Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung WB650: povedený cestovatel

29.6.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nový kapesní ultrazoom Samsung WB650 vyvolává velký zájem veřejnosti a spoustu žádostí o jeho recenzi. My vám ji dnes přinášíme. Podívejme se, jak si fotoaparát v této třídě s rekordním 15× optickým zoomem, HD videosekvencemi a podporou GPS vede.

Noční scéna


Focení v noci by mělo být teoreticky velmi snadné. Fotoaparát nabízí časy až do 16 sekund a široký rozsah clon. Situace je ale velmi ztížena ostřením. Autofokus není právě nejjistější a budete-li clonit, fotoaparát clonu stáhne už při ostření. Tím si natolik zhorší světelné podmínky, že v podstatě nemá jak zaostřit a úspěšný je opravdu jen výjimečně. Manuální ostření je rovněž trochu problematické. Jednak je obraz v těchto podmínkách už hodně zašuměný, jednak na některých ohniscích nelze zaostřit manuálně na více než několik málo metrů!


expoziční čas 8 s, clona F5,6, citlivost ISO 80, ohnisko 60 mm, klikněte pro zvětšení

Po troše přemlouvání fotoaparát nakonec přeci jen zaostřil. Prakticky při všech clonách dělá výrazné hvězdičky kolem světel. Detaily v osvětlených částech jsou dobré, ve stinných ale dost slabé a zašuměné. Šum je s ohledem na nízkou citlivost poměrně vysoký, viděl jsem však i horší výsledky.


expoziční čas 4 s, clona F6,2, citlivost ISO 80, ohnisko 120 mm

Při citlivosti ISO 80 jsou detaily přiměřené, nicméně o přehnané ostrosti se mluvit nedá. Odšumování je přiměřeně citlivé a i přes mírné rozpíjení jej lze označit za dobré.


expoziční čas 3 s, clona F6,2 citlivost ISO 100, ohnisko 120 mm

ISO 100 lehce zvyšuje šum, výsledek je ale stále dobrý. Slabší detaily jsou poněkud nevýrazné.


expoziční čas 1,5 s, clona F5,6, citlivost ISO 200, ohnisko 120 mm

Citlivost ISO 200 kvůli vyššímu šumu znamená také o něco slabší detaily. Především ty méně výrazné se ztrácejí rychleji.


expoziční čas 0,7 s, clona F5,6, citlivost ISO 400, ohnisko 120 mm

Navýšení citlivosti na ISO 400 se projevuje silnějším zrnem v obraze. Díky odšumování má docela příjemnou strukturu, ruku v ruce s tím ale zmizely detaily a fotografie už působí docela neostře a je bez většího kontrastu.
 

expoziční čas 1/3 s, clona F5,6, citlivost ISO 800, ohnisko 120 mm

První noční nepoužitelná citlivost je již ISO 800. Přináší namodralý závoj do celého obrazu, což je hlavní problém. Vedlejším je nedostatek detailů, zůstávají jen nejvýraznější hrany.


expoziční čas 1/6 s, clona F5,6, citlivost ISO 1600, ohnisko 120 mm

Na citlivosti ISO 1600 je nafialovělý závoj ještě silnější, detaily v podstatě neexistují.


expoziční čas 1/10 s, clona F5,6, citlivost ISO 3200, ohnisko 120 mm

Nejvyšší citlivost ISO 3200 je celá zakrytá za mlhavým závojem a vypadá velmi nepěkně. Využití pro ni skutečně nevidím.


Standardní scéna


Nyní budou následovat dvě standardní fotografie.


expoziční čas 1/350 s, clona F4, citlivost ISO 80, ohnisko 50 mm, klikněte pro zvětšení

Kresba je poměrně měkká. Větvičky stromů se barví do modra jen lehce, jasový šum je minimální, nicméně barevný šum se zde vyskytuje, např. na hladině.


expoziční čas 1/350 s, clona F5,2, citlivost ISO 80, ohnisko 40 mm, klikněte pro zvětšení

Detaily jsou dobré a tráva se příliš neslévá, ve stinných oblastech je ale dost vysoký a nepříjemný šum. Inu, 14MPx snímač s tak malou úhlopříčkou není ideální řešení. Toto se fotoaparátu nepovedlo.


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.