Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung NX300: spousta kroků vpřed, jeden vzad

20.6.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Samsung chrlí jeden nový NX fotoaparát za druhým a my se dnes podíváme na nejnovější počin. Ten totiž přináší zajímavé změny v podobně hybridního autofokusu, který by mohl pomoci s rychlostí. Najdete tu i vylepšené bezdrátové Wi-Fi připojení.

Autofokus, ostření


Samsung NX300 podporuje tři ostřící režimy, jednorázový autofokus S-AF, dále průběžné ostření C-AF a manuální ostření MF. Průběžný autofokus pracuje pěkně, i za horšího světla je přesný a docela rychlý. Spíše výjimečně se stane, že se pokusí o přeostřování úplně od začátku. K manuálnímu ostření nemám výhrady, automaticky se může zvětšit náhled na displeji (5 nebo 8krát), možná bych upřednostnil trochu menší 3-4násobné zvětšení. K dispozici je i focus peaking, který manuální ostření dále zjednodušuje.

Výběr ostřícího bodu může být manuální, a to buď pomocí šipek nebo ještě jednodušeji dotykem na displeji (dle režimu může snímek rovnou i vyfotit). Dále je tu automatický výběr ostřících bodů, který pracuje slušně a nemám k němu výhrady. Detekce tváří je rychlá a s dobrou úspěšností. Rychlost ostření je o trochu lepší než u předchůdců, ale zároveň trochu náladovější. Stejně jako u Sony NEX, který už také disponuje hybridním ostřením, ani zde nelze hovořit o nějakém značném pokroku, pokud vůbec. Jestli předchozí modely potřebovaly k zaostření lehce přes 0,4 sekundy, nyní potřebuje čas lehce pod tuto hranici. Takže nějakých 0,05 až 0,1 sekundy k dobru, více ne. Úspěšnost ostření v interiérech není z nejlepších, ve dnech ale funguje spolehlivě. Jen nemá moc rád ostření na krátké vzdálenosti.


Nastavení expozice, automatika


Měření expozice může být měřena vícebodově, s vyvážením na střed nebo bodově. Spolehlivost je slušná, během testu jsem korekci expozice v podstatě ani nepotřeboval. Ta má rozsah od -3 EV do +3 EV. Samozřejmostí jsou režimy priority clony, času, manuál a automatika. Expoziční časy mohou být od 1/6000 sekundy do 30 sekund, k dispozici je i bulb režim do 4 minut. Citlivosti mají velmi bohatý rozsah od ISO 100 do ISO 25600 po 1/3EV nebo 1EV krocích. Automatice lze nastavit maximální citlivost, kterou může volit, a to na hodnotu ISO 125 až ISO 3200.





Objektiv má klasický rozsah clon F3,5 až F5,6 dle ohniskové vzdálenosti, ve své třídě patří svým průběhem k těm světelnějším, zejména na kratších ohniskových vzdálenostech. Maximální hodnota clony je F22 v celém ohniskovém rozsahu. Nechybí ani expoziční bracketing pro tři snímky s maximálním rozdílem mezi expozicemi až 3 EV.


Expoziční a fotografické režimy


Fotografické režimy si můžete vybrat na hlavním kolečku na horní straně přístroje.




  • Auto - Automatika s minimem možnosti nastavení
  • P (Program AE) - Automatické nastavení expozice, časy mohou nabývat 1/6000 s až 30 sekund, clona od F3,5-5,6 dle zoomu do F22. Citlivost může být nastavena od ISO 100 do ISO 25600, případně nechána na automatice v rozsahu ISO 100-125 až do ISO 100-3200. Korekce expozice má rozsah od -3 EV do +3 EV. K dispozici je programový posun, kdy lze upravit čas a fotoaparát adekvátně tomu upraví clonu.
  • A (Priorita clony) - V podstatě shodné s režimem P, jen uživatel volí clonu.
  • S (Priorita času) - Zde se naopak volí čas, fotoaparát dopočítá čas. Rozsahy jsou opět totožné.
  • M (Manual) - Manuální nastavení expozice. Rozsahy clon a časů jsou totožné s předchozími režimy, navíc je tu až 4minutový bulb režim. Líbí se mi, že je podporována i automatika ISO citlivosti. Můžete tedy natvrdo nastavit clonu i čas, ale o finální expozici necháte stejně rozhodnout fotoaparát.
  • iFunction - Ovládání fotoaparátu pomocí objektivu.
  • Scénické režimy
  • Wi-Fi



expoziční čas 1/2500 s, clona F5, citlivost ISO 200, ohnisko 18 (27) mm, klikněte pro zvětšení



Režim panoramat pracuje opravdu velmi pěkně, skládání je bezproblémové. Musíte jen počítat s tím, že rozlišení není nějak přehnané a dosahuje něco přes 8 megapixelů.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.