Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung WB650: povedený cestovatel

29.6.2010, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nový kapesní ultrazoom Samsung WB650 vyvolává velký zájem veřejnosti a spoustu žádostí o jeho recenzi. My vám ji dnes přinášíme. Podívejme se, jak si fotoaparát v této třídě s rekordním 15× optickým zoomem, HD videosekvencemi a podporou GPS vede.
Fotografií jsem v průběhu testování pořídil více než dost, zde vám předložím 14 z nich. U většiny snímků najdete i GPS pozice.


expoziční čas 1/500 s, clona F4,6, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Díky 24mm ohnisku je záběr velmi širokoúhlý. Malý čip spolu s rozpíjejícím zpracováním obrazu dává poněkud na frak vzdáleným detailům, tráva se v pozadí slévá.


expoziční čas 1/45 s, clona F5,8, citlivost ISO 200, ohnisko 360 mm, klikněte pro zvětšení

Telemakro fotoaparátu skutečně jde výborně a neuvěřitelně mě bavilo jej stále a stále zkoušet. Rozostření pozadí je na kompakt vynikající. Díky špatné světelnosti na nejdelším ohnisku byl čas už poměrně dlouhý a citlivost musela jít nahoru na ISO 200. Šum je tedy znatelnější, ostrost je však velmi dobrá a detaily přijatelné.


expoziční čas 1/90 s, clona F3,6, citlivost ISO 100, ohnisko 40 mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení

Tentokrát ukázka makra na kratším ohnisku 40 milimetrů se sluncem v pozadí. Jde vidět výrazné hvězdičky, ale také odlesky objektivu. Ostrost je velmi dobrá, šum na ISO 100 dosti výrazný, ale docela rovnoměrný, a proto ne tak otravný.


expoziční čas 1/60 s, clona F12,5, citlivost ISO 80, ohnisko 120 mm, klikněte pro zvětšení

Výhodou opravdu vysokých clon je možnost fotit lehčí panning i za slunného dne, což jen tak nějaký kompakt nenabídne (leda ty, které mají clonění pouze ND filtrem a manuální nastavení clony). Naopak nevýhodou této clony je silná difrakce, neboť F12,5 už způsobuje opravdu hodně velký rozptyl světla, který miniaturní 1,4mikronové pixely skutečně nepoberou. Nepříjemný je vysoký šum, a to i při citlivosti ISO 80.


expoziční čas 1/250 s, clona F4,6, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení

Ačkoli fotoaparát umí makrosnímky ze vzdálenosti něco málo přes centimetr, tuto funkci jsem díky mnohem zábavnějšímu telemakru příliš nevyužíval. Nicméně i zde dosáhnete mírného rozmazání pozadí. Můžete si všimnout chromatické aberace na osvětlených listech, kde jsou i přes korekci přepaly.


expoziční čas 1/15 s, clona F3,2, citlivost ISO 400, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

V nedostatečném světle ihned vylezou neduhy dané miniaturními pixely, tedy malým čipem a velkým rozlišením. Šum je značný, odšumování jej přiměřeně zahlazuje (nerozpatlává, ale ani nevytváří ustřelené hrudky), bohužel barevný šum zůstává a detaily jsou velmi slabé. Za určitých podmínek produkoval testovaný kus silnější vinětaci v pravém horním rohu, což můžete vidět i na tomto snímku.


expoziční čas 1/350 s, clona F4,6, citlivost ISO 80, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

Potěší široký úhel záběru. Detailnost je přiměřená, ostrost by mohla být o něco lepší. Zejména v pravé části působí snímek zašuměně a nepříliš ostře.


expoziční čas 1/250 s, clona F6, citlivost ISO 80, ohnisko 80 mm, klikněte pro zvětšení

Stinné části mají slabé detaily, nepříliš ostré jsou i větve stromů. Pochválit však musím expoziční automatiku, která zvolila expozici tak akorát. Prosvětlené pozadí není přepálené, snímek má svou stinnou atmosféru.


expoziční čas 1/180 s, clona F5,8, citlivost ISO 100, ohnisko 360 mm, klikněte pro zvětšení

Další z ukázek možnosti ostřit při krátkých vzdálenostech. Díky tomu je možné i s takovým malým kompaktem s malým čipem, jakým Samsung WB650 bezesporu je, fotit snímky s lehce rozmazaným pozadím. Detaily i šum jsou v tomto případě příjemné.


expoziční čas 1/180 s, clona F5,8, citlivost ISO 100, ohnisko 360 mm, klikněte pro zvětšení

Dlouhé 360mm ohnisko je dostatečné pro spoustu příležitostí. Ve své třídě nabízí po Canonu SX210 IS největší přiblížení. Šum je vidět, ale naštěstí nemá příliš destruktivní charakter, a to platí i pro odšumování.


expoziční čas 1/250 s, clona F5,6, citlivost ISO 80, ohnisko 330 mm, klikněte pro zvětšení

Snímek si zachovává ve většině plochy velmi dobrou ostrost. Na pravé straně je to lehce slabší, jsou zde méně kontrastní hrany.


expoziční čas 1/500 s, clona F5,2, citlivost ISO 80, ohnisko 40 mm, klikněte pro zvětšení

Některé slabší detaily (např. střecha budovy) se díky barevné příbuznosti s oblohou poněkud ztrácí. Ve stínech je vidět barevný šum.


expoziční čas 1/90 s, clona F4,4, citlivost ISO 100, ohnisko 150 mm, korekce -0,3 EV, klikněte pro zvětšení

Možnost focení z velmi krátkých vzdáleností a na svou třídu relativně dobrá světelnost v kratším a středním rozsahu ohnisek umožňuje opravdu hodně výrazné rozmazávání pozadí. Šum je viditelný, nicméně pravidelný, nechybí barevný šum.


expoziční čas 1/30 s, clona F3,2, citlivost ISO 200, ohnisko 24 mm, klikněte pro zvětšení

V interiérech bohužel výsledek vůbec není přesvědčivý. Ani s bleskem není úroveň šumu právě nízká. Naopak, šum je silný a silně degraduje detaily.




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.