Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung ST550: jedno LCD nestačí

14.12.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V dnešní recenzi jsme se podívali na netradiční stylový Samsung ST550. Tento fotoaparát se vymyká svým druhým LCD displejem na přední části pro focení autoportrétů nebo pro upoutání pozornosti dětí. Zajímavý je i velký dotykový displej s obrovským rozlišením.
Pojďme si ve stručnosti shrnout vlastnosti fotoaparátu Samsung ST550 a vynesme finální verdikt. Potěší velmi zajímavý stylový design s obrovským dotykovým LCD displejem, díky němuž se až na několik málo nastavení pracuje s fotoaparátem překvapivě dobře, rychle a pohodlně. Jeho rozlišení činí 1.152.000 bodů, obraz je tedy neskutečně ostrý a zejména menu zde vypadá naprosto úžasně.

Velmi zajímavý je i přední LCD displej, díky němuž lze autoportréty fotografovat opravdu velmi snadno. Jen škoda, že portréty za umělého světla fotoaparátu obecně moc nejdou. Blesk si nerozumí s vyvážením bílé i expoziční automatikou a přístroj často produkuje přesvětlené, nesprávně barevné, zašuměné a neostré snímky. Za denního světla je ale situace velmi dobrá a zde druhý LCD displej umožňuje opravdu pořídit mnohem lepší autoportréty, než jste zvyklí. Na displeji je možno přehrávat animace pro upoutání malých dětí, ale na dětech jsem to nezkoušel.

Uvítal bych citlivější spouštěcí tlačítko (zapnout fotoaparát je docela problém, chce to dlouhý stisk) a méně tvrdou zoomovací páčku. Objektiv má příjemný 4,6× optický zoom s výborným rozsahem od širokoúhlých 27 mm. Jeho výhodou je malá náchylnost ke chromatické aberaci, přináší však i několik negativ. Světelnost je dosti špatná, v mnoha případech to chce využívat 76mm ohnisko, kde světelnost spadne na příjemnějších F4,4. Na kratším i delším ohnisku jsou hodnoty podstatně horší, toto je takový příjemný schod. Se zkreslením nejsou velké problémy, to spíše s vinětací a občasnou neostrostí v rozích. Optická stabilizace sice pomáhá, ale nepatří k právě těm nejlepším. V protisvětle hodně trpí na odlesky.



Naopak výtečné je ostření. Je jedno z nejrychlejších, jaké můžete u kompaktů vidět. Výborné jsou také ostřící vzdálenosti, které se v klasickém režimu pohybují kolem 20 - 55 cm, v makro režimu dokonce od 5 cm do zhruba 30 centimetrů. V supermakro režimu můžete na méně než tři centimetry. Potěší i možnost dotykového ostření, kdy se jen dotknete displeje, fotoaparát sem zaostří a vyfotí snímek i bez zmáčknutí spouště. Obecně rychlost fotoaparátu je nadprůměrná. Vyvážení bílé je až na focení s bleskem vcelku spolehlivé, je ale dobré počítat s trochu chladněji laděnými snímky.

Zklamáním je bohužel kvalita snímků. Dnešní technologie prostě stále nemají na to, aby z 1/2,33" snímače s 12megapixelovým rozlišením vylezly opravdu pěkné fotky, navíc pokud je použito zbytečně příliš agresivní odšumování jako u ST550. Na druhou stranu jeho rozmývání aspoň zachovává jakž takž strukturu obrazu a nedělá jednobarevné patlanice. Ve výsledku tak fotografie vypadají docela dobře. Když si uvědomím, jak obrovský pokrok udělal Samsung u svých 10MPx fotoaparátů (tragické výsledky u NV24HD versus skvělé snímky u PL51), moc mě mrzí, že si tento 10MPx snímač nenašel cestu i sem. Těch 12 megapixelů nepřináší žádné detaily navíc, jen zvyšuje jasový a barevný šum.

Nepotěší malá výdrž akumulátoru, zhruba 200 snímků na jedno nabití není mnoho. Videosekvence jsou sice v HD rozlišení, ale kvalita obrazu není až tak vynikající. Smůlou je také to, že se při zoomování vypíná nahrávání zvuku. Velmi zajímavý je software, který je uložený přímo ve fotoaparátu a spustí se po připojení přístroje do PC. Už žádná instalace softwaru.

Ve výsledku je Samsung ST550 velmi zajímavý stylový kompakt se dvěma displeji a zajímavým ovládáním. Bohužel má nedostatky ve kvalitě snímků, kde se projevují nedostatky čipu a procesoru v podobě zbytečně silného odšumování a některé optické chyby objektivu. Pokud se chcete odlišit od davu zajímavým fotoaparátem, bude ST550 velmi dobrá volba. Pokud ale k tomu budete chtít i na kompakt kvalitní snímky, zakotvil bych asi trochu jinde. V tomhle patří ST550 ve své třídě jen k průměru. Komu přijde cena dost vysoká, může si koupit model ST500 s menším LCD displejem s rozlišením 230.000 bodů o 1500 Kč levněji.


Stylový design
Chyby objektivu (špatná světelnost, odlesky)
Skvělé dotykové LCD displeje
Zbytečně silné odšumování
Velmi rychlé ostření
Zvláštní barvy při focení s bleskem
Krátké ostřící vzdálenosti, supermakro
Malá výdrž akumulátoru
Integrovaný software do fotoaparátu
Ikona Odkaz na databázi
Slušná rychlost přístroje
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 8 000 Kč s DPH


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Samsung ST550 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení fotoaparátu Samsung ST550 děkujeme Samsungu.





Vývoj ceny testovaného produktu:


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.