Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung WB550: do šířky i dálky

30.6.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Samsung má rád široká ohniska a nový ultrazoom WB550 je v tomto přeborník. Nejenže nabízí ultraširokých 24 mm, které má jen minimum kompaktů, ale k tomu 10× optický zoom. Fotoaparát má i spoustu nových Smart technologií a rozlišení 12,2 MPx.

Měření rychlosti


Rychlostně patří Samsung WB550 k průměru. Práce s ním je tedy rozumně rychlá, občas mi ale vadilo, že některá nastavení fotoaparát zapomíná, nebo naopak nezapomíná, když by měl (v některých případech mu zůstalo snížené rozlišení 3 megapixely, i když k tomu nebyl důvod). V tom případě je tedy nutno některé vlastnosti znovu nastavit. Není jich však mnoho. U sekvenčního snímání se do výsledku nezapočítává snímek pořízený v čase 0,0 s.
  • První snímek - 2,8 sekundy (Pouze průměrný, možná i mírně podprůměrný čas.)
  • Snímek bez namáčknutí wide - 0,55 sekundy (Vcelku příjemný čas.)
  • Snímek bez namáčknutí tele - 0,95 sekundy (Vzhledem k dlouhému ohnisku je to přiměřeně dlouhá doba, bez větších výhrad.)
  • Snímek s namáčknutím - vcelku OK
  • Čas snímek-snímek - 2,4 sekundy, další 2,1 sekundy (A tak se to opakuje. Vždy je ale nutno počkat, až se předchozí snímek celý zpracuje, jinak se zmáčknutí spouště nezaznamená. Čas je to ale dobrý.)
  • Čas snímek -snímek s bleskem - 3,5 sekundy (Průměrný čas. Je nutno čekat na nabití blesku.)
  • Přezoomování - 2,1 s tam, 2,3 s zpátky (Zoomování trvá poměrně dlouho.)
  • Sekvenční snímání - 0,75 fps (17 snímků za 20,7 sekundy. Pomalé sekvenční snímky, ty se při pořizování neukazují, velmi rychle se však ukládají na kartu.)
  • V.Rych. snímání - 0,9 fps (20 snímků za 21,5 sekund, s ukládáním 32 sekund, u prvních 10 snímků ale 1,5 fps, pak se kvůli ukládání čas snižuje.)
  • AEB - 0,35 fps (Expoziční bracketing, 3 snímky za 5,5 sekundy. Toto snímání je bohužel velmi pomalé.)
  • Zachycení pohybu - 5,8 fps (30 snímků za 5,0 sekund, ukládání do 15,3 sekundy. Rychlé sekvenční snímání, bohužel pouze v rozlišení 640×480 pixelů, což využitelnost významně sráží.)

Dle naměřených časů je vidět, že fotoaparát je jen průměrně rychlý. V žádné disciplíně konkurenci nepřekonává, ale i to stačí k tomu, aby práce s ním byla poměrně pohodová.


Optický a digitální zoom


Samsung WB550 má jeden z nejlepších ohniskových rozsahů, jaký si lze u malého ultrazoomu představit. Začíná na velmi širokoúhlých 24 milimetrech a díky 10× optickému zoomu pak nabízí maximum 240 mm, což je dostatečné.


expoziční čas 1/90 s, clona F7,5, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Záběr na široké 24mm ohnisko je působivý. Na snímek se toho vleze skutečně moc. Objektiv bohužel opravdu dost trpí na chromatickou aberaci, kterou softwarově znatelně odstraňuje. Jde to vidět zejména na oknech, kde je fialová nebo zelená linie skutečně obrovské plochy, ale nepříliš jasově výrazná. To svědčí o softwarové redukci tohoto problému. V rozích fotografie je horší ostrost a díky agresivnějšímu zpracování snímku je i na ISO 80 docela patrný šum, zejména vlevo dole na cihlové zdi školky.


expoziční čas 1/180 s, clona F5,8, citlivost ISO 100, ohnisko 240 mm, klikněte pro zvětšení

Maximální ohnisko 240 mm celkem pěkně přiblíží, od 10× zoomu by se sice dalo očekávat více, ale může za to velmi příjemné širokoúhlé ohnisko. Šum má trochu příjemnější charakter ve srovnání s předchozím případem, ale je tu dost barevného i jasového. Ostrost v rozích je překvapivě velmi dobrá.


expoziční čas 1/180 s, clona F5,8, citlivost ISO 100, ohnisko 240 mm + 5× digitální zoom, klikněte pro zvětšení

Digitální zoom zde pracoval poměrně dobře, nicméně interpolace na 5× větší rozlišení je prostě na snímku znát. Kvalitní snímky s tím skutečně pořídit nejdou.


expoziční čas 1/250 s, clona F7,5, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

I zde je vidět krása 24mm ohniska. Úhel záběru je impozantní. Zatímco ve středu obrazu vypadá snímek relativně dobře, ke krajům se objevuje výraznější šum a klesá ostrost. Vidět je to zejména u plotu vpravo dole, který je jen jednobarevná patlanina.


expoziční čas 1/350 s, clona F5,8, citlivost ISO 80, ohnisko 240 mm, klikněte pro zvětšení

Na nejdelším ohnisku fotí Samsung WB550 překvapivě hezky. Ostré jsou i rohy, detaily rozumné, aberace minimální.


expoziční čas 1/350 s, clona F5,8, citlivost ISO 80, ohnisko 240 mm + 5× digitální zoom, klikněte pro zvětšení

S digitálním zoomem to ale již tak slavné není. Je vidět, že dopočítávání si vybírá svou daň na horší ostrosti.


Protisvětlo


Přicházím do velmi těžké disciplíny, jíž je focení v protisvětle. Na to nejsou kompakty právě stavěny, a tak se podíváme, jak si s tímto problémem poradil Samsung WB550.


expoziční čas 1/180 s, clona F7,5, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Tento snímek byl pořízen na manuální režim nastavení expozice. Při přiclonění ND filtrem vylezl duhový odlesk u slunce a zelený pak zhruba v prostředku obrazu. Bez přiclonění byl patrný jen červený flek kolem slunce. Chromatická aberace je patrná zejména v levém horním rohu.


expoziční čas 1/90 s, clona F3,3, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, bez ACB, klikněte pro zvětšení

Šum ve stínu je s ohledem na citlivost ISO 100 poměrně vysoký, dynamický kontrast spíše slabší. Na žaluziích a v jejich okolí je patrná chromatická aberace.


expoziční čas 1/90 s, clona F3,3, citlivost ISO 100, ohnisko 24 mm, s ACB, klikněte pro zvětšení

Vyrovnávání stínů ACB většinou vůbec nepoznáte. Až po dlouhé době jsem nalezl scénu, kde se opravdu výrazněji podepsalo na obrazu. Nicméně neuškodí nechat tuto funkci zapnutou, stíny skutečně trošku prosvětluje. Zde je prosvětlilo výrazněji, nicméně je vidět, že ve stinných místech jejich prosvětlením výrazně vylézá šum. Dále se koukneme na problém chromatické aberace. Toto jsou výřezy ze snímků.


ohnisko 24 mm


ohnisko 240 mm

Na širokém ohnisku není o aberaci nouze, fotoaparát se ji ale patrně snaží softwarově zmírňovat. Na nejdelším ohnisku si chromatické aberace nejspíš nevšimnete, tam podává fotoaparát dobré výkony.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.