Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Samsung WB700: schopná šedá myška

15.8.2011, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Kapesní ultrazoom Samsung WB700 se nedávno objevil na trhu a dnes si prošel redakčním testem. Nabídne rozlišení 14 megapixelů, velký 18× optický zoom začínající již na 24 milimetrech. Jak bude ve skutečnosti fotit?

Autofokus, ostření


Samsung WB700 vám nabídne autofokus i manuální ostření. Manuálně se ostří pomocí šipek, na displeji se zvětší náhled, ale bez žádných informací navíc (tj. pouze se přepočítají barevné informace ze středu obrazovky, takže obraz je kostičkovaný a ostří se tak dost těžko). Na širokých ohniscích je manuální ostření v pořádku, na delších má ale příliš mnoho příliš malých kroků a projet rozsah od maxima do nejmenší ostřící vzdálenosti je s trochou nadsázky práce na celé odpoledne. Nicméně jak už jsem říkal, pokud by náhodou v noci autofokus zlobil, alespoň se širokými ohnisky se manuální ostření dá použít docela dobře.

Autofokus má několik režimů. Je zde automatický výběr (např. v režimu SMART), dále středové ostření nebo manuální výběr ostřícího bodu ze 45 možných. To je ideální např. na stativu. Sledování objektů funguje docela dobře, po zazoomování se přeruší. Pokud objekt "vyjede z obrazovky", ostření se ztratí. Detekce tváří je spíše průměrná.

Protože Samsung opět dává nesmyslné informace v EXIFu (ohniskové vzdálenosti zobrazuje jak se mu zachce), můžu dnes prezentovat graf ostřících vzdáleností možná trochu nepřesně (některá ohniska mohou být získána odhadem). Nejprve to jen slovně popíšu. V normálním režimu můžete ostřit od 7 centimetrů, a zhruba do 5× zoomu se držíte do 30 cm. Pak to rychle skáče nahoru na metr a s každým přizoomováním se dostáváte dále, až na nejdelším ohnisku musíte být 3 metry daleko. To je opravdu hodně.





Makro režim dovolí cca 2,5 centimetru na nejširším ohnisku, někde kolem 2× zoomu ještě kolem 5 centimetrů. Zde je i největší virtuální zvětšení kolem 0,65×, což je na dnešní poměry velmi málo. Nelepší telemakro jsem dosáhl patrně na 13× zoomu, a to virtuální zvětšení necelých 0,3× (85 centimetrů). Na makro i telemakro se fotoaparát opravdu moc nehodí. Na to jsou i mnohem lepší kapesní ultrazoomy.





Za dobrého světla je rychlost ostření velmi slušná, zde opravdu nebyly problémy. Čekejte však pomalejší ostření za horšího světla, kdy trochu klesá i úspěšnost. Ta je ale ve dne dobrá a o něco lepší než u předchozího modelu WB600 a WB650.



expoziční čas 1/30 s, clona F3,6, citlivost ISO 400, ohnisko 41 mm, klikněte pro zvětšení



Makro kleští jsem pořizoval s cca 0,6× zvětšením a je vidět, že to není žádný přeborník.


Nastavení expozice, automatika


Fotoaparát potěší i bohatým nastavením expozice. Najdete zde automatiku, prioritu času, clony a plný manuál. Měření expozice může být bodové, středově vyvážené a vícebodové. Přišlo mi, že středově vyvážené měření dává středu trochu větší důraz, než by se mi líbilo. Měření expozice je spolehlivé, fotoaparát nepřepaluje.

Rozsah expozičních časů je od 1/2000 s do 1 sekundy, v manuálním režimu a prioritě času je k dispozici dokonce 16 sekund, což je dostatečné i pro větší hrátky s nočními snímky. Trochu nepříjemným překvapením je automatika, která má hraniční čas 1/30 sekundy pro navyšování ISO citlivosti. Což o to, na nejširším ohnisku s tím nejsou problémy, ale na nejdelším 432mm ohnisku je takový čas velmi odvážný i přes velmi účinnou optickou stabilizaci. Čekal bych, že s delšími ohnisky se bude tento čas aspoň trošku zkracovat. Expoziční kroky pro čas jsou jen po 1/2 EV.





Citlivosti mají rozsah od příjemných ISO 80 po maximálních ISO 3200, automatika končí na ISO 400. Jak sami vidíte, s výjimkou nejširšího ohniska, kde patří do průměru, je od cca 35mm ohniska nejsvětelnějším kapesním ultrazoomem na trhu, potěší zejména F4,4 ve střední části ohnisek, kde ty nejhorší fotoaparáty mají dokonce téměř F6.

