Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung NX30: návrat na vrchol?

13.8.2014, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Do testu se nám dneska dostalo nové hledáčkové CSC od Samsungu, model NX30. Ten má 20MPx senzor, bezdrátové připojení Wi-Fi, výklopný displej i hledáček. Vyzkoušeli jsme ho s 18-55mm i 85mm F1,4 objektivem.

Videosekvence


Samsung NX30 zapracoval i na videosekvencích. Najdete zde Full HD videosekvence s rozlišením 1920×1080 pixelů při 50 progresivních snímcích za sekundu (v normě NTSC i 60p), což sice uměl i model NX300, konečně se ale nepracuje s tak agresivní kompresí dat a na videa se dá docela koukat. I tak sice v méně výrazných plochách dochází k patlání, ale už to není vyložené šumění v obraze, ale docela pěkné Full HD video, kterému není moc co vytknout.


Samsung NX30 Full HD videosekvence


Stabilizace je dostatečně účinná (lze použít optickou nebo digitální verzi), autofokus pracuje vcelku rychle, při doostřování ale obvykle rovinu ostrosti o něco přejede a vrací se. Za horšího světla se mu moc nechce a jak uvidíte na interiérové ukázce, musel jsem fotoaparátu předstrčit více popředí, aby neostřil pořád na pozadí (při snímání žirafy nepřeostřil, musel jsem fotoaparát sklopit, aby zaostřil na to, co je pod ní).

V průběhu natáčení videa lze upravovat clonu, k čemuž doporučuji používat zadní otočné kolečko, které podstatně méně cvaká ve srovnání s horním rollerem. V manuálním režimu lze nastavovat clonu i čas (max. 1/60 sekundy při 50p, 1/30 sekundy při 25p), přičemž ISO můžete nechat na automatice dle uvážení.
  • 1920×1080 / 50p - cca 3300 kB/s (26 Mbps)
  • 1920×1080 / 25p - cca 1650 kB/s
  • 1920×810 / 24p - cca 1550 kB/s
  • 1280×720 / 50p - cca 2000 kB/s
  • 1280×720 / 25p - cca 1000 kB/s

Kvalitu videa můžete posoudit na následujících třech ukázkách. Jedna je venkovní (29 sekund, 93 MB), druhá pak interiérová včetně clonění v průběhu natáčení (63 sekund, 199 MB). Třetí ukázka je opět venkovní a ukazuje clonění v průběhu natáčení a přeostřování s velkým rozdílem ostřících vzdáleností (45 sekund, 144 MB).


Stabilizace


Objektiv 18-55mm disponuje optickou stabilizací, kterou lze vypnout a nechat stabilizovat ve dvou režimech. Buď trvale nebo jen při focení. Test proběhl s expozičním časem 1/10 sekundy a 84mm přepočtenou ohniskovou vzdáleností. Testovaný účinek dosahoval 3 EV.



bez stabilizace



se stabilizací



se stativem



Účinek je slušný a na 3 EV se můžete vcelku spolehnout. Pochopitelně ne vždy vám vyjde ostrá fotka, ale účinnost je dobrá.


Fotografování portrétů, blesk


Detekce tváří je v průměru třídy, a to jak rychlostí, tak úspěšností. V běžných podmínkách tedy pracuje dobře. Se základním setovým objektivem nečekejte nějak výborné portréty co se týče malé hloubky ostrosti. Na následujícím snímku bude prezentována fotografie pořízená s objektivem Samsung 16-50mm F2.0-2.8 S ED OIS, jehož recenzi připravujeme, takže jen malá ochutnávka.


Samsung NX30 portrét

expoziční čas 1/1250 s, clona F2,8, citlivost ISO 100, ohnisko 50 (77) mm, klikněte pro zvětšení



Při 50mm reálné ohniskové vzdálenosti (77mm přepočtené) a cloně F2,8 je už hloubka ostrosti dost malá, ale podařilo se mi bez problémů trefit přesně oči. Bokeh je příjemný, na zoomovací objektiv je to slušné. Můžete se podívat i na snímek ve formátu RAW.

