Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung WB650: povedený cestovatel

29.6.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nový kapesní ultrazoom Samsung WB650 vyvolává velký zájem veřejnosti a spoustu žádostí o jeho recenzi. My vám ji dnes přinášíme. Podívejme se, jak si fotoaparát v této třídě s rekordním 15× optickým zoomem, HD videosekvencemi a podporou GPS vede.
Samsung WB650 je bez diskuze mnohem lepší přístroj, než byl původní model WB550. Ač nevylepšil úplně vše, to podstatné zlepšeno bylo. Rozměry přístroje (tloušťka) je poněkud větší, lehce přes tři centimetry (údaj Samsungu se vztahuje k nejtenčí části přístroje bez gripu a objektivu), trochu větší je i hmotnost. Zpracování je výborné, velký AMOLED displej má výborný ostrý obraz a dobrou pozorovatelnost. Obrovským kladem je bohatá nabídka expozičních nastavení a obrovský rozsah clon i slušný rozsah časů. Rušivým prvkem je pro mě seskupení A, S a M režimu pod jednu volbu. Pak je nutno vždy tento režim vybírat, což zdržuje.

Objektiv má své světlé i temné stránky. Rozsah ohnisek s 15× zoomem je posazen naprosto ideálně již od extrémně širokoúhlých 24 milimetrů. Ačkoli hraniční hodnoty světelnosti nejsou vůbec ideální, její průběh je velmi dobrý a jedná se o druhý/třetí nejsvětelnější objektiv ve své třídě, což je dobrý výsledek. Ostřící rozsahu jsou rovněž vynikající, objektiv nabízí docela dobré makro (i když jsou zde i lepší fotoaparáty) a především vynikající telemakro. Na 360mm ohnisku můžete ostřit z cca 60 centimetrů. I s tímto fotoaparátem tak lze dosáhnout překvapivě velkého rozmazání pozadí.

Bohužel z těch temných stránek můžeme zmínit výraznou vinětaci na středně dlouhých ohniscích (cca 120-300 mm) s plně otevřenou clonou a rovněž na nejširším ohnisku 24 milimetrů, ale to jen v některých případech. Nicméně o to je ta vinětace výraznější. Druhým výrazným problémem jsou opravdu velmi silné odlesky v protisvětle (někdy však docela efektní).

Ostrost objektivu je ale velmi dobrá a v téměř celém rozsahu ohnisek jsou docela ostré i rohy. Clona je irisová, jde tedy ovlivňovat hloubku ostrosti, s nejvyššími clonami ale musíte počítat s velmi výraznou difrakcí (ostatně co čekat od F12,5 na 1,4mikronových pixelech). Zkreslení je minimální, totéž platí o aberaci, která se objevuje jen na nejdelším ohnisku.



Kvalita obrazu je dobrá i špatná zároveň (i proto je kvalita snímků jak v plusech, tak minusech). Samsung má stále své typické rozmývání obrazu. Tentokrát ale bylo významně vylepšeno a podstatně lépe zachovává ostrost. Fotografie tak jsou většinou dostatečně ostré i detailní, a to paradoxně i přes silné rozmývání. Šum je při malém čipu s velkým 14MPx rozlišením (z něhož se využívá jen 12 MPx) logicky dost vysoký, a to i na těch nejnižších citlivostech. Samsung jej odšumuje docela příjemně (vypadá poněkud kinofilmově a ne tak nepřirozeně digitálně jako u TZ10).

Má rovnoměrnější strukturu, mohla se ale lépe odstranit barevná složka. Při vyšších citlivostech je šum velmi silný a citlivosti ISO 800 a další jsou kvůli velmi silnému šumu a barevnému závoji jen těžko použitelné. Ideální fotoaparát pro slunné dny, tmu však nerad. Videosekvence mají HD rozlišení, kvalitu bych ale označil s ohledem na rozlišení jen průměrnou. Míra detailů by určitě mohla být o něco lepší. Výjimečně se můžete setkat se zaseknutím přístroje, které odstraní až vyjmutí baterie.

Naopak více potěšila GPS. První náběh je sice delší, ale pak je schopna aktualizovat svou polohu během 5 až 10 sekund, navíc je velmi přesná (v těch lepších situacích se uchyluje třeba do 30 metrů, v horších tak do 100 metrů). Aktivní GPS navíc ovlivňuje výdrž na baterii jen minimálně. K fotoaparátu si můžete stáhnout i mapy, kde zobrazíte místo, kde jste a kde byl vyfocen daný snímek. Názvy obcí jsou však někdy zobrazovány nepravdivě.

Rychlost přístroje je poněkud slabší (jak start, tak třeba sekvenční snímání), prodleva mezi snímky je ale velmi krátká a zde fotoaparát docela září. Rychlé je i ostření na krátkých ohniscích. Velkým problémem je noční focení. Autofokus nemá nedostatek světla právě rád, navíc si je schopen nelogicky přiclonit při ostření a ne až při expozici. Tím si už tak malé množství světla ještě zmenší. Manuální ostření je díky vysokému šumu na displeji také těžko použitelné, navíc na některých ohniscích není možné zaostřit na více než několik metrů. Proč, to skutečně netuším.

Ve výsledku tak Samsung WB650 patří k těm nejlepším fotoaparátům své kategorie. Ačkoli kvalita snímků není vždy úplně nejlepší a šum je dost vysoký (stejně jako občas silné odšumování, které však dobře zachovává "zdání" detailů), je bezkonkurenční jedničkou v nabízených možnostech fotografování, ať jde o možnosti ostření (telemakro) nebo plné nastavení expozice a dobře fungující GPS. Navíc cena je rovněž velmi zajímavá.


Objektiv (ohniskový rozsah, světelnost, ostrost, téměř žádná chromatická aberace)
Vinětace a odlesky v protisvětle
Dobré makro a skvělé telemakro
Velmi vysoký šum (+ zvláštní rozmývání)
Vynikající AMOLED displej
Průměrná rychlost přístroje
Rychlá a velmi přesná GPS
Neschopné ostření v noci (autofokus i manuál)
Nadprůměrné možnosti expozičních nastavení
Ikona Odkaz na databázi
Navzdory vysokému šumu solidní ostrost i detaily
Ikona Odkaz na databázi
Cena v době testování: 7 500 Kč s DPH


Stále aktuální cena v českých obchodech


Graf ceny produktu Samsung WB650 poskytuje server Heureka.cz
Porovnat ceny >>



Za zapůjčení fotoaparátu Samsung WB650 děkujeme Samsungu.

Fotoaparát Samsung WB650 a široký výběr dalších produktů naleznete na www.fotoskoda.cz.




Vývoj ceny testovaného produktu:


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.