Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung ST550: jedno LCD nestačí

14.12.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
V dnešní recenzi jsme se podívali na netradiční stylový Samsung ST550. Tento fotoaparát se vymyká svým druhým LCD displejem na přední části pro focení autoportrétů nebo pro upoutání pozornosti dětí. Zajímavý je i velký dotykový displej s obrovským rozlišením.
V této kapitole se podívejme ještě na několik ilustračních snímků z fotoaparátu Samsung ST550.


expoziční čas 1/125 s, clona F5,5, citlivost ISO 80, ohnisko 58 mm, klikněte pro zvětšení

Zde se ST550 předvedl v docela dobrém světle. Na snímku jsou rozumné detaily i přes typické zvláštní zacházení s obrazem (zde ve formě tmavších pixelů např. v trávě). Slabší kresba je jen v levé části obrazu. Na fotografii je minimální šum, chromatická aberace patří k těm slabším.


expoziční čas 1/20 s, clona F3,5, citlivost ISO 200, ohnisko 27 mm, klikněte pro zvětšení

Slušné je supermakro. Sice není z jednoho centimetru, jak je u tohoto označení typické, ale necelé tři centimetry také nejsou k zahození a vcelku dobře se s tím pracuje. Při citlivosti ISO 200 mě příjemně potěšila rozumná struktura šumu.


expoziční čas 1/60 s, clona F5,9, citlivost ISO 160, ohnisko 127 mm, klikněte pro zvětšení

Fotoaparát je dobrý i na tzv. telemakro. Tedy při snímání na krátkou vzdálenost při dlouhých ohniscích. To umožňuje výrazněji rozmazávat pozadí a eliminovat spoustu nežádoucích objektů v pozadí díky menšímu úhlu záběru. U tohoto snímku jsem schválně upravil vyvážení bílé do teplejších barev, protože automatika ladila snímek moc do studena.


expoziční čas 1/45 s, clona F3,5, citlivost ISO 120, ohnisko 27 mm, klikněte pro zvětšení

Na tomto snímku už to fotoaparát příliš dobře nezvládl. Šum je i při citlivosti ISO 120 poměrně silný, kresba se na podlaze viditelně rozpíjí.


expoziční čas 1/30 s, clona F5,9, citlivost ISO 200, ohnisko 124 mm, klikněte pro zvětšení

Automatika ostření si zde hrála trochu nepředvídatelně, takže bylo jistější volit střední ostřící bod. Při času 1/30 s a ohnisku 124 mm by neměl být se stabilizací problém, nicméně ne všechny snímky ze série byly právě nejostřejší, což mě trochu nemile překvapilo. Optická stabilizace sice přináší efekt, ale některé konkurenční kompakty jsou na tom lépe.


expoziční čas 1/60 s, clona F4,4, citlivost ISO 160, ohnisko 76 mm, klikněte pro zvětšení

Když se do snímku připlete trochu mlhy, kresebnost snímků výrazně klesá a nejsou příliš ostré. Je zde poměrně dost barevného šumu.


expoziční čas 1/60 s, clona F4,4, citlivost ISO 160, ohnisko 76 mm, klikněte pro zvětšení

Na snímku je typické rozmývání obrazu fotoaparátů Samsung. To tedy nerozpatlává snímky do jednolitých ploch, ale spíše působí tečkovaně (jako při malování vodovými barvami), což se projevuje na roztřepených liniích. Obě strany (pravá i levá) jsou dosti rozmazané.


expoziční čas 1/750 s, clona F3,5, citlivost ISO 80, ohnisko 27 mm, klikněte pro zvětšení

Zde se ukázala síla širokého ohniska, snímek má i velmi dobrou ostrost a detaily, typické "malování" je vidět jen občas.


expoziční čas 1/45 s, clona F3,5, citlivost ISO 800, ohnisko 27 mm, klikněte pro zvětšení

Kvůli deštivému počasí a málo světelnému objektivu jsem musel zvolit až ISO 800. I zde byl problém vyfotit ostrou fotografii. Je však překvapující kvalita snímku. Detaily na drátu nejsou špatné a silné odšumování se na rozmazaném pozadí hodí více než kdy jindy.


expoziční čas 1/45 s, clona F3,5, citlivost ISO 80, ohnisko 27 mm, klikněte pro zvětšení

Zde se opět objevuje typické rozmývání šumu, které bohužel v některých místech přechází do patlání.


expoziční čas 1/750 s, clona F3,5, citlivost ISO 80, ohnisko 27 mm, klikněte pro zvětšení

Dynamický rozsah malého 1/2,33" čipu s 12 megapixely není kdovíjak dobrý, ale automatika zvolila poměrně zajímavě atmosférickou expozici. S ACB by se ze stínů asi dalo něco málo vydolovat, ale moc pěkně by to nevypadalo. Na hranách domu se výjimečně objevuje chromatická aberace.




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.