Oproti předchůdcům WB600 a WB650 byl ale omezen rozsah clon. Hodnot jako F12,5 se už nedočkáme. Takto vysoké hodnoty sice způsobovaly doslova "brutální" difrakci, ale i tak s tím byla občas "sranda". U WB700 počítejte s maximální clonou mezi F7 a F7,6 dle ohniska. K dispozici je i korekce expozice od -2 EV do +2 EV, potěší i expoziční bracketing na tři snímky, bohužel jen v pevně stanoveném rozsahu od -1/2 EV do +1/2 EV.


Videosekvence


Fotoaparát vám nabídne HD videosekvence v rozlišení 1280×720 pixelů při 30 snímcích za sekundu (k dispozici jsou i menší rozlišení a 15fps snímkovací frekvence). K tomu je zde optická stabilizace a zoom.





Bohužel nelze říci, že by videosekvence byly nějak obzvlášť kvalitní. Obraz je velmi silně odšuměný (rozpatlaný), objektiv občas přeskakuje a vytváří nepříjemné skoky v obraze. Ostření je většinou dosti rychlé a přesné, při zoomování ale občas úplně rozostří obraz (jak ale již bylo řečeno, většinou to velmi rychle a přesně spraví). Zvuk je stereo, díky CCD snímači trpí na smear efekt. Clonění je plynulé. Potěší bohaté možnosti konfigurace od vyvážení bílé přes korekci expozice a další.
  • 1280×720 HQ / 30 fps - cca 1100 kB/s
  • 1280×720 HQ / 15 fps - cca 550 kB/s
  • 1280×720 / 30 fps - cca 750 kB/s
  • 1280×720 / 15 fps - cca 500 kB/s
  • 640×480 / 30 fps - cca 350 kB/s
  • 640×480 / 15 fps - cca 200 kB/s
  • 320×240 / 30 fps - cca 200 kB/s
  • 320×240 / 15 fps - cca 150 kB/s

Pro posouzení videa přináší dvě venkovní videosekvence. První má délku 45 sekund (51 MB), druhá pak 21 sekund (22 MB).


Stabilizace



K dispozici máte optickou stabilizaci OIS. Tu lze vypnout nebo nechat zapnutou, při téměř vybité baterii (červený ukazatel nabití) se automaticky vypne. Testovací snímky byly pořízeny ze vzdálenosti cca 2 metrů s expozičním časem 1/8 sekundy a 178mm ohniskem (pokud EXIF nekecá).



bez stabilizace



se stabilizací



se stativem



Zatímco u starších Samsungů jsem byl zvyklý na docela slabý účinek stabilizace, WB700 je velmi příjemným krokem vpřed a výkonem stabilizace se může směle rovnat konkurenci. Samozřejmě, stativ je stativ, ale i z ruky toho vyfotíte mnohem více než se staršími modely.


Fotografování portrétů


Detekce tváří je spíše průměrná, pro běžné situace ale dostatečná. Zejména v interiérech potěší velmi široké 24mm ohnisko, světelnost je v průměru své třídy. Pro detailnější portréty je ale světelnost lehce nadprůměrná, takže snáze dosáhnete rozostřenějšího pozadí. Samozřejmě s výkony zrcadlovek nemůžete počítat.



expoziční čas 1/60 s, clona F4,4, citlivost ISO 160, ohnisko 178 mm, klikněte pro zvětšení



Sami vidíte, že pozadí se na kompakt docela příjemně maže. Vysoká pixelová hustota si vybrala daň v podobě silného barevného šumu ve stinných partiích, nicméně osvětlené části jsou poměrně slušné (neostré, ale celkem detailní). Velkým zklamáním je dnes tak oblíbená absence čidla otočení snímku. Všechny snímky musíte otáčet ručně. Proč?



expoziční čas 1/60 s, clona F4,4, citlivost ISO 120, ohnisko 178 mm, klikněte pro zvětšení



S bleskem je jas snímku hned lepší, rovněž šum se snížil. Detaily jsou celkem dobré, byť poněkud neostré. Velkou pochvalu si zaslouží blesk, který nezpůsobuje efekt červených očí, a to dokonce ani bez předblesku.


Výdrž baterie


Energie je uchovávána v Li-Ion akumulátoru SLB-10A s napětím 3,7 V a kapacitou 1050 mAh. Výrobce udává dle vlastních směrnic výdrž na 220 snímků nebo 100 minut HD videa. V praxi nebyl problém se pohybovat kolem číslovky 340, pokud jste to nepřeháněli s bleskem, což je přijatelné číslo. Fotoaparát se nabíjí přes USB kabel, případně pomocí nabíjecího adaptéru.
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.