Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung ST1000: nabitý technologiemi

22.12.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Jedním z nejzajímavějších stylových fotoaparátů roku je určitě Samsung ST1000. Ve svém těle totiž skrývá vedle objektivu s 5× zoomem a 12MPx snímačem také GPS, podporuje Wi-Fi, DLNA a dokonce i rozhraní Bluetooth. Zajímavý je i obrovský dotykový LCD displej.

Měření rychlosti


Samsung ST1000 je poměrně svižný fotoaparát, který se díky velkému dotykovému LCD displeji pohodlně a rychle ovládá. U výpočtu snímkovací frekvence u sekvenčního snímání se nezapočítává fotografie pořízená v čase 0,00 s.
  • První snímek - 2,5 sekundy (Slušný čas náběhu, žádné nadšení, ale ani zklamání).
  • Snímek bez namáčknutí wide - 0,55 sekundy (Rychlost ostření je poměrně dobrá, ale mohlo to být ještě trochu lepší.)
  • Snímek s namáčknutím tele - 0,8 až 1,1 sekundy (Vcelku standardní čas, ostření je tedy pomalejší než na širokém ohnisku.)
  • Snímek s namáčknutím - OK
  • Čas snímek-snímek - 2,2 sekundy (Velmi dobrý čas, focení několika snímků za sebou nedělá Samsungu ST1000 velké problémy.)
  • Čas snímek-snímek s bleskem - 3,4 sekundy (Nabíjení blesku už nějakou chvilku zabere, výsledek spíše průměrný.)
  • Čas snímek-snímek Smart Auto - 3,1 sekundy (Průběžné ostření spíše ubírá na výkonu, a tak v tomto automatickém režimu rychlost přístroje docela klesá.)
  • Přezoomování - 2,35 sekundy (Změna ohniska trvá fotoaparátu velmi dlouho, pokud jste v tiché místnosti, uslyšíte velmi zvláštní "melodii" vydávanou motorkem.)
  • Sekvenční snímání - 0,9 fps (6,6 sekundy na 7 snímků, poté rychlost klesá asi na 0,65 fps, ukládání po této sérii zabere asi 4 sekundy.)
  • Sekvenční snímání velice vysoká rychlost - 5,8 fps (5 sekund na 30 snímků, velmi rychlé snímání, ale pouze v takřka nepoužitelném VGA rozlišení, tj. 640×480 pixelů.)
  • Bracketing AEB - 0,3 fps (6,5 sekundy na 3 snímky. Velmi pomalé snímání.)

Nabíhání fotoaparátu a ostření fotoaparátu je poměrně svižné, zde rozhodně není co vytýkat. Horší je to ale se snímáním s bleskem a v automatických režimech. Nepřesvědčí ani pomalé sekvenční snímání a dlouhá doba zoomování.


Optický a digitální zoom


Objektiv fotoaparátu Samsung ST1000 je na dnešním trhu už trochu exotem. Dnes jsou moderní širokoúhlé objektivy, a tak základní ohnisko 35 mm trochu překvapí. Jednoduše máte trochu pocit, jako by fotoaparát vždy startoval do mírně zazoomovaného stavu. Dá se na to zvyknout a 35 mm není zas až tak moc (37, 38 mm by už bylo nepříjemně dost).


expoziční čas 1/90 s, clona F3,6, citlivost ISO 80, ohnisko 35 mm, klikněte pro zvětšení

Je vidět, že úhel záběru je poměrně malý. Automatika nastavila expozici poněkud nešikovně, snímek je zbytečně dost světlý a přepaluje se. Na značkách jde vidět trochu chromatické aberace, patrná je také výrazná neostrost v rozích.


expoziční čas 1/90 s, clona F4,8, citlivost ISO 200, ohnisko 175 mm, klikněte pro zvětšení

I zde je vidět zbytečně vysoká expozice. Citlivost ISO 200 způsobuje velmi jemnou kresbu, ta je málo ostrá. Přiblížení je na tak malý kompakt solidní.


expoziční čas 1/90 s, clona F4,8, citlivost ISO 120, ohnisko 175 mm + 5× digitální zoom, klikněte pro zvětšení

S digitálním zoomem čekejte degradaci kvality snímku, kresba je slabší, ale v malých rozlišeních mohou některé snímky vypadat celkem použitelně.


expoziční čas 1/45 s, clona F3,6, citlivost ISO 100, ohnisko 35 mm, klikněte pro zvětšení

Opět jde vidět menší úhel záběru a silné rozpíjení obrazu. Vzhledem k 12MPx rozlišení zde bohužel není tolik detailů, kolik by mohlo. Věřím, že 10MPx snímač, který by měl méně agresivní odšumování, by zvládl vykreslit více detailů i s menším šumem.


expoziční čas 1/90 s, clona F4,8, citlivost ISO 320, ohnisko 175 mm, klikněte pro zvětšení

Snímek má jemný jasový šum, který ale silně snižuje míru detailů, fotografie je málo ostrá.


expoziční čas 1/90 s, clona F4,8, citlivost ISO 240, ohnisko 175 + 5× digitální zoom, klikněte pro zvětšení

Na tomto snímku už je digitální přibližování dost vidět. Když ani 12MPx fotografie není příliš ostrá, o 5× digitálně zvětšené fotografii to rovněž nemůže platit.


Protisvětlo


Malý objektiv a malý čip s velkým rozlišením nejsou nejlepší předpoklady pro kvalitní focení protisvětelných fotografií. Na následujících snímcích se podíváme, jaká je praxe.


expoziční čas 1/250 s, clona F3,6, citlivost ISO 80, ohnisko 35 mm, klikněte pro zvětšení

Objektiv je dosti citlivý na odlesky. Ty se v silném protisvětle často vyskytují a jsou dobře patrné.


expoziční čas 1/350 s, clona F8,1, citlivost ISO 80, ohnisko 35 mm, klikněte pro zvětšení

I na dalším snímku se vyskytuje jasný odlesk, a to ani nemusí být mezi fotoaparátem a sluncem nějaká větev. Odlesky jsou bohužel v těchto situacích na denním pořádku.


expoziční čas 1/20 s, clona F4,8, citlivost ISO 200, ohnisko 175 mm, klikněte pro zvětšení

Tento snímek byl pořízen na základní nastavení. Při citlivosti ISO 200 je ve vousech velmi málo detailů. V protisvětle je plyšák dost tmavý.


expoziční čas 1/20 s, clonaF4,8, citlivost ISO 200, ohnisko 175 mm, klikněte pro zvětšení

Se zapnutým vyvažováním stínů ACB zpravidla nedosáhnete žádné výrazné změny, toto je asi největší rozdíl, jakého je fotoaparát schopen dosáhnout, a to jen výjimečně.


ohnisko 35 mm


ohnisko 175 mm

Chromatická aberace se vyskytuje na širokém i dlouhém ohnisku, patří k těm středně silným. Není to tedy tak kritické, aby to byla nejzávažnější chyba objektivu, ale mohlo by to být i trochu lepší.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.