Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony a3000 (ILCE-3000): CSC co nejlevněji

17.2.2014, Milan Šurkala, recenze: specifikace produktu
Nedávno jsme otestovali Sony SLT-A58 a dnes se podíváme na CSC variantu a3000 (ILCE-3000) bez zrcátka. Shodně tu najdete elektronický hledáček, 20MPx APS-C Exmor CMOS senzor a 18-55mm setový objektiv, tentokrát ale ten z NEXů.
Sony rozšířilo nabídku svých fotoaparátů o model a3000, který je v podstatě NEXem ve velkém těle. Tomu odpovídá to, že podporuje objektivy s E-mount a nemá tedy ani zrcátko jako SLT fotoaparáty. Díky tomu dostává na čip veškeré světlo, které mu objektiv dodá. Kdo už někdy pracoval s NEXem, bude mu velmi známé i jeho poněkud komplikované menu, které obsahuje velké množství položek, ve kterých se hůře orientuje (nemluvě o tom, že u některých položek není jasné, pod kterou volbou je vůbec hledat).

Co se mi ale na fotoaparátu opravdu hodně nelíbilo, je jeho "levnost". Úplně mi připomněl zrcadlovku Nikon D3200, kde všechno křičelo tím, jak moc se šetřilo. Nejde o zpracování, to má a3000 dobré, jde o funkce. LCD displej má velmi nízké rozlišení a špatné pozorovací úhly běžné dnes tak u nejlevnějších kompaktů, miniaturní elektronický hledáček z ultrazoomu s minimálním rozlišením nemá ani automatické přepínání, chybí např. RAW (pouze JPEG a RAW+JPEG), interní blesk má tak malé směrné číslo, že se setovým objektivem v podstatě nikam nedosvítí (je nutno použít vysoké citlivosti, aby byl vůbec vidět), RAW buffer pobere jen tři snímky, není tu HDMI port a takto by se dalo pokračovat ještě dále.


Sony Alpha a3000 (ILCE-3000) závěr


Samozřejmě je tu i několik věcí, které se mi líbily. Dobrý je grip, ten je velký (na délku dopředu) a fotoaparát se dobře drží. Poměrně dobrá je i kvalita obrazu. 20MPx snímač sice není z nejlepších APS-C čipů na trhu, ostudu si ale neudělá a oproti SLT fotoaparátům nemusí ani tak rychle s citlivostí nahoru. Jeho šum je přijatelný, dynamický rozsah je rovněž dostatečný a v zásadě tady není co vytýkat. Odšumování je docela citlivě nastaveno, ale samozřejmě RAW nabídne větší potenciál. Pokud chcete fotoaparát aspoň trochu rozumně ovládat a nelozit pořád do menu, určitě si aktivujte quick menu, které dramaticky zlepší možnost ovladatelnost přístroje.

Systém ostření se základním objektivem nabídne přiměřenou rychlost, automatika však se světelným objektivem (např. s druhým testovaným objektivem Sony E 1.8/50 OSS) neostří vždy tam, kde byste chtěli. Možnosti nastavení expozice jsou bohaté a už tradičně je tu povedený HDR režim. Nechybí ani velmi dobře fungující Sweep Panorama a videosekvencím také nelze nic vytýkat. Najdete tu 1080i50 nebo 1080p25 režim, možnost nastavit expozici (a to časy až 1/4 sekundy!), solidní autofokus. Na video je fotoaparát opravdu slušný. Ani s výdrží na baterii na tom není fotoaparát špatně. Systém vyvažování bílé pracuje dobře, slabší je to s expozicí, kdy občas podexponovává a na sněhu se bez výrazných kladných korekcí opravdu neobejdete.

Sony a3000 má mnoho různých chyb, ale také má několik kladných vlastností a především je za velmi příznivou cenu, která činí 9000 Kč s DPH i se setovým objektivem. Za danou cenu jde o vcelku dobré CSC, které sice nedostane nějaké doporučení, ale ani vás od jeho koupě nebudu odrazovat. Svůj účel splní, nepotěší komplikacemi plynoucími z přehnaného šetření na výbavě, ale po stránce kvality snímků je vše v pořádku.


Fotoaparát je vhodný pro:


1) Natáčení kreativního i běžného Full HD videa
2) Focení HDR snímků a panoramat
 
 

Plusy


+ Slušné Full HD video (možnost manuální expozice)
+ HDR režim

+ Sweep Panorama
+ Dobrá kvalita obrazu
+ Dobrý systém vyvažování bílé
 
 

Minusy


- Příliš viditelné šetření (slabý LCD displej, malý hledáček a RAW buffer, velmi slabý blesk)
- Komplikované hlavní menu

- Slabší expoziční automatika (na sněhu)
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Sony a3000 děkujeme Sony.
 

Cena v době testování: cca 9 000 Kč s DPH (včetně objektivu 18-55mm)



Vývoj ceny testovaného produktu:




Jak hodnotíte Sony a3000?
V anketě šlo hlasovat od 17.2.2014 do 16.2.2015. Počet hlasujících: 9
Výboný11 %
Průměrný33 %
Špatný56 %
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.