Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung WB210: dotkněte se 21 milimetrů!

13.10.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Samsung WB210 je velmi zajímavým kapesním ultrazoomem. Je dotykově ovladatelný přes obří 3,5" obrazovku. 24mm ohnisko by nebylo zvláštní, ale tento kompakt má navíc speciální režim, při kterém se umí přepnout na ultraširoké 21mm ohnisko!

Noční scéna


Ostření v noci je přiměřeně spolehlivé, nicméně uměl bych si představit i jistější výsledky. V nočním režimu můžete nastavit až 16sekundovou expozici a aktivovat ND filtr pro tyto delší expozice. Samozřejmě obojí lze nechat také na automatice, jen citlivost ISO 80 je pevná.




expoziční čas 16 s, clona F11,4, citlivost ISO 80, ohnisko 55 mm, klikněte pro zvětšení



S fotoaparátem tedy máte možnost tvorby docela zajímavých efektů (clonění ND filtrem se dá velmi dobře použít i ve dne). Detailnost snímku je akceptovatelná, musíte však počítat s vyšším jasovým a částečně i barevným šumem.




ISO 100



V klasickém režimu P je při ISO 100 dovolená maximálně sekundová expozice, což nemusí stačit. Šum je vidět, dá se ještě přežít, detaily a ostrost jsou přijatelné pro běžné použití.




ISO 400



S citlivostí ISO 400 už dosáhnete lepší expozicii, výsledek je ještě stále použitelný. Musíte počítat se ztrátou slabších detailů, odšumování dělá své.




ISO 1600



Nejvyšší citlivost ISO 1600 už ukrývá snímek do šedé tmy šumu. Barvy zůstávají spíše ve formě občasných fleků, detaily jsou velmi špatné, ty výrazné jsou pak přeostřené.


Standardní scéna


Dále tu máme několik standardních snímků.




expoziční čas 1/180 s, clona F4,3, citlivost ISO 80, ohnisko 65 mm, klikněte pro zvětšení



Detailnost snímku je průměrná, je vidět kresbu, která ale není nikterak ostrá. Levá polovina snímku je více rozmazaná.




expoziční čas 1/500 s, clona F3,6, citlivost ISO 80, ohnisko 40 mm, klikněte pro zvětšení



I zde je detailnost spíše lehce podprůměrná (zejména levá prostřední část), ve výsledku ale snímek působí dojmem nějaké kresby. Plocha se totiž nepatlá do jednolité plochy, jen ji výrazně schází ostrost.




expoziční čas 1/350 s, clona F2,9, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení



Objektiv dává velmi široký úhel záběru díky svému 24mm ohnisku. Ostrost je překvapivě slušná po celé ploše, tedy nejen uprostřed, ale i v rozích. Na trávě si sice všimnete trochu odšumování, ale i přesto není úplně rozpatlaná. Takže takový průměr.




expoziční čas 1/180 s, clona F3,4, citlivost ISO 80, ohnisko 21 mm, klikněte pro zvětšení



Jako specialitku si pro vás objektiv připravil mód s 21mm ohniskem. To už je úhel záběru na kompakt skutečně fantastický. Jak už je u fotoaparátu typické, detaily jsou slušné, objektiv očividně netrpí na výraznější neostrost při těchto ohniscích, ale odšumování poněkud třepí linie, což vzhledu snímku nepomáhá.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.