Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung WB210: dotkněte se 21 milimetrů!

13.10.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Samsung WB210 je velmi zajímavým kapesním ultrazoomem. Je dotykově ovladatelný přes obří 3,5" obrazovku. 24mm ohnisko by nebylo zvláštní, ale tento kompakt má navíc speciální režim, při kterém se umí přepnout na ultraširoké 21mm ohnisko!

Digitální šum


Samsung WB210 je vybaven 1/2,3" CCD čipem, jehož rozlišení činí přes 16 megapixelů. Využívá se z něj jen část, a to konkrétně zhruba ekvivalent 1/2,5" čipu a prostředních 14 megapixelů. Pokud se tedy těšíte na nižší pixelovou hustotu než u dnešních 16MPx kompaktů, musím vás zklamat. WB210 má také 16MPx senzor. Jen to tak trochu maskuje. Pixelová hustota je tedy obrovských 57 MPx/cm2, což na papíře nezní zrovna moc lákavě a může to znamenat velmi vysoký šum. Nyní se podíváme, jaká je skutečnost.



ISO 80



Nejnižší citlivost ISO 80 je docela čistá, hrany se trochu třepí. V zásadě to ale vypadá, že by fotoaparát mohl zvládat přijatelně kvalitní snímky.



ISO 100



Citlivost ISO 100 vypadá dost podobně, odšumování a třepení hran zůstává v podobné míře.



ISO 200



Citlivost ISO 200 trochu zvyšuje jasový šum, ostrost některých hran se lehce ztrácí, přesto snímky vypadají ještě docela podobně jako u předchozích citlivostí.



ISO 400



ISO 400 už ale přináší znatelnou degradaci kvality. Linie se znatelně třepí, klesá i barevnost snímku.



ISO 800



Je jasné, že s vyššími citlivostmi se bude kvalita dále zhoršovat. ISO 800 se už celé sype, hrany jsou rozbité, barvy nevýrazné a totéž platí o detailech.



ISO 1600



Nejvyšší citlivost ISO 1600 nevypadá hezky. Barvy jsou slabé, detaily velmi špatné. Dále se podíváme na výřezy snímků focených za umělého osvětlení.


ISO 80



ISO 100

ISO 200



ISO 400

ISO 800

ISO1600

Dvě nejnižší citlivosti vypadají překvapivě dobře, detaily jsou na kompakt slušné a patlání je mírné. ISO 200 už ztrácí ostrost, ale stále vypadá docela schopně. Od citlivosti ISO 400 je ale odšumování hodně silné a detaily velmi slabé.


Protisvětlo


V této podkapitole se budeme věnovat náročnému focení v protisvětle.




expoziční čas 1/500 s.clona F8,8, citlivost ISO 80, ohnisko 28 mm, klikněte pro zvětšení



U tohoto snímku jsem použil technologii ACB, která by měla lépe pracovat s jasy snímku. I přesto jsem se dočkal přepalů na obloze v mracích, krajina je postižena šumem, na druhou stranu pořád budí dojem aspoň nějaké kresby.




expoziční čas 1/250 s, clona F8,2, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Kolem zdroje světla vzniká závoj, který významně snižuje kontrast. Na druhou stranu potěší minimální odlesky a v podstatě neexistující chromatická aberace.




expoziční čas 1/180 s, clona F9,7, citlivost ISO 80, ohnisko 21 mm, klikněte pro zvětšení



Kresba stromu i krajiny je poněkud neostrá, ale je to "kresba" i přes silné odšumování (tzn. ne jen vyhlazená plocha). Slunce opět vytváří jen méně rušivé odlesky a chromatická aberace není problémem.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.