Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung NX300: spousta kroků vpřed, jeden vzad

20.6.2013, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Samsung chrlí jeden nový NX fotoaparát za druhým a my se dnes podíváme na nejnovější počin. Ten totiž přináší zajímavé změny v podobně hybridního autofokusu, který by mohl pomoci s rychlostí. Najdete tu i vylepšené bezdrátové Wi-Fi připojení.
Samsung NX300 je další iterací bezhledáčkových CSC fotoaparátů značky Samsung. Je propagován zejména jako mnohem rychlejší. Recenze ukázala, že je to pravda jen zčásti. Ostření se zrychlilo jen mírně (s 18-55mm objektivem spíše na delších ohniskových vzdálenostech), ale určitě nezdržuje. Prodleva mezi snímky je však naprosto vynikající, sekvenční snímání je také rychlé, ale RAW buffer je skoro nulový. Samsung musím hodně pochválit za to, že RAWy mají konečně rozumnou velikost (průměrně 21 MB). Konečně tak nejste zdržování neustálým ukládáním RAWů na kartu.

Fotoaparátu získal trochu více retro design a polohovací displej, přišel o otočný ovladač, který byl nahrazen klasickým čtyřtlačítkovým ovladačem. Quick menu je přehlednější díky ochuzení o některé položky, na druhou stranu je nutné trochu častěji lézt do hlavního menu. Pěkné jsou režimy skládání panoramat, vylepšeny byly i Full HD videosekvence, které mají nyní lepší autofokus a 60 progresivních snímků za sekundu také není k zahození. O dost lepší je i bezdrátové Wi-Fi připojení, které je stabilnější. Výdrž baterie je těžké hodnotit, u testovaného kusu ani zdaleka nedosahovala udávaných hodnot (možná to bylo starším firmwarem použitým v začátku testování).





Fotoaparát dostal nový procesor DRIMe IV a nový systém zpracování obrazu. Bohužel nelze říci, že by to bylo lepší než v minulosti. Už tu není zvýrazňování barevného šumu u vyšších citlivostí, zde opravdu došlo k znatelnému zlepšení a barevný šum je dobře potlačován. Nicméně nové zpracování obrazu přineslo jeden podstatný problém, a to je příliš agresivní odšumování ve stínech (ve fotografiích i videosekvencích). Zatímco v jasech dokáže i se setovým 18-55mm objektivem vykreslit skutečně velmi dobré detaily, ve stínech se v podstatě nijak neliší od přemegapixelovaných kompaktů za pár tisícovek. A to je velká ostuda.

Stejně jako u předchůdců, i zde je focení do RAWu v podstatě nutností. Nyní ale aspoň RAW nezabírají tolik místa a na kartu se ukládají mnohem rychleji.
Dynamický rozsah čipu je slušný, větší rezervu ale nabízí ve stínech než v jasech. Proto je lepší táhnout expozici spíše lehce do minusu. Jinak ale expoziční automatika i systém vyvažování bílé pracují dost slušně. Líbí se mi také dobře fungující HDR režim.

Samsung NX300 je tedy příjemným zlepšením vůči svým předchůdcům, vylepšila se rychlost, velikost RAWů, Wi-Fi i videosekvence, nemluvě o displeji. Bohužel zpracování JPEGů zlepšeno nebylo, naopak bych řekl, že se dokonce výrazně zhoršilo. Odšumování ve stínech je opravdu hodně špatné, podobně na to trpí i konkurenční Olympus a Panasonic, tam je ale možné odšumování nastavit. U Samsungu je ten největší problém v tom, že tu to vypnout nelze. Pokud vám však nevadí fotit do RAWu, nabídne vám NX300 velmi dobré služby.

 

Fotoaparát je vhodný pro:


1) Fotografy, kteří chtějí snadno sdílet své fotografie nebo jinak využít Wi-Fi připojení
2) Focení snímků s vysokým rozlišením (pouze v RAWu)
 
 

Plusy


+ Vysoké rozlišení snímků (v RAWu)
+ 1080p Full HD video, zpomalené video
+ Funkční Wi-Fi připojení
+ Solidní HDR a režim panoramat
+ Rozumná velikost RAWů
+ Velký dotykový polohovatelný AMOLED displej
 
 

Minusy


- Přespříliš agresivní odšumování ve stínech (nelze vypnout)
- Velmi malý RAW buffer
- Velmi nízká výdrž baterie (možná problém staršího firmwaru)
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Samsung NX300 děkujeme Samsungu.
Fotoaparát Samsung NX300 a další produkty najdete na www.fotoskoda.cz.
 
 
Cena v době testování: cca 19 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Samsung NX300?
V anketě šlo hlasovat od 20.6.2013 do 19.6.2014. Počet hlasujících: 14
Výborný7 %
Průměrný36 %
Špatný57 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.