Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung PL210: levně s grácií

10.10.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Dnešním testem projde levný kapesní ultrazoom od Samsungu, model PL210. Má 27mm ohnisko, optickou stabilizaci, tělo sklopené o 7 stupňů pro lepší ergonomii a 14MPx CCD snímač. Ani další specifikace nevypadají vůbec špatně, tak se pojďme podívat na praxi.

Autofokus, ostření


Fotoaparát nabízí několik ostřících režimů. Detekce tváří je rozumně rychlá, ale tváře vyhledává jen v těch lepších pozicích (větší boční náklony a podobně jí moc nevoní). Dále tu máte středové ostření a automatický výběr ostřících bodů. Jako poslední je zde režim se sledováním objektu, ten mi ale nepřišel moc funkční. Rychlost ostření je dostatečná. Nezdržuje, ale o bleskovém zaostřování také nemůže být řeč. Úspěšnost ostření se proti starším kompaktům Samsung znatelně zlepšila a fotoaparát je docela dobře schopen ostřit i za špatného světla.





Ostřící vzdálenosti jsou poměrně dlouhé. Začínají kolem 15 centimetrů a pomalu rostou až na metr. V makro režimu je možno ostřit od 3 centimetrů, vzdálenosti ale rychle rostou a na delších ohniscích budete potřebovat zhruba 80 centimetrů. Největšího zvětšení tak dosáhnete na nejširším ohnisku, a to jen cca 0,6× přepočtené zvětšení. To není moc (obzvlášť při tak širokém úhlu záběru). Telemakro je se svým 0,25× zvětšením také podprůměrné.





Na obrázku vidíte asi nejlepší makro, kterého je fotoaparát schopen. Zázraky nečekejte.




expoziční čas 1/30 s, clona F3,3, citlivost ISO 200, ohnisko 27 mm, klikněte pro zvětšení



Nastavení expozice, automatika


Samsung PL210 nabízí pouze automatické nastavení expozice, v nočním režimu ale můžete dosáhnout i omezené priority clony, času a plného manuálu. Měření expozice může být celoplošné, středové nebo bodové, v režimu plné automatiky je vázáno na detekovanou tvář. S nastavováním expozice jsem neměl problémy, ta je nastavována většinou dobře a nějakým výrazným přepalováním se nesetkáte. K dispozici je i korekce expozice od -2 EV do +2 EV. Na tuto třídu je zde netradičně dokonce i expoziční bracketing s 1/2EV kroky.

Citlivosti začínají už na ISO 80, nejvyšší je pak ISO 3200. Automatika končí na ISO 400. Expoziční časy pak mají rozsah od 1/2000 s do jedné sekundy, v nočním režimu můžete využít až osmi sekund. Světelnost F3,3 na nejširším ohnisku je průměrná, F5,9 na nejdelším pak standardní, opět nepříliš dobrá. Průběh světelnosti je na širších ohniscích zhruba ve středu pole, na ohniscích od 100 mm ale začíná být podprůměrný. Clonění probíhá ND filtrem s 3EV účinkem.





Nyní se konečně dostávám k nočnímu režimu, který může částečně fungovat i jako priorita času, clony a plný manuál. Omezení jsou ale nemalá. Předně, citlivost je natvrdo ISO 80. Za druhé, expoziční čas můžete ručně nastavit pouze v rozmezí od 1 do 8 sekund, ale můžete jej nechat i na automatice. A právě zde spočívá kouzlo celého systému. Clonu můžete nechat také na automatice, ale můžete ji nastavit i ručně, na širokém ohnisku např. na F3,3 nebo F9,2. Pokud tedy přicloníte, ale čas necháte automatický, ten může být kratší než 1 sekunda (sekundové omezení platí pouze na ruční nastavení). Chcete-li tak např. fotit panning i za slunečného dne, není nic jednoduššího než nastavit noční režim s citlivostí ISO 80, ručně přiclonit ND filtrem a nechat automatikou dopočítávat expoziční čas.


Videosekvence


Samsung PL210 umí natáčet HD videosekvence s rozlišením 1280×720 pixelů s 30 snímky za sekundu. Fotoaparát podporuje optický zoom i stabilizaci (jen základní variantu), zvuk je jen mono a docela v něm jdou slyšet nechtěné zvuky (zejména v interiéru).





Přicloňování je plynulé, průběžné ostření předvádí slušnou práci, byť občas se dočkáte chvilkového rozostření. Záznam je prováděn do AVI souborů (Motion JPEG) a videosekvence jsou doslova obrovské co do počtu MB. Kvalita obrazu je průměrná, odšumování by mohlo být kapánek slabší, obraz působí občas rozmytě. Smear efekt je patrný, neboť fotoaparát využívá CCD čip.
  • 1280×720 / 30 fps - cca 4000 kB/s
  • 1280×720 / 15 fps - cca 2050 kB/s
  • 640×480 / 30 fps - cca 1600 kB/s
  • 640×480 / 15 fps - cca 850 kB/s
  • 320×240 / 30 fps - cca 450 kB/s
  • 320×240 / 15 fps - cca 250 kB/s

Kvalitu videa můžete posoudit na přiložené videosekvenci o délce 33 sekund (127 MB). Další 32sekundová je interiérová (123 MB).


Stabilizace


U Samsungu PL210 najdete optickou stabilizaci. Test proběhl s expozičním časem 1/8 sekundy na vzdálenost 2 metrů s 84mm ohniskem.



bez stabilizace



se stabilizací



se stativem



Stabilizaci nelze upřít účinek. Pomáhá získat ostřejší snímky, všemocná ale není a konkurence mívá i o trochu účinnější stabilizaci.


Fotografování portrétů


V interiéru se hodí docela široké ohnisko objektivu, ale průměrná světelnost výsledkům moc nepomůže. Detekce tváří je průměrná a na detailní portréty by to chtělo trochu lepší světelnost.




expoziční čas 1/90 s, clona F5,6, citlivost ISO 200, ohnisko 201 mm, klikněte pro zvětšení



Jak ale sami vidíte, s delšími ohnisky se jemného rozostření pozadí přeci jen dočkáte. Při citlivosti ISO 200 je odšumování trochu silnější a detaily nejsou příliš ostré. Vlasy jsou poněkud patlané, ale trochu kresby v nich zůstává.


Výdrž baterie


O napájení se stará Li-Ion akumulátor BP85A s napětím 3,7 V a nízkou kapacitou 850 mAh. Podle výrobce má vydržet na pořízení 240 snímků nebo 110 minut videa, v praxi jsem se ale dostal na mnohem vyšší čísla a bez problémů jsem překonal 400 fotografií na jedno nabití baterie. Baterie se nabíjí přes USB kabel.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.