Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Fotoškola  |  Seriály
Fotoaparáty  |  Objektivy
Fotomobily  |   Software
Příslušenství  |  Ostatní
Svět hardware  |  TV Freak
Svět mobilně

Sony A5100: postřehy z praxe

14.3.2019, Milan Šurkala, recenze
Už nějakou dobu je na trhu CSC fotoaparát Sony A5100. Nyní se prodává za poměrně nízké částky, a proto jsme se mu podívali na zoubek. Nabídne 24MPx snímač a otočný dotykový displej. Jak si povede v našem testu?
Pojďme si tedy na závěr shrnout poznatky z testování fotoaparátu Sony A5100. I když jde už o docela starý fotoaparát, jeho cena je dnes na úplném spodku nabídky CSC fotoaparátů, což z něj dělá i nadále velmi atraktivního kandidáta na koupi. Má tedy smysl? Jeho 24Mpx snímač je i dnes slušný, nabídne rozumnou míru šumu i dynamického rozsahu, ale přeci jen jsou dnes na trhu i lepší APS-C senzory. Na dnešní dobu tak překvapí např. silnějším šumem v prosvětlených stínech. Spokojit se budete muset nanejvýš s Full HD videosekvencemi, což ale u low-endového přístroje nepřekvapí. Ty jsou ale dostatečně kvalitní, bez cropu a s bohatými možností nastavení expozice. Počítat ale musíte s tím, že stabilizace závisí na objektivu (mechanickou tu nenajdete) a v případě 16-50mm objektivu je stabilizace poměrně slabá.
 
Tělo je malé a je vhodné ho používat s menšími a lehčími objektivy. Miniaturizace šla tak daleko, že tu není ani kolečko fotografických režimů. Změnu tak budete muset provádět v menu a tady doporučuji si volbu vyvést na některé z mnoha funkčních tlačítek. Celý fotoaparát je nicméně stavěn se zaměřením na laiky a doslova si říká o to, aby člověk zapnul automatiku a už nikdy na nic nesahal. Kdo bude chtít trochu více hrát s fotoaparátem, bude muset strávit nějakou dobu v konfiguraci ovládání, aby se mu fotoaparát dobře ovládal a pokud možno, nikdy nemusel nic lovit v hlavním menu přístroje. Naštěstí funkčních konfigurovatelných tlačítek je tu celkem dost, i když nějaké navíc by jistě ještě bodlo. Netradičně u Sony je tu i dotykový displej, ten se dá ale využít jen k polohování AF bodu a asi ničemu jinému.
 
Sony A5100 hodnocení
 
Fotoaparát je vybaven fázovým AF, který je svižný a dobře funguje i u videa (občas se mu nechce začít, ale jak začne, už to jde jako po másle), noční citlivost mi pak přišla být o něco lepší, než napovídaly pesimistické údaje výrobce. Negativum bych pak viděl v expoziční automatice. Ta je typická pro Sony své doby, a tak opravdu nemá ráda zamračené počasí a sníh. V takovém případě nezřídka extrémně podexponovává a budete muset s korekcí hodně do plusu. Toto v podstatě znemožňuje použít plnou "zelenou" automatiku, která nemá možnost korekce expozice.
 
Bezdrátové rozhraní Wi-Fi ukazuje datum svého vzniku. Je komplikované (Sony zde využívá ještě systém aplikací, takže něco je součástí standardního rozhraní a něco je ve formě aplikace), spojení je pomalejší a trhané. Lze dálkově ovládat spoušť, ale už ne nastavení expozice atd. Poněkud slabší je i rychlost náběhu Sony A5100. Ostření je ale rychlé, sekvenční snímání spíše slabší průměr, ale buffer má přijatelnou kapacitu (na svou třídu). Ukládání na kartu je ale opět jedno z těch pomalejších.
 
Kvalita obrazu je dobrá. Jak už bylo řečeno, snímač podává i na dnešní dobu slušný výkon, byť ne excelentní. Odšumování je většinou přijatelné, u vysokých citlivostí ale začíná být více agresivní. Do protisvětla se hodí technologie DRO i hardwarové HDR. Otázkou je spíše optika a zde má Sony trochu problém. Setový 16-50mm objektiv je sice skladný, ale opticky je to podprůměr. Má krásně ostrý prostředek, ale rohy jsou na tom špatně (s výjimkou středního rozsahu, ten je fajn). Při pokusu o ostření na krátké vzdálenosti je pak špatný i prostředek. A výběr alternativních objektivů není o moc lepší. Ani 18-55mm verze není zrovna optický zázrak a další objektivy jsou pak už velké, těžké a drahé. Tak snad Sony někdy aktualizuje i nabídku základních setových objektivů o nějaký rozumný nový model.
 
Sony A5100 je nicméně i navzdory svému věku za danou cenu docela slušný fotoaparát. V setu s objektivem ho seženete i za pouhých 10 tisíc Kč, což je zajímavá nabídka. Ne však ojedinělá. V kategorii kolem 10 tisíc Kč je několik dalších přístrojů, které i s objektivem nabídnou podobnou službu.
 
 

Fotoaparát je vhodný pro:


1. Běžné focení s lehčími objektivy
2. Natáčení Full HD videa
 
 

Plusy


+ Rozumný poměr ceny a výkonu
+ Slušné Full HD video
+ Výklopný dotykový displej
+ Kompaktnost
 
 

Minusy


- Komplikované ovládání (neuškodí rozsáhlé nastavení funkčních tlačítek)
- Nespolehlivá expoziční automatika (ráda hodně podexponovává)
- Pomalejší rychlost
 
 
Za zapůjčení fotoaparátu Sony A5100 včetně objektivu děkujeme Sony.
 
 
Cena v době testování: cca 10 000 Kč s DPH



Vývoj ceny testovaného produktu:




Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.