Interní blesk má směrné číslo 11, což patří ve třídě interních blesků k slušnému průměru. Je mechanicky výklopný a nabídne tradiční režimy jako vyrovnávací záblesk (lze doplnit o redukci červených očí pomocí předblesku) a slow synchro na první nebo druhou lamelu závěrky. V automatickém režimu lze využít i automatiku blesku. Blesk může mít expozici korigovanou od -2 EV do +2 EV. Podporovány jsou i externí blesky, synchronizační čas činí 1/200 sekundy. Najdete zde i podporu bezdrátových blesků.


blesk -2 EV (1/40 s, ISO 100)



blesk +0 EV (1/40 s, ISO 100)
 

blesk +2 EV (1/40 s, ISO 100)
 

blesk -2 EV (1/40 s, AUTO ISO 400)

blesk +0 EV (1/40 s, AUTO ISO 400)

blesk +2 EV (1/40 s, AUTO ISO 400)

Blesk má klasický výkon, na jaký jsme u větších CSC nebo menších DSLR zvyklí. Postačí pro základní potřeby. Při pevně nastavené ISO citlivosti se kladná korekce na výsledku neprojevuje, při automatické už ano.


Wi-Fi


Fotoaparát Samsung NX30 je vybaven bezdrátovým připojení Wi-Fi s podporou NFC a je opět vidět, že se ušel kousek dál. Celé propojování je jednodušší a promakanější než u starších fotoaparátů, a tak nyní je spárování fotoaparátu a smartphonu opravdu brnkačka na pár kliků. Stačí si jen stáhnout aplikaci Samsung Smart Camera App, nainstalovat a ta už se postará o vše potřebné. Zajistí s vaší pomocí propojení obou zařízení a běží na pozadí. Pokud máte aktivní službu AutoShare, při vyfocení se každý snímek automaticky pošle do smartphonu. Při velikosti zhruba 8 MB na JPEG snímek ale počítejte většinou tak s 13-20 sekundami na jednu fotografii.


Ve fotoaparátu nalezenete 8 různých možností práce s Wi-Fi (viz snímek níže). Pokud uvedenou aplikaci nemáte nainstalovanou, fotoaparát se smartphonem vám nabídnou její stažení a instalaci z Google Play (resp. z Play Store). Pokud aplikaci máte staženou a nainstalovanou, Samsung Smart Camera App se sama postará o její spuštění.


Takže pokud už ve smartphonu máte nainstalovaný např. Remote Viewfinder, stačí zapnout Wi-Fi ve smartphonu a v něm zapnout aplikaci Smart Camera App, na fotoaparátu navolíte Remote Viewfinder a obě zařízení se už sama domluví (tzn. smartphone si sám spustí Remote Viewfinder, který jste ale zvolili na fotoaparátu). Jakmile na fotoaparátu zvolíte třeba MobileLink, opět se pošle signál smartphonu, ať onu aplikaci zapne. Jak vidíte na snímcích níže, Samsung už podporuje i prioritní a manuální režim expozice. Pomocí smartphonu tak snadno můžete ovládat expoziční čas, clonu, ISO a mnoho dalších nastavení. Konečně se tak jedná o plnohodnotnou náhradu dálkové spouště.


Velmi dobře funguje i posílání e-mailů, kdy jednoduše vyberete snímky, napíšete e-mailovou adresu, text zprávy a můžete poslat snímek odkudkoli.


V podstatě úplně stejně se dá připojit i k sociálním sítím a uploadovat snímky na ně. Podporován je Facebook, Picasa, YouTube, Dropbox a Flickr.


Nezkoušel jsem např. funkci Baby Monitor a o pár řádků výše vidíte, co zahlásí fotoaparát. Automatické zálohování v mém případě nejprve nefungovalo, neboť Samsung i-Launcher (software v PC) nebyl schopen tuto aplikaci stáhnout z internetu a nainstalovat. Naštěstí je k fotoaparátu dodáno CD s tímto programem a zde už instalace i konfigurace proběhla v pořádku. Při bezdrátovém přesunu jsem dosáhl rychlosti 0,7 MB/s (320 MB za zhruba 7,5 minuty). Celkově Wi-Fi hodnotím velmi kladně, konečně začínám mít pocit, že k něčemu je, spolehlivě funguje. Jako jeden z mála fotoaparátů má NX30 dostatečně silný přijímač, aby se připojila i ve vedlejším pokoji, kde není router a samotná konfigurace už o moc snazší být nemůže.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.