Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung NX300: spousta kroků vpřed, jeden vzad

20.6.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Samsung chrlí jeden nový NX fotoaparát za druhým a my se dnes podíváme na nejnovější počin. Ten totiž přináší zajímavé změny v podobně hybridního autofokusu, který by mohl pomoci s rychlostí. Najdete tu i vylepšené bezdrátové Wi-Fi připojení.

Příslušenství


K fotoaparátu dostanete objektiv, krytku těla, dvě krytky objektivu, sluneční clonu, Li-Ion akumulátor, USB kabel, nabíjecí adaptér, externí blesk, krátký manuál, CD se softwarem a DVD s programem Adobe Photoshop Lightroom 4.






Výdrž baterie


Li-Ion akumulátor BP1130 má napětí 7,4V a kapacitu 1130 mAh. Podle výrobce to má stačit na pořízení 350 snímků (podle interních testů), resp. 320 snímků (podle CIPA) nebo 110 minut 1080p60 videa. Zde si myslím, že jsme asi obdrželi nějakou vadnou baterii nebo vadný kus fotoaparátu, který odebíral proud i ve vypnutém stavu, protože dosažená čísla hrubě nekorespondovala s udávanými čísly. Možná to bylo starším firmwarem (novou verzi jsem používal až v závěru testování). V praxi jsem totiž nepřekročil hodnotu 200 snímků na jedno nabití a dokonce se mi podařilo dostat na pouhých 120 snímků, a to bez používání Wi-Fi! Zajímavý je také ukazatel nabití, kdy večer poprvé skočí na dvě čárky ze tří a druhý den ráno ohlásí úplné vybití.


Dodaný software


Software dnes budeme probírat poměrně krátce. Základem je Samsung i-Launcher, který vám pomůže s upgradem firmwaru nebo instalací PC Auto Backup. Mnohem zajímavější je RAW konvertor, který je v tomto případě tvořen programem Adobe Photoshop Lightroom 4. Ten zde ale probírat nebudeme, necháme si jej na jeho vlastní recenzi v budoucnu.






Zobrazení displeje a menu


Displej je hodně širokoúhlý, obraz vzniklý navíc je věnován černému sloupečku nalevo, kde je možnost konfigurace dotykového ovládání (zda se vůbec bude dotykem ovládat, zda se bude jen polohovat ostřící bod nebo i fotit...). Vpravo je zobrazení všech důležitých nastavení, dole jsou pak expoziční hodnoty. Pokud otáčíte horním kolečkem fotografických režimů, zobrazuje se efektní, přehledná, nicméně docela zdržující animace.


Menu nabídky čtyřsměrného ovladače se dají snadno ovládat pomocí horního kolečka. Menu je pak horizontální. Vpravo vidíte režim bezdrátového připojení Wi-Fi.


Pomocí tlačítka Fn se můžete dostat k maticovému quick menu, které je trochu přehlednější než u předchůdců (ubyl jeden řádek). Pravý snímek ukazuje výběr barevných režimů. Podobně se vybírají i scénické režimy nebo samospoušť a sekvenční snímání. Tam lze šipkou nahoru vyjet i možnosti konfigurace jednotlivých nastavení.


Hlavní menu má čtyři různé záložky. První je věnovaná fotografickým nastavením, druhá videosekvencím. Jak již bylo řečeno v první kapitole, chvíli si budete muset zvykat na to, že se menu neposouvá po stránkách, ale po položkách.


Třetí záložka si bere různá fotograficky technická nastavení (konfigurace ovládání, chování přístroje v různých režimech, při manuálním ostření,...), poslední pak zejména ta technická.


Zde vidíte připojování k Wi-Fi síti. Objeví se přehled "wifin", jejich zabezpečení a síla signálu. Pokud budete mít štěstí, svou síť tu najdete a možná se i připojíte, pak si pohrajete i s moderní technologií bezdrátových přenosů. Vyfocené snímky lze zobrazit celoplošně bez informací i v mnoha dalších režimech.


Jedním z nich je další celoplošný náhled, tentokrát ale s překrytím a fotografickými informacemi. Můžete zvolit i menší náhled s barevnými histogramy.

 

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.