Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung WB550: do šířky i dálky

30.6.2009, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Samsung má rád široká ohniska a nový ultrazoom WB550 je v tomto přeborník. Nejenže nabízí ultraširokých 24 mm, které má jen minimum kompaktů, ale k tomu 10× optický zoom. Fotoaparát má i spoustu nových Smart technologií a rozlišení 12,2 MPx.
Ještě se můžete podívat na několik dalších snímků pro posouzení kvalit a možností fotoaparátu Samsung WB550.


expoziční čas 1/180 s, clona F7,5, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Díky velmi širokému ohnisku mohou vypadat dobře i snímky s kácející se perspektivou. Je však vidět, že na krajích snímku klesá ostrost, tráva v pozadí se slévá v jednolitou plochu a šum na obloze je až moc vysoký.


expoziční čas 1/60 s, clona F5,8, citlivost ISO 100, ohnisko 240 mm, klikněte pro zvětšení

S poměrně dlouhým ohniskem a krátkou snímací vzdáleností na makro režim se dá vcelku dobře rozostřovat pozadí. Opět ale vadí příliš silný šum.


expoziční čas 1/30 s, clona F3,3, citlivost ISO 160, ohnisko 24 mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení

Zde jsem pro správné naladění jasu oblohy snímek podexponoval a nechal sídliště tonout ve stínu. Snímku lze vytknout opět jasový šum.


expoziční čas 1/250 s, clona F3,3, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, korekce -0,7 EV, klikněte pro zvětšení

Chcete-li fotit květiny, určitě si kupte jiný fotoaparát. Makro snímky nejsou právě nejlepší devizou fotoaparátu. Jednak je nutno být cca 4 centimetry od objektu a 24mm ohnisko tomu také moc nepřidá.


expoziční čas 1/180 s, clona F7,5, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Zde jsem si trochu hrál s ostrostí a kontrastem. ukázalo se, že snížené nastavení ostrosti poněkud zlepšuje šum, zejména mění jeho charakteristiku na příjemnější a rovnoměrnější. Zvýšený kontrast pak dodává snímkům výrazný život, ale zase bych to nepřeháněl jako na tomto snímku.


expoziční čas 1/180 s, clona F3,3, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Makro se však dá docela dobře použít pro prostorové snímky, kde díky širokému ohnisku více vynikne rozlehlejší prostor dokola.


expoziční čas 1/250 s, clona F10,8, citlivost ISO 80, ohnisko 60 mm, klikněte pro zvětšení

Tady jsem zkusil zvýšit saturaci a kontrast. Je vidět, že pro snímek je to devastující. V malém náhledu je to fajn, ale při blízkém prohlédnutí je tu šumu jako na ISO 1600, a ne na ISO 80, při kterém je snímek focen.


expoziční čas 1/180 s, clona F5,8, citlivost ISO 100, ohnisko 240 mm, klikněte pro zvětšení

Opět jsem zkusil snížit ostrost, což snížilo nepříjemnou charakteristiku šumu. Rovněž díky použití nejdelšího ohniska je snímek poměrně kvalitní, fotoaparát totiž na nejdelším ohnisku nevykazuje mnoho optických chyb.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.