Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony a3000 (ILCE-3000): CSC co nejlevněji

17.2.2014, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nedávno jsme otestovali Sony SLT-A58 a dnes se podíváme na CSC variantu a3000 (ILCE-3000) bez zrcátka. Shodně tu najdete elektronický hledáček, 20MPx APS-C Exmor CMOS senzor a 18-55mm setový objektiv, tentokrát ale ten z NEXů.

Autofokus, ostření


Sony a3000 využívá klasického kontrastního ostření jako většina NEXů. Najdete tu autofokus AF, manuální ostření MF a automatické ostření s možností manuálního doostření DMF. Začnu manuálním ostřením. To se musí zapnout v menu přístroje. Díky možnosti výrazně si zvětšit náhled a zapnout focus peaking je manuální ostření velmi snadné, to ale klesá s ubývajícím světlem. V interiérech osvětlených slabší žárovkou se už mnoho linií nedetekuje a focus peaking tak pomalu ztrácí účinnost. Navíc LCD displej hodně zvýrazňuje šum, a tak obraz na displeji dost zrní. Ostřit se dá, ale už to není tak jednoduché jako za dobrého světla.

Autofokus nabídne středové ostření, dále vícebodové a polohovatelné (pohyblivý bod). Automatické vícebodové ostření pracuje většinou dobře, ale není to pravidlem. Problémy má při snímání tenčích předmětů před vzdáleným pozadím, kdy se mu moc dopředu nechce. Tento problém ale vyvstane spíše se světelnými objektivy s malou hloubkou ostrosti. Se základním setovým objektivem systém pracuje logicky o něco lépe. Se světelnými objektivy tak více přijde ke slovu polohovatelný AF bod. Můžete si vybrat jeden ze 187 bodů (matice 17×11). Vedle jednorázového ostření AF-S tu máte i vícebodové ostření AF-C, které mě docela potěšilo. Rychle přeostřuje a je schopno práce i v interiérových podmínkách.

Ostření se sledováním objektu zvládá i postupné změny zoomu a rovněž pracuje rychle i v interiéru. Slabší je to ale obecně s rychlostí ostření. Na kontrastní linie není problém a zhruba 0,4 sekundy je v pořádku. Na méně kontrastní linie za slabšího světla (např. pokoj osvětlený žárovkami) se ale ostření znatelně prodlužuje a klidně se dostanete až někam ke dvěma sekundám. S úspěšností ostření nicméně v těchto podmínkách problémy nebyly, zde je mé hodnocení kladné.


Nastavení expozice, automatika


Jak je u této kategorie fotoaparátů obvykle, najdete tu expoziční režimy jako automatiku, prioritu clony, času a plný manuál. Styly měření expozice jsou klasické, tedy vícebodové, středové a bodové. Obecně má fotoaparát tendenci podexponovávat, takže trvalou korekcí +0,3 EV v podstatě nic nezkazíte. Na sněhu bych přidal více, tam bych bral jako minimum +0,7 EV. Korekce expozice má rozsah od -3 EV do +3 EV.

Expoziční časy mohou nabývat hodnot od 1/4000 sekundy do 30 sekund, k dispozici je i bulb režim. Citlivosti mohou být od ISO 100 do ISO 12800 po 1EV krocích, maximem je pak ISO 16000. Clony mají rozsah v závislosti na objektivu. U standardního setového objektivu je to F3,5 až F5,6 podle zvoleného zoomu, maximem pak F22 až F32 dle zoomu. Je tak jeden z mála setových CSC objektivů, které nemají maximum F22 v celém ohniskovém rozsahu.


Sony Alpha a3000 (ILCE-3000) průběh světelnosti 18-55mm objektivu


Potěšil mě rozsah expozičního bracketingu. Ten je sice výhradně na tři snímky, ale rozdíly mezi nimi mohou být 1/3 EV, 2/3 EV, 1EV, 2EV nebo dokonce 3 EV. Samozřejmostí je u Sony také hardwarové HDR, které můžete nechat na automatice nebo zvolit sami expoziční rozšíření od 1 EV do 6 EV navíc (rozdíly mezi snímky tedy 0,5 EV až 3 EV). Jen se mi opět nelíbí to, že HDR nelze zapnout bez toho, aniž byste museli nejprve vypnout RAW (naproti tomu zapnutím RAWu automaticky vypnete HDR, takže alespoň v jednom směru to funguje). Proč nelze zapnout HDR, přičemž by automaticky došlo k deaktivaci RAWu (ideálně s upozorněním), netuším.


Expoziční a fotografické režimy


Na horním kolečku najdete jen osm voleb, škoda, že chybí např. uživatelský režim C.


Sony Alpha a3000 (ILCE-3000) horní kolečko

  • M (Manual) - Manuální nastavení expozice. Uživatel volí expoziční čas (1/4000 sekundy až 30 sekund, případně bulb režim), clonu (F3,5 až F22 na nejširší a F5,6 až F32 na nejdelší ohniskové vzdálenosti se setovým 18-55mm objektivem). Citlivost lze ručně nastavit od ISO 100 do ISO 16000, automatika citlivosti bohužel není podporována. Displej odpovídá nastavené expozici.
  • S (Priorita času) - Expoziční čas lze nastavit od 1/4000 sekundy do 30 sekund, fotoaparát nastaví clonu (rozsah viz M). Citlivost lze nastavit od ISO 100 do ISO 16000, lze využít i automatiku, která končí na ISO 3200. Korekce expozice má rozsah -3 EV až +3 EV, displej upravuje svůj jas podle nastavené korekce.
  • A (Priorita clony) - Uživatel nastavuje clonu (rozsah viz M, S), fotoaparát dopočítá expoziční čas (rozsah viz S). Pro citlivost a korekci expozice opět platí totéž, co pro režim S.
  • P (Program AE) - Automatické nastavení expozice. Fotoaparát tedy volí clonu a expoziční čas (rozsah clon i časů viz S, A), totéž platí pro citlivost a korekci expozice. Navíc tu najdete programový posun, tedy automaticky nastavené expozici můžete upravit clonu a expoziční čas se pak sám přepočítá.
  • iAuto+ - Inteligentní automatika. Automatické nastavení expozice a režimů, podporuje i záznam do RAWu, což chválím. Pokud je RAW vypnutý, umí používat i multiexpoziční režimy jako HDR.
  • iAuto - Automatika, v podstatě předchozí bez podpory multiexpozice.
  • SCN - Scénické režimy včetně multiexpozičních režimů pro snížení šumu.
  • Sweep Panorama - Automatické skládání panoramat standardních a více širokoúhlých. Lze snímat i na výšku, čímž se zvýší rozlišení výsledných snímků.


Sony Alpha a3000 (ILCE-3000) panorama

expoziční čas 1/160 s, clona F13, citlivost ISO 100, ohnisko 18 (27) mm, korekce +0,7 EV, klikněte pro zvětšení



Je zajímavé, že zatímco SLT-A58 měla se skládáním trochu problémy, a3000 je typické Sony a panoramata jsou velmi kvalitní. Skládání je téměř bez chyb, detaily jsou vynikající. Dobrá práce. 

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.