Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony a3000 (ILCE-3000): CSC co nejlevněji

17.2.2014, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nedávno jsme otestovali Sony SLT-A58 a dnes se podíváme na CSC variantu a3000 (ILCE-3000) bez zrcátka. Shodně tu najdete elektronický hledáček, 20MPx APS-C Exmor CMOS senzor a 18-55mm setový objektiv, tentokrát ale ten z NEXů.

Příslušenství


K fotoaparátu dostanete objektiv, krytku, Li-Ion akumulátor, nabíjecí adaptér s USB kabelem, dva napájecí kabely, sluneční clonu a manuál.


Sony Alpha a3000 (ILCE-3000) příslušenství



Výdrž baterie


Fotoaparát je vybaven Li-Ion akumulátorem NP-FW50 s napětím 7,2 V a kapacitou 1080 mAh. Výrobce slibuje 460 až 470 snímků na jedno nabití (podle toho, zda se používá EVF nebo LCD), což zhruba odpovídá i praxi. V testu jsem tyto hodnoty mírně překročil a pohyboval se okolo 520 snímků na jedno nabití, což je pěkné číslo.


LCD displej


Sony a3000 má 3,0" LCD displej s dnes už velmi malým rozlišením 230.000 bodů. Jeho poměr stran je 16:9, a tak při 3:2 fotografiích zbývá na pravé straně spousta místa na vysvětlivky tlačítek.


V horním řádku jsou informace o baterii, rozlišení a kvalitě záznamu, dole jsou pak expoziční informace (je možné je zobrazit v grafu nebo přímo jen hodnoty, pak jsou v levém sloupci informace o vyvážení bílé a dalších vlastnostech). Chválím také to, že se po namáčknutí zobrazí automatikou volená ISO citlivost. Pravý snímek ukazuje konfigurovatelné quick menu, kam si můžete vytáhnout až šest položek.


Zde je hezky vidět, jak se pravý sloupec dá využít pro menu, aniž by ikonky překážely na náhledu snímku. Stinnou stránkou je ale zase to, že pro snímek se nevyužívá celá 3,0" plocha. Vpravo vidíte snímání panoramat směrem dolů.


Při otáčením horním kolečkem se zobrazuje jeho animace, což usnadňuje navigaci za špatného světla, kdy na kolečko nevidíte. Pravý snímek pak ukazuje výběr scénických režimů.


Menu nabídky jsou shodné s fotoaparáty NEX, zde se v podstatě nic nemění. Některé nabídky tak obsahují poměrně velké množství položek a občas trvá, než se k něčemu užitečnému doklikáte.


U jednotlivých položek si lze nechat zobrazit i nápovědu, která vám danou funkci objasní. Pravý snímek ukazuje natáčení videosekvencí.


Jako poslední tu máme zobrazení vyfocených snímků. To může být celoplošné s několika expozičními informacemi, případně lze náhled zmenšit, čímž se vytvoří místo pro histogramy a zobrazení dalších nastavení.

Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.