastová krytka prostoru pro baterii působí jak z jiného fotoaparátu. Baterie byla proti předchůdci zmenšena a bohužel se to velmi výrazně projevilo na výdrži. Ačkoli kapacita je nižší o nějakých 20 %, reálná výdrž šla dolů o více než 40 %. AMOLED displej mě tentokrát moc nepotěšil. Pozorovací úhly jsou sice výborné a pozorovatelnost při silném slunečním světle je srovnatelná s nejlepšími LCD displeji, ale u testovaného kusu byl obraz nažloutlý. Naštěstí to lze korigovat v menu.





Ostření je přiměřeně rychlé, dobrá je možnost polohování AF bodu, výborné je i zvětšování obrazu při manuálním ostření. Nedokázal jsem ale přijít na to, zda lze zvětšit i jiný obraz než z prostředku čipu. Expoziční automatika pracuje v běžných podmínkách celkem dobře, ale moc jí nejdou interiéry a obecně horší světlo. Zde má tendenci hodně přeexponovávat a velmi výrazná korekce do minusu je často nutnost. Full HD video má slušnou kvalitu, je u něj možno nastavovat expozici, uvítal bych ale trochu méně agresivní kompresi a autofokus, ač znatelně vylepšen, by si zasloužil ještě trošku doladění. Rozhodně je to ale nyní použitelné pro běžné natáčení.

Kvalita obrazu nového čipu je o trochu lepší než v případě původního 14,6MPx čipu. Rozdíly v JPEGu nicméně nejsou až tak výrazné. V nízkých citlivostech je většinou zachováváno docela slušné množství detailů, ale přijde mi, že v obraze je trochu více ustřelených pixelů než u staršího čipu. Některé snímky jsou ale odšuměny poměrně dost. U vysokých citlivostí se mi líbí to, že při ISO 1600 nedochází k tak výrazné barevné zastřenosti jako u staršího senzoru, který byl u této citlivosti docela těžko použitelný. NX200 si podstatně lépe zachovává barvy i kontrast. Černá je opravdu téměř černá a nikoli nějaká nafialověle šedivá. Samotné JPEGy jsou ale u vysokých citlivostí hodně divně odšuměné. Zatímco v RAWu je docela rovnoměrný barevný šum, v JPEGu je spousta barevných fleků. Pro dobrou kvalitu obrazu zejména u vyšších citlivostí je tedy dobré fotit do RAWu a máte-li zkušenosti se 14,6MPx čipy, budete velmi mile překvapeni jak krásné snímky můžete dostat při ISO 1600 budete-li fotit v RAWu.

Zde je ale nejvážnější problém modelu NX200. RAWy jsou totiž opravdu obrovské. Podle pátrání na internetu i vlastních výpočtů totiž NX200 zbytečně ukládá RAWy v 16bitové barevné hloubce (běžné jsou 12bitové, nanejvýš 14 bitové). K tomu navíc není provedena žádná komprese. Aby toho nebylo málo, do SRW souboru je ještě přiroubován komplet celý 20MPx JPEG. Výsledkem je, že průměrná velikost RAWu činí 48 MB. To znamená, že pokud fotíte do RAW+JPEG (což je vlastně RAW a 2 JPEGy), pak se vám do jednoho GB nevejde ani 18 fotografií. Z jednoho malého výletu si donesete plnou 16GB kartu ani nevíte jak. V podstatě nutností je stáhnout si např. Adobe DNG Converter, všechny RAW konvertovat do DNG a jste při naprosto totožné obrazové informaci na třetině (DNG z NX200 má zhruba 17-18 MB).

S tím souvisí druhý problém, a to je velmi pomalé ukládání těchto RAWů. Nejde jen o jejich velikost, ale i o rychlost. Zatímco u 14,6MPx fotoaparátů s cca 25MB RAWy nebyly příliš problémy, zde se už maximální zapisovací rychlost necelých 10 MB/s (a to i na UHS-I kartu s rychlostí 85 MB/s) hodně projeví. Každý RAW se tak zapisuje 5-6 sekund, přitom nelze upravovat žádná nastavení v menu. Přístupná je jen korekce expozice, čas a clona a naštěstí je možno dále fotit.

Samsung NX200 je ve výsledku velmi pěkně fotící přístroj (především v RAWu) a zejména v duálním setu 18-55mm s 30mm F2 pancakem půjde o zajímavý fotoaparát (základní set s 18-55mm objektivem je finančně nevýhodný). Příplatek za duální set je jen 2000 Kč, přitom 30mm F2 objektiv samotný má cenu přes 7000 Kč. Podobně velmi výhodný je i duální set s 50-200mm telezoomem, kde druhý objektiv opět dostanete za třetinu jeho běžné nicméně tento objektiv je na NX200 už trochu velký. NX200 opravdu září především s pancaky. Nadšeni z něj budete zejména u denních snímků, kde i JPEGy nabídnou solidní výsledky. Za horšího světla už to není úplně ideální, ale RAW je v těchto podmínkách spolehlivým řešením. Pokud chcete fotit do RAWu, musíte být trpěliví, jinak pro vás bude focení poněkud frustrující zážitek.
 
 

Plusy

 
+ Nadprůměrné setové objektivy (výhodné duální sety)
+ Full HD video s manuální expozicí
+ Slušná detailnost u denních snímků (především v RAWu)
 
 

Minusy

 
- Obrovské RAWy a jejich velmi pomalé ukládání
- Slabší výdrž na baterie
- Nekvalitní odšumování u vyšších citlivostí
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Samsung NX200 včetně objektivu děkujeme Samsungu.
Fotoaparát Samsung NX200 a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 
 
Cena v době testování: cca 14.000 Kč s DPH (tělo + 18-55mm objektiv + blesk)